Can't open application launcher with 'meta' key

Hello.

System:
Kernel: 5.15.13-zen1-1-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=1191aaf3-c6c8-4063-8052-808593299713 rw [email protected]
quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0 loglevel=3
Desktop: KDE Plasma 5.23.5 tk: Qt 5.15.2 info: latte-dock wm: kwin_x11
vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Laptop System: LENOVO product: 82EY v: IdeaPad Gaming 3 15ARH05
serial: <superuser required> Chassis: type: 10 v: IdeaPad Gaming 3 15ARH05
serial: <superuser required>
Mobo: LENOVO model: LNVNB161216 v: NO DPK serial: <superuser required>
UEFI: LENOVO v: FCCN16WW date: 01/05/2021
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 39.4 Wh (95.2%) condition: 41.4/45.0 Wh (92.0%)
volts: 12.7 min: 11.4 model: SMP L19M3PF7 type: Li-poly serial: <filter>
status: N/A cycles: 86
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 5 4600H with Radeon Graphics bits: 64 type: MT MCP
arch: Zen 2 family: 0x17 (23) model-id: 0x60 (96) stepping: 1
microcode: 0x8600104
Topology: cpus: 1x cores: 6 tpc: 2 threads: 12 smt: enabled cache:
L1: 384 KiB desc: d-6x32 KiB; i-6x32 KiB L2: 3 MiB desc: 6x512 KiB
L3: 8 MiB desc: 2x4 MiB
Speed (MHz): avg: 2008 high: 3698 min/max: 1400/3000 boost: enabled
scaling: driver: acpi-cpufreq governor: schedutil cores: 1: 3165 2: 1756
3: 1728 4: 1756 5: 1632 6: 1690 7: 2557 8: 1529 9: 1448 10: 3698 11: 1532
12: 1608 bogomips: 71865
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: spec_store_bypass
mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
Type: spectre_v1
mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional,
IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: NVIDIA TU117M vendor: Lenovo driver: nvidia v: 495.46
alternate: nouveau,nvidia_drm bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:1f99
class-ID: 0300
Device-2: AMD Renoir vendor: Lenovo driver: amdgpu v: kernel
bus-ID: 05:00.0 chip-ID: 1002:1636 class-ID: 0300
Device-3: Chicony Integrated Camera type: USB driver: uvcvideo
bus-ID: 1-3:3 chip-ID: 04f2:b6c2 class-ID: 0e02 serial: <filter>
Display: x11 server: X.Org 1.21.1.3 compositor: kwin_x11 driver:
loaded: modesetting,nvidia display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 3840x1080 s-dpi: 96 s-size: 1013x285mm (39.9x11.2")
s-diag: 1052mm (41.4")
Monitor-1: eDP-1 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 142
size: 344x193mm (13.5x7.6") diag: 394mm (15.5")
Monitor-2: HDMI-1-0 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 92
size: 531x299mm (20.9x11.8") diag: 609mm (24")
Message: Unable to show advanced data. Required tool glxinfo missing.
Audio:
Device-1: NVIDIA vendor: Lenovo driver: snd_hda_intel v: kernel
bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:10fa class-ID: 0403
Device-2: AMD Raven/Raven2/FireFlight/Renoir Audio Processor
vendor: Lenovo driver: N/A
alternate: snd_pci_acp3x, snd_rn_pci_acp3x, snd_pci_acp5x bus-ID: 05:00.5
chip-ID: 1022:15e2 class-ID: 0480
Device-3: AMD Family 17h HD Audio vendor: Lenovo driver: snd_hda_intel
v: kernel bus-ID: 05:00.6 chip-ID: 1022:15e3 class-ID: 0403
Sound Server-1: ALSA v: k5.15.13-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: JACK v: 1.9.19 running: no
Sound Server-3: PulseAudio v: 15.0 running: no
Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.43 running: yes
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: Lenovo driver: r8169 v: kernel port: 3000 bus-ID: 03:00.0
chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
IF: eno1 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
Device-2: Realtek RTL8822CE 802.11ac PCIe Wireless Network Adapter
vendor: Lenovo driver: rtw_8822ce v: N/A modules: rtw88_8822ce port: 2000
bus-ID: 04:00.0 chip-ID: 10ec:c822 class-ID: 0280
IF: wlp4s0 state: down mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: Realtek Bluetooth Radio type: USB driver: btusb v: 0.8
bus-ID: 3-3:3 chip-ID: 0bda:c123 class-ID: e001 serial: <filter>
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 2 state: up address: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 491.4 GiB used: 13.99 GiB (2.8%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Intel model: SSDPEKNW512G8L
size: 476.94 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B
speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: C04C
temp: 41.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 type: USB vendor: Wilk model: USB DISK 2.0
size: 14.46 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B type: N/A
serial: <filter> rev: PMAP scheme: MBR
SMART Message: Unknown USB bridge. Flash drive/Unsupported enclosure?
Partition:
ID-1: / raw-size: 184.08 GiB size: 184.08 GiB (100.00%)
used: 13.96 GiB (7.6%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p5 maj-min: 259:5
ID-2: /boot/efi raw-size: 100 MiB size: 96 MiB (96.00%)
used: 30.1 MiB (31.4%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
ID-3: /home raw-size: 184.08 GiB size: 184.08 GiB (100.00%)
used: 13.96 GiB (7.6%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p5 maj-min: 259:5
ID-4: /var/log raw-size: 184.08 GiB size: 184.08 GiB (100.00%)
used: 13.96 GiB (7.6%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p5 maj-min: 259:5
ID-5: /var/tmp raw-size: 184.08 GiB size: 184.08 GiB (100.00%)
used: 13.96 GiB (7.6%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p5 maj-min: 259:5
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 15.07 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: N/A mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 45.0 C
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 336 Uptime: 1h 2m wakeups: 1 Memory: 15.07 GiB
used: 5.88 GiB (39.0%) Init: systemd v: 250 tool: systemctl Compilers:
gcc: 11.1.0 clang: 13.0.0 Packages: pacman: 1400 lib: 434 Shell: fish
v: 3.3.1 default: Bash v: 5.1.16 running-in: konsole inxi: 3.3.11

Hello everyone! after installing Garuda KDE Dr460nized i did some little personalization to my desktop: basically i just removed default panel from the top and created my own with widgets i want to use, but a problem occurred: now i can't open application launcher with meta key.
i tried almost everything that i could find on the net, including kde forums, garuda forums and even arch forums. I even tried reinstalling my OS, but it didn't help either

video showcase

2 Likes

I have the same issue, but do not see the option to disable "Press Meta to show application launcher" in latte dock.

This is the screenshot.
But you have to disable in latte to make it work in plasma

Not sure if i got you right, but do i just have to uncheck that option in latte settings?
If so, i tried it, didn't help. Even after restart

1 Like

Well, I just remembered that solution.
I use the standard latte.
As I read there, make sure also that with right-click on "Configure Application Launcher" you set alt+F1...

yep, i set it to alt + f1 still doesn't work...

turns out that kinda was a hardware issue,one hour ago i've got a new keyboard, and the win key doesn't work on it, so after checking everything on my old keyboard i can say that the issue was in latte configuration. Thank you for solution!

1 Like

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.