Cant install Nvidia drivers

here is the output of: inxi -Fxxxza

Output:

System:
Kernel: 5.18.1-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.1.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=28571456-42f1-47a5-b0ab-1d9540d67475 rw [email protected]
quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
loglevel=3
Desktop: KDE Plasma v: 5.24.5 tk: Qt v: 5.15.4 info: latte-dock
wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: TUF B450M-PLUS GAMING v: Rev X.0x
serial: <superuser required> UEFI: American Megatrends v: 2807
date: 02/01/2021
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 5 2600 bits: 64 type: MT MCP arch: Zen+
family: 0x17 (23) model-id: 8 stepping: 2 microcode: 0x800820D
Topology: cpus: 1x cores: 6 tpc: 2 threads: 12 smt: enabled cache:
L1: 576 KiB desc: d-6x32 KiB; i-6x64 KiB L2: 3 MiB desc: 6x512 KiB
L3: 16 MiB desc: 2x8 MiB
Speed (MHz): avg: 3233 high: 3802 min/max: 1550/3400 boost: enabled
scaling: driver: acpi-cpufreq governor: performance cores: 1: 2350 2: 2517
3: 3789 4: 3668 5: 3679 6: 3717 7: 3291 8: 2824 9: 3532 10: 3802 11: 2993
12: 2639 bogomips: 81442
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: spec_store_bypass
mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
Type: spectre_v1
mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2
mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, STIBP: disabled, RSB filling
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: NVIDIA GF108 [GeForce GT 630] vendor: Gigabyte driver: nouveau
v: kernel non-free: 390.xx+ status: legacy-active (EOL late 2022)
arch: Fermi pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 8 link-max: lanes: 16
ports: active: HDMI-A-1 empty: DVI-I-1,VGA-1 bus-ID: 06:00.0
chip-ID: 10de:0f00 class-ID: 0300
Device-2: Microdia Dual Mode Camera (8006 VGA) type: USB
driver: hid-generic,usbhid bus-ID: 1-10:4 chip-ID: 0c45:8006 class-ID: 0301
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.3 with: Xwayland v: 22.1.2
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: nouveau unloaded: modesetting
alternate: fbdev,nv,vesa gpu: nouveau display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")
s-diag: 582mm (22.93")
Monitor-1: HDMI-A-1 mapped: HDMI-1 model: LG (GoldStar) FULL HD
built: 2016 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 102 gamma: 1.2
size: 480x270mm (18.9x10.63") diag: 551mm (21.7") ratio: 16:9 modes:
max: 1920x1080 min: 720x400
OpenGL: renderer: NVC1 v: 4.3 Mesa 22.1.0 direct render: Yes
Audio:
Device-1: NVIDIA GF108 High Definition Audio vendor: Gigabyte
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 8
link-max: lanes: 16 bus-ID: 06:00.1 chip-ID: 10de:0bea class-ID: 0403
Device-2: AMD Family 17h HD Audio vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel
v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16 bus-ID: 08:00.3
chip-ID: 1022:1457 class-ID: 0403
Sound Server-1: ALSA v: k5.18.1-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 16.0 running: no
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.51 running: yes
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: ASUSTeK PRIME B450M-A driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1
speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: f000 bus-ID: 04:00.0 chip-ID: 10ec:8168
class-ID: 0200
IF: enp4s0 state: down mac: <filter>
Device-2: Realtek RTL8192EU 802.11b/g/n WLAN Adapter type: USB
driver: rtl8xxxu bus-ID: 3-2:2 chip-ID: 0bda:818b class-ID: 0000
serial: <filter>
IF: wlp7s0f3u2 state: up mac: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 530.98 GiB used: 69.95 GiB (13.2%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Seagate model: ST3320613AS
size: 298.09 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 3.0 Gb/s
type: HDD rpm: 7200 serial: <filter> rev: SD22 scheme: MBR
ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Samsung model: SSD 860 EVO 250GB
size: 232.89 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: SSD serial: <filter> rev: 4B6Q scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 232.59 GiB size: 232.59 GiB (100.00%)
used: 66.99 GiB (28.8%) fs: btrfs dev: /dev/sdb2 maj-min: 8:18
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 576 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/sdb1 maj-min: 8:17
ID-3: /home raw-size: 232.59 GiB size: 232.59 GiB (100.00%)
used: 66.99 GiB (28.8%) fs: btrfs dev: /dev/sdb2 maj-min: 8:18
ID-4: /var/log raw-size: 232.59 GiB size: 232.59 GiB (100.00%)
used: 66.99 GiB (28.8%) fs: btrfs dev: /dev/sdb2 maj-min: 8:18
ID-5: /var/tmp raw-size: 232.59 GiB size: 232.59 GiB (100.00%)
used: 66.99 GiB (28.8%) fs: btrfs dev: /dev/sdb2 maj-min: 8:18
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 15.6 GiB used: 1.6 MiB (0.0%) priority: 100
dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: N/A mobo: N/A gpu: nouveau temp: 41.0 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nouveau fan: 2130
Info:
Processes: 307 Uptime: 2d 4h 57m wakeups: 15 Memory: 15.6 GiB
used: 3.57 GiB (22.9%) Init: systemd v: 251 tool: systemctl Compilers:
gcc: 12.1.0 clang: 13.0.1 Packages: pacman: 1883 lib: 535 Shell: fish
v: 3.4.1 default: Bash v: 5.1.16 running-in: konsole inxi: 3.3.16

How can i install nvidia drivers (nvidia-smi does not work for me)

sudo pacman -S nvidia-470xx-dkms

and reboot. If it doesn't work

sudo pacman -S nvidia-390xx-dkms

and reboot.

4 Likes

Also check out FroggingFamily NVidia. Themost reliable way to install NVidia drivers in my experience.

inxi -Faz include the three z.

But where is the problem to follow simple the template?

Please post the terminal/konsole input and output as text (no pictures) from the the following command:

garuda-inxi
2 Likes
garuda-inxi
System:
Kernel: 5.18.1-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.1.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=28571456-42f1-47a5-b0ab-1d9540d67475 rw [email protected]
quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
loglevel=3
Desktop: KDE Plasma v: 5.24.5 tk: Qt v: 5.15.4 info: latte-dock
wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: TUF B450M-PLUS GAMING v: Rev X.0x
serial: <superuser required> UEFI: American Megatrends v: 2807
date: 02/01/2021
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 5 2600 bits: 64 type: MT MCP arch: Zen+
family: 0x17 (23) model-id: 8 stepping: 2 microcode: 0x800820D
Topology: cpus: 1x cores: 6 tpc: 2 threads: 12 smt: enabled cache:
L1: 576 KiB desc: d-6x32 KiB; i-6x64 KiB L2: 3 MiB desc: 6x512 KiB
L3: 16 MiB desc: 2x8 MiB
Speed (MHz): avg: 2671 high: 3893 min/max: 1550/3400 boost: enabled
scaling: driver: acpi-cpufreq governor: performance cores: 1: 2570 2: 2802
3: 2412 4: 2233 5: 2269 6: 3488 7: 2704 8: 2287 9: 2326 10: 2855 11: 2214
12: 3893 bogomips: 81445
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: spec_store_bypass
mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
Type: spectre_v1
mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2
mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, STIBP: disabled, RSB filling
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: NVIDIA GF108 [GeForce GT 630] vendor: Gigabyte driver: nouveau
v: kernel non-free: 390.xx+ status: legacy-active (EOL late 2022)
arch: Fermi pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 8 link-max: lanes: 16
ports: active: HDMI-A-1 empty: DVI-I-1,VGA-1 bus-ID: 06:00.0
chip-ID: 10de:0f00 class-ID: 0300
Device-2: Microdia Dual Mode Camera (8006 VGA) type: USB
driver: hid-generic,usbhid bus-ID: 1-10:4 chip-ID: 0c45:8006 class-ID: 0301
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.3 with: Xwayland v: 22.1.2
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: nouveau unloaded: modesetting
alternate: fbdev,nv,vesa gpu: nouveau display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")
s-diag: 582mm (22.93")
Monitor-1: HDMI-A-1 mapped: HDMI-1 model: LG (GoldStar) FULL HD
built: 2016 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 102 gamma: 1.2
size: 480x270mm (18.9x10.63") diag: 551mm (21.7") ratio: 16:9 modes:
max: 1920x1080 min: 720x400
OpenGL: renderer: NVC1 v: 4.3 Mesa 22.1.0 direct render: Yes
Audio:
Device-1: NVIDIA GF108 High Definition Audio vendor: Gigabyte
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 8
link-max: lanes: 16 bus-ID: 06:00.1 chip-ID: 10de:0bea class-ID: 0403
Device-2: AMD Family 17h HD Audio vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel
v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16 bus-ID: 08:00.3
chip-ID: 1022:1457 class-ID: 0403
Sound Server-1: ALSA v: k5.18.1-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 16.0 running: no
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.51 running: yes
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: ASUSTeK PRIME B450M-A driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1
speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: f000 bus-ID: 04:00.0 chip-ID: 10ec:8168
class-ID: 0200
IF: enp4s0 state: down mac: <filter>
Device-2: Realtek RTL8192EU 802.11b/g/n WLAN Adapter type: USB
driver: rtl8xxxu bus-ID: 3-2:3 chip-ID: 0bda:818b class-ID: 0000
serial: <filter>
IF: wlp7s0f3u2 state: up mac: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 530.98 GiB used: 70.01 GiB (13.2%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Seagate model: ST3320613AS
size: 298.09 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 3.0 Gb/s
type: HDD rpm: 7200 serial: <filter> rev: SD22 scheme: MBR
ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Samsung model: SSD 860 EVO 250GB
size: 232.89 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: SSD serial: <filter> rev: 4B6Q scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 232.59 GiB size: 232.59 GiB (100.00%)
used: 67.05 GiB (28.8%) fs: btrfs dev: /dev/sdb2 maj-min: 8:18
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 576 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/sdb1 maj-min: 8:17
ID-3: /home raw-size: 232.59 GiB size: 232.59 GiB (100.00%)
used: 67.05 GiB (28.8%) fs: btrfs dev: /dev/sdb2 maj-min: 8:18
ID-4: /var/log raw-size: 232.59 GiB size: 232.59 GiB (100.00%)
used: 67.05 GiB (28.8%) fs: btrfs dev: /dev/sdb2 maj-min: 8:18
ID-5: /var/tmp raw-size: 232.59 GiB size: 232.59 GiB (100.00%)
used: 67.05 GiB (28.8%) fs: btrfs dev: /dev/sdb2 maj-min: 8:18
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 15.6 GiB used: 2 MiB (0.0%) priority: 100
dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: N/A mobo: N/A gpu: nouveau temp: 39.0 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nouveau fan: 2070
Info:
Processes: 317 Uptime: 9m wakeups: 0 Memory: 15.6 GiB
used: 2.53 GiB (16.2%) Init: systemd v: 251 tool: systemctl Compilers:
gcc: 12.1.0 clang: 13.0.1 Packages: pacman: 1883 lib: 535 Shell: fish
v: 3.4.1 default: Bash v: 5.1.16 running-in: konsole inxi: 3.3.16
Garuda (2.6.3-2):
System install date:     2022-06-14
Last full system update: 2022-06-03
Is partially upgraded:   Yes
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       No/Undetected
Snapshots:               Snapper
Failed units:            bluetooth-autoconnect.service

here is the output of garuda-inxi

and also these did not work (sudo pacman -S nvidia-390xx-dkms or sudo pacman -S nvidia-470xx-dkms) because of nvidia-utils

You installed on the 14th of June ? Yet the last full update was on the 3rd of June ? I think something is messed up :smiley: or you have not updated

2 Likes

So updating my system is the solution ?

It might help have you tried updating? :grinning:
Who knows??? :smiley: :smiley:
the point i was making the installed date is after a full update would they not be the same or after if you had updated?

2 Likes
garuda-update && sudo pacman -S nvidia-390xx-dkms nvidia-390xx-utils lib32-nvidia-390xx-utils
2 Likes

It would be safer for the system to reboot first after a system update. Then all modules/drivers would be the correct version. At least AFAIK :person_shrugging:

3 Likes

This worked for me guys BUT first You need to delete nvidia by sudo pacman -Rsn nvidia and execute the code that quoted.

1 Like

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.