Can't create WEP Hotspot

Hiya, I want to create a wifi hotspot with WEP security, but the network manager won't let me. I create a new Wifi connection, mode as "hotspot", IPv4 method as "Shared to other computers". The option for WEP in WiFi-Security is greyed out and unselectable.

If it's relevant, the reason I want to use WEP is older Nintendo DSs don't support WPA, and in order to access online services I need a WEP connection.

I'm not quite sure what to do. This is my first forum post so I apologise if I got anything wrong, and let me know if I need to provide more information.

Thanks :smiley_cat:

System:
  Kernel: 5.15.59-2-lts arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.1.1
    parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-lts
    root=UUID=a073f37d-e140-4366-9eb7-822309003e2d rw [email protected]
    quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
    resume=UUID=06879c47-ecbb-4bb8-a36d-f7a04da6e333 loglevel=3
  Desktop: Xfce v: 4.16.0 tk: Gtk v: 3.24.29 info: xfce4-panel wm: xfwm
    v: 4.16.1 vt: 7 dm: LightDM v: 1.30.0 Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
  Type: Desktop Mobo: ASRock model: AB350M serial: <superuser required>
    UEFI-[Legacy]: American Megatrends v: P1.20 date: 03/06/2017
CPU:
  Info: model: AMD Ryzen 5 1400 bits: 64 type: MT MCP arch: Zen
    built: 2017-19 process: GF 14nm family: 0x17 (23) model-id: 1 stepping: 1
    microcode: 0x800110E
  Topology: cpus: 1x cores: 4 tpc: 2 threads: 8 smt: enabled cache:
    L1: 384 KiB desc: d-4x32 KiB; i-4x64 KiB L2: 2 MiB desc: 4x512 KiB
    L3: 8 MiB desc: 2x4 MiB
  Speed (MHz): avg: 3142 high: 3194 min/max: N/A cores: 1: 3194 2: 3194
    3: 3194 4: 3194 5: 2781 6: 3194 7: 3194 8: 3194 bogomips: 51105
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
  Vulnerabilities:
  Type: itlb_multihit status: Not affected
  Type: l1tf status: Not affected
  Type: mds status: Not affected
  Type: meltdown status: Not affected
  Type: mmio_stale_data status: Not affected
  Type: retbleed mitigation: untrained return thunk; SMT vulnerable
  Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
    prctl and seccomp
  Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
    sanitization
  Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, STIBP: disabled, RSB filling
  Type: srbds status: Not affected
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: AMD Ellesmere [Radeon RX 470/480/570/570X/580/580X/590]
    vendor: ASUSTeK driver: amdgpu v: kernel arch: GCN-4 code: Arctic Islands
    process: GF 14nm built: 2016-20 pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16
    ports: active: DP-1,HDMI-A-1 empty: DP-2,DVI-D-1,HDMI-A-2 bus-ID: 0a:00.0
    chip-ID: 1002:67df class-ID: 0300
  Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 compositor: xfwm v: 4.16.1 driver:
    X: loaded: amdgpu unloaded: modesetting alternate: fbdev,vesa gpu: amdgpu
    display-ID: :0.0 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 3840x1092 s-dpi: 96 s-size: 1016x289mm (40.00x11.38")
    s-diag: 1056mm (41.59")
  Monitor-1: DP-1 mapped: DisplayPort-0 pos: primary,bottom-r
    model: AOC 2260WG5 serial: <filter> built: 2016 res: 1920x1080 dpi: 102
    gamma: 1.2 size: 477x268mm (18.78x10.55") diag: 547mm (21.5") ratio: 16:9
    modes: max: 1920x1080 min: 720x400
  Monitor-2: HDMI-A-1 mapped: HDMI-A-0 pos: primary,top-left
    model: Asus VS247 serial: <filter> built: 2012 res: 1920x1080 hz: 60
    dpi: 94 gamma: 1.2 size: 521x293mm (20.51x11.54") diag: 598mm (23.5")
    ratio: 16:9 modes: max: 1920x1080 min: 720x400
  OpenGL: renderer: AMD Radeon RX 480 Graphics (polaris10 LLVM 14.0.6 DRM
    3.42 5.15.59-2-lts) v: 4.6 Mesa 22.1.4 direct render: Yes
Audio:
  Device-1: AMD Ellesmere HDMI Audio [Radeon RX 470/480 / 570/580/590]
    vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 3-1:2 pcie:
    chip-ID: 1532:0531 class-ID: 0300 gen: 3 speed: 8 GT/s serial: <filter>
    lanes: 16 bus-ID: 0a:00.1 chip-ID: 1002:aaf0 class-ID: 0403
  Device-2: AMD Family 17h HD Audio vendor: ASRock driver: snd_hda_intel
    v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16 bus-ID: 12:00.3
    chip-ID: 1022:1457 class-ID: 0403
  Device-3: Razer USA Seiren Mini type: USB
    driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid
  Sound Server-1: ALSA v: k5.15.59-2-lts running: yes
  Sound Server-2: PulseAudio v: 16.1 running: no
  Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.56 running: yes
Network:
  Device-1: Intel Centrino Ultimate-N 6300 driver: iwlwifi v: kernel pcie:
    gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 bus-ID: 08:00.0 chip-ID: 8086:422b
    class-ID: 0280
  IF: wls1 state: up mac: <filter>
  Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
    vendor: ASRock driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s
    lanes: 1 port: f000 bus-ID: 09:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
  IF: enp9s0 state: down mac: <filter>
  Device-3: Qualcomm Atheros AR9271 802.11n type: USB driver: ath9k_htc
    bus-ID: 1-10:5 chip-ID: 0cf3:9271 class-ID: ff00 serial: <filter>
  IF: wlp3s0f0u10 state: down mac: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: Broadcom BCM20702A0 Bluetooth 4.0 type: USB driver: btusb v: 0.8
    bus-ID: 1-5:2 chip-ID: 0a5c:21e8 class-ID: fe01 serial: <filter>
  Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 1 state: up address: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 1.82 TiB used: 748.03 GiB (40.2%)
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends
  ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Seagate model: ST1000DM010-2EP102
    size: 931.51 GiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B
    speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 7200 serial: <filter> rev: CC43
    scheme: GPT
  ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Western Digital
    model: WD10EZEX-08WN4A0 size: 931.51 GiB block-size: physical: 4096 B
    logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 7200 serial: <filter>
    rev: 1A02 scheme: MBR
Partition:
  ID-1: / raw-size: 918.7 GiB size: 918.7 GiB (100.00%) used: 748.03 GiB
    (81.4%) fs: btrfs dev: /dev/sdb1 maj-min: 8:17
  ID-2: /home raw-size: 918.7 GiB size: 918.7 GiB (100.00%) used: 748.03
    GiB (81.4%) fs: btrfs dev: /dev/sdb1 maj-min: 8:17
  ID-3: /var/log raw-size: 918.7 GiB size: 918.7 GiB (100.00%) used: 748.03
    GiB (81.4%) fs: btrfs dev: /dev/sdb1 maj-min: 8:17
  ID-4: /var/tmp raw-size: 918.7 GiB size: 918.7 GiB (100.00%) used: 748.03
    GiB (81.4%) fs: btrfs dev: /dev/sdb1 maj-min: 8:17
Swap:
  Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
  ID-1: swap-1 type: zram size: 15.58 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
    dev: /dev/zram0
  ID-2: swap-2 type: partition size: 12.81 GiB used: 0 KiB (0.0%)
    priority: -2 dev: /dev/sdb2 maj-min: 8:18
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 40.2 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 50.0 C
  Fan Speeds (RPM): N/A gpu: amdgpu fan: 922
Info:
  Processes: 308 Uptime: 32m wakeups: 0 Memory: 15.58 GiB used: 3.14 GiB
  (20.2%) Init: systemd v: 251 default: graphical tool: systemctl
  Compilers: gcc: 12.1.1 clang: 14.0.6 Packages: pacman: 1630 lib: 515
  Shell: fish v: 3.5.1 running-in: alacritty inxi: 3.3.20
Garuda (2.6.5-1):
  System install date:     2022-07-02
  Last full system update: 2022-08-09
  Is partially upgraded:   Yes
  Relevant software:       NetworkManager
  Windows dual boot:       <superuser required>
  Snapshots:               Snapper
  Failed units:

The reason for this is in my opinion in the fact that NetworkManager uses wpa_supplicant (or alternatively iwd), which do not suppot WEP (a very outdated and insecure protocol...!).
https://wiki.archlinux.org/title/Network_configuration/Wireless#Utilities
I think you could try to manually set up an access point like here. There is also a hint to avoid troubles with the concurrent use of NetworkManager. I have no idea if this works, I guess so, you can give it a try:
https://wiki.archlinux.org/title/Software_access_point

4 Likes

This topic was automatically closed 14 days after the last reply. New replies are no longer allowed.