Calibre unable to open any file

Recently i was having problems getting my computer to boot after an up date so i reinstalled everything and its working fine except Calibre reader. the program it self seems to work fine till you try and open something (pfd, e-pub. cbz) with it and it freezes. it worked fine before, i reinstalled it using Octopi it did not help so i uninstalled it again and used
sudo -v && wget -nv -O- https://download.calibre-ebook.com/linux-installer.sh | sudo sh /dev/stdin
From their web site and still have the same problem.
Am i missing some driver or something?

System:
Kernel: 6.0.6-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=14c5190e-4f15-445d-8e91-32e3bd7d4101 rw [email protected]
quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
loglevel=3
Desktop: KDE Plasma v: 5.26.2 tk: Qt v: 5.15.7 info: latte-dock
wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop System: MSI product: Z1-7641 v: 4.0
serial: <superuser required>
Mobo: MSI model: 760GM-P34(FX) (MS-7641) v: 4.0
serial: <superuser required> BIOS: American Megatrends v: 17.18B3
date: 03/13/2014
Battery:
Device-1: hidpp_battery_0 model: Logitech K520 serial: <filter> charge: 70%
(should be ignored) rechargeable: yes status: discharging
CPU:
Info: model: AMD FX-4300 bits: 64 type: MT MCP arch: Piledriver level: v2
built: 2012-13 process: GF 32nm family: 0x15 (21) model-id: 2 stepping: 0
microcode: 0x6000852
Topology: cpus: 1x cores: 4 smt: enabled cache: L1: 192 KiB desc: d-4x16
KiB; i-2x64 KiB L2: 4 MiB desc: 2x2 MiB L3: 4 MiB desc: 1x4 MiB
Speed (MHz): avg: 1658 high: 1930 min/max: 1400/3800 boost: enabled
scaling: driver: acpi-cpufreq governor: schedutil cores: 1: 1800 2: 1930
3: 1400 4: 1505 bogomips: 32680
Flags: avx ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: mmio_stale_data status: Not affected
Type: retbleed mitigation: untrained return thunk; SMT vulnerable
Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
prctl
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, STIBP:
disabled, RSB filling, PBRSB-eIBRS: Not affected
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: NVIDIA GK208B [GeForce GT 710] vendor: Micro-Star MSI
driver: nouveau v: kernel non-free: series: 470.xx+
status: legacy-active (EOL~2023/24) arch: Fermi 2 code: GF119/GK208
process: TSMC 28nm built: 2010-16 pcie: gen: 2 speed: 5 GT/s lanes: 8
ports: active: HDMI-A-1 empty: DVI-D-1,VGA-1 bus-ID: 01:00.0
chip-ID: 10de:128b class-ID: 0300 temp: 54.0 C
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.5
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: nouveau unloaded: modesetting
alternate: fbdev,nv,vesa dri: nouveau gpu: nouveau display-ID: :0
screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")
s-diag: 582mm (22.93")
Monitor-1: HDMI-A-1 mapped: HDMI-1 model: Toshiba TOSHIBA-TV
serial: <filter> built: 2016 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 30 gamma: 1.2
size: 1600x900mm (62.99x35.43") diag: 1836mm (72.3") ratio: 16:9 modes:
max: 1920x1080 min: 720x400
OpenGL: renderer: NV106 v: 4.3 Mesa 22.2.1 direct render: Yes
Audio:
Device-1: AMD SBx00 Azalia vendor: Micro-Star MSI driver: snd_hda_intel
v: kernel bus-ID: 00:14.2 chip-ID: 1002:4383 class-ID: 0403
Device-2: NVIDIA GK208 HDMI/DP Audio vendor: Micro-Star MSI
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 2 speed: 5 GT/s lanes: 8
bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:0e0f class-ID: 0403
Sound API: ALSA v: k6.0.6-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-1: PulseAudio v: 16.1 running: no
Sound Server-2: PipeWire v: 0.3.59 running: yes
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: Micro-Star MSI driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s
lanes: 1 port: e800 bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
IF: enp2s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 2.84 TiB used: 2.38 TiB (83.8%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Samsung model: SSD 840 Series
size: 111.79 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 3.0 Gb/s
type: SSD serial: <filter> rev: AB0Q scheme: MBR
ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 type: USB vendor: Western Digital
model: WD30NMZW-11GX6S1 size: 2.73 TiB block-size: physical: 4096 B
logical: 512 B speed: <unknown> type: HDD rpm: 5400 serial: <filter>
rev: 4005 scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 111.79 GiB size: 111.79 GiB (100.00%) used: 13.5 GiB
(12.1%) fs: btrfs dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
ID-2: /home raw-size: 111.79 GiB size: 111.79 GiB (100.00%) used: 13.5
GiB (12.1%) fs: btrfs dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
ID-3: /var/log raw-size: 111.79 GiB size: 111.79 GiB (100.00%) used: 13.5
GiB (12.1%) fs: btrfs dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
ID-4: /var/tmp raw-size: 111.79 GiB size: 111.79 GiB (100.00%) used: 13.5
GiB (12.1%) fs: btrfs dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 7.75 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: 18.4 C mobo: N/A gpu: nouveau temp: 54.0 C
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 203 Uptime: 6h 47m wakeups: 6 Memory: 7.75 GiB used: 2.58 GiB
(33.2%) Init: systemd v: 251 default: graphical tool: systemctl
Compilers: gcc: 12.2.0 Packages: pm: pacman pkgs: 1179 libs: 310
tools: octopi,paru Shell: fish v: 3.5.1 default: Bash v: 5.1.16
running-in: konsole inxi: 3.3.22
Garuda (2.6.9-1):
System install date:     2022-10-28
Last full system update: 2022-11-04 ↻
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       <superuser required>
Snapshots:               Snapper
Failed units:

Since it isn't working, I would recommend uninstalling, and reinstall with Pacman.

To uninstall:

sudo calibre-uninstall

Bring your system fully up to date:

garuda-update

Then install through Pacman:

sudo pacman -S calibre

If you encounter any errors or package conflicts while installing, paste them into the thread so we can see what's wrong.

After you get the system updated and the package installed, I would reboot your system for good measure since the package has been giving you trouble.

If it still isn't working normally after you reboot, try launching the application from the command line and paste the output you get into the thread.

2 Likes

This topic was automatically closed 14 days after the last reply. New replies are no longer allowed.