Brightness slider doesn't adjust screen brightness

Hello there ,the brightness slider doesnt change the my screen brightness while using the brightness slider in the top bar,i have to manually go to qwikaccess and use the brightness options to lower my screen brightness

╰─λ inxi -Faz
System:    Kernel: 5.15.4-zen1-1-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen root=UUID=8780a304-a086-491e-99f5-fbd55985c201
rw [email protected] quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
systemd.unified_cgroup_hierarchy=1 resume=UUID=931a7ef7-ec3d-4e73-8210-b30f23ee2c97 loglevel=3
Desktop: KDE Plasma 5.23.3 tk: Qt 5.15.2 info: latte-dock wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM
Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:   Type: Laptop System: LENOVO product: 82JW v: Legion 5 15ACH6 serial: <filter> Chassis: type: 10
v: Legion 5 15ACH6 serial: <filter>
Mobo: LENOVO model: LNVNB161216 v: SDK0Q55722 WIN serial: <filter> UEFI: LENOVO v: HHCN20WW
date: 10/01/2021
Battery:   ID-1: BAT0 charge: 34.7 Wh (43.0%) condition: 80.7/80.0 Wh (100.9%) volts: 15.1 min: 15.4
model: Sunwoda L20D4PC1 type: Li-poly serial: <filter> status: Discharging cycles: 38
CPU:       Info: 8-Core model: AMD Ryzen 7 5800H with Radeon Graphics bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 3
family: 19 (25) model-id: 50 (80) stepping: 0 microcode: A50000C cache: L2: 4 MiB
flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm bogomips: 102206
Speed: 1396 MHz min/max: 1200/3200 MHz boost: enabled Core speeds (MHz): 1: 1396 2: 1456
3: 1397 4: 1397 5: 1397 6: 1396 7: 1396 8: 1395 9: 2000 10: 1397 11: 1397 12: 1396 13: 1924
14: 1396 15: 1397 16: 1397
Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2
mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional, IBRS_FW, STIBP: always-on, RSB filling
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:  Device-1: NVIDIA GA107BM [GeForce RTX 3050 Mobile] vendor: Lenovo driver: nvidia v: 495.44
alternate: nouveau,nvidia_drm bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:25e2 class-ID: 0300
Device-2: AMD Cezanne vendor: Lenovo driver: amdgpu v: kernel bus-ID: 05:00.0
chip-ID: 1002:1638 class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org 1.21.1.1 compositor: kwin_x11 driver: loaded: modesetting,nvidia
display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.0x11.2") s-diag: 582mm (22.9")
Monitor-1: eDP-1 res: 1920x1080 hz: 165 dpi: 142 size: 344x194mm (13.5x7.6")
diag: 395mm (15.5")
OpenGL: renderer: AMD RENOIR (DRM 3.42.0 5.15.4-zen1-1-zen LLVM 13.0.0) v: 4.6 Mesa 21.2.5
direct render: Yes
Audio:     Device-1: NVIDIA vendor: Lenovo driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 01:00.1
chip-ID: 10de:2291 class-ID: 0403
Device-2: AMD Raven/Raven2/FireFlight/Renoir Audio Processor vendor: Lenovo driver: N/A
alternate: snd_pci_acp3x, snd_rn_pci_acp3x, snd_pci_acp5x bus-ID: 05:00.5 chip-ID: 1022:15e2
class-ID: 0480
Device-3: AMD Family 17h HD Audio vendor: Lenovo driver: snd_hda_intel v: kernel
bus-ID: 05:00.6 chip-ID: 1022:15e3 class-ID: 0403
Sound Server-1: ALSA v: k5.15.4-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: JACK v: 1.9.19 running: no
Sound Server-3: PulseAudio v: 15.0 running: no
Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.40 running: yes
Network:   Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: Lenovo driver: r8169
v: kernel port: 3000 bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
IF: eno1 state: down mac: <filter>
Device-2: Realtek vendor: Lenovo driver: rtw89_pci v: N/A modules: rtw89pci port: 2000
bus-ID: 04:00.0 chip-ID: 10ec:8852 class-ID: 0280
IF: wlp4s0 state: up mac: <filter>
Bluetooth: Device-1: Realtek Bluetooth Radio type: USB driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 3-4:3
chip-ID: 0bda:4852 class-ID: e001 serial: <filter>
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 2 state: down bt-service: enabled,running rfk-block:
hardware: no software: yes address: <filter>
Drives:    Local Storage: total: 476.94 GiB used: 56.8 GiB (11.9%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Samsung model: MZVLB512HBJQ-000L2 size: 476.94 GiB
block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter>
rev: 3L1QEXF7 temp: 43.9 C scheme: GPT
Partition: ID-1: / raw-size: 461.78 GiB size: 461.78 GiB (100.00%) used: 56.8 GiB (12.3%) fs: btrfs
dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%) used: 576 KiB (0.2%) fs: vfat
dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
ID-3: /home raw-size: 461.78 GiB size: 461.78 GiB (100.00%) used: 56.8 GiB (12.3%) fs: btrfs
dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-4: /var/log raw-size: 461.78 GiB size: 461.78 GiB (100.00%) used: 56.8 GiB (12.3%) fs: btrfs
dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-5: /var/tmp raw-size: 461.78 GiB size: 461.78 GiB (100.00%) used: 56.8 GiB (12.3%) fs: btrfs
dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
Swap:      Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: partition size: 14.86 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: -2
dev: /dev/nvme0n1p3 maj-min: 259:3
ID-2: swap-2 type: zram size: 13.57 GiB used: 750.5 MiB (5.4%) priority: 100 dev: /dev/zram0
Sensors:   Message: No sensor data found. Is lm-sensors configured?
Info:      Processes: 399 Uptime: 1h 45m wakeups: 1 Memory: 13.57 GiB used: 5.44 GiB (40.0%) Init: systemd
v: 249 tool: systemctl Compilers: gcc: 11.1.0 clang: 13.0.0 Packages: 1591 pacman: 1585
lib: 443 flatpak: 6 Shell: fish v: 3.3.1 default: Bash v: 5.1.8 running-in: konsole
inxi: 3.3.08

even changing the default graphics mode doesnt work

would be grateful if someone helps me regarding this issue

Maybe you could check if this helps.
https://wiki.archlinux.org/title/Backlight#Kernel_command-line_options

2 Likes

I have used a helpful utility from the AUR to control screen brightness in the past. It might be useful in your situation as a workaround.

brightness-controller-git

2 Likes

yeah this works but anywork around for the default brightness slider
working?

Check lenovo 15ACH6 in arch wiki, on my ideapad they work fine with KDE.