Audio problems on HP ENVY TS 17 Notebook

I have tried Pulse Audio and Alsa, neither seem to work in getting my audio to a reasonable volume.

I had HDA jack retask on Ubuntu which seemed to worked fined before I distrohopped.
I can't seem to have it work on this new build.

System:
Kernel: 6.0.9-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=620f0643-878d-4ec5-a70b-977875c64a5f rw [email protected]
quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
loglevel=3
Desktop: KDE Plasma v: 5.26.3 tk: Qt v: 5.15.7 info: latte-dock
wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: HP ENVY TS 17 Notebook PC
v: 097F110000405E00000620000 serial: <superuser required> Chassis: type: 10
serial: <superuser required>
Mobo: Hewlett-Packard model: 1968 v: KBC Version 93.52
serial: <superuser required> UEFI: Insyde v: F.70 date: 10/20/2017
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 28.4 Wh (69.4%) condition: 40.9/40.9 Wh (100.0%)
volts: 12.6 min: 11.1 model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion
serial: <filter> status: charging
CPU:
Info: model: Intel Core i7-4700MQ bits: 64 type: MT MCP arch: Haswell
gen: core 4 level: v3 note: check built: 2013-15 process: Intel 22nm
family: 6 model-id: 0x3C (60) stepping: 3 microcode: 0x28
Topology: cpus: 1x cores: 4 tpc: 2 threads: 8 smt: enabled cache:
L1: 256 KiB desc: d-4x32 KiB; i-4x32 KiB L2: 1024 KiB desc: 4x256 KiB
L3: 6 MiB desc: 1x6 MiB
Speed (MHz): avg: 3023 high: 3400 min/max: 800/3400 scaling:
driver: intel_cpufreq governor: performance cores: 1: 2395 2: 3400 3: 3400
4: 2395 5: 3400 6: 3400 7: 2395 8: 3400 bogomips: 38311
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: KVM: VMX unsupported
Type: l1tf mitigation: PTE Inversion
Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
Type: meltdown mitigation: PTI
Type: mmio_stale_data status: Unknown: No mitigations
Type: retbleed status: Not affected
Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
prctl
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, IBRS_FW,
STIBP: conditional, RSB filling, PBRSB-eIBRS: Not affected
Type: srbds mitigation: Microcode
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: Intel 4th Gen Core Processor Integrated Graphics
vendor: Hewlett-Packard driver: i915 v: kernel arch: Gen-5.75
process: Intel 45nm built: 2010 ports: active: eDP-1 empty: HDMI-A-1
bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:0416 class-ID: 0300
Device-2: NVIDIA GM108M [GeForce 840M] vendor: Hewlett-Packard
driver: nvidia v: 520.56.06 alternate: nouveau,nvidia_drm non-free: 520.xx+
status: current (as of 2022-10) arch: Maxwell code: GMxxx
process: TSMC 28nm built: 2014-19 pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 4
link-max: gen: 3 speed: 8 GT/s bus-ID: 07:00.0 chip-ID: 10de:1341
class-ID: 0302
Device-3: Suyin HP Truevision HD type: USB driver: uvcvideo bus-ID: 2-7:2
chip-ID: 064e:9301 class-ID: 0e02 serial: <filter>
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.5
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: modesetting,nvidia unloaded: nouveau
alternate: fbdev,intel,nv,vesa dri: crocus gpu: i915 display-ID: :0
screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")
s-diag: 582mm (22.93")
Monitor-1: eDP-1 model: AU Optronics 0x219d built: 2011 res: 1920x1080
hz: 60 dpi: 128 gamma: 1.2 size: 381x214mm (15x8.43") diag: 437mm (17.2")
ratio: 16:9 modes: 1920x1080
API: OpenGL v: 4.6 Mesa 22.2.3 renderer: Mesa Intel HD Graphics 4600 (HSW
GT2) direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio
vendor: Hewlett-Packard driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:03.0
chip-ID: 8086:0c0c class-ID: 0403
Device-2: Intel 8 Series/C220 Series High Definition Audio
vendor: Hewlett-Packard driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:1b.0
chip-ID: 8086:8c20 class-ID: 0403
Sound API: ALSA v: k6.0.9-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-1: PulseAudio v: 16.1 running: no
Sound Server-2: PipeWire v: 0.3.60 running: yes
Network:
Device-1: Realtek RTL8188EE Wireless Network Adapter vendor: Hewlett-Packard
driver: rtl8188ee v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: 5000
bus-ID: 08:00.0 chip-ID: 10ec:8179 class-ID: 0280
IF: wlo1 state: up mac: <filter>
Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: Hewlett-Packard driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s
lanes: 1 port: 3000 bus-ID: 10:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
IF: eno1 state: down mac: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 1.82 TiB used: 1005.01 GiB (53.9%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Western Digital
model: WD10JPVX-60JC3T0 size: 931.51 GiB block-size: physical: 4096 B
logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 5400 serial: <filter>
rev: 1A01 scheme: GPT
ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Samsung model: ST1000LM024 HN-M101MBB
size: 931.51 GiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: HDD rpm: 5400 serial: <filter> rev: 0004 scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 121.09 GiB size: 121.09 GiB (100.00%)
used: 51.39 GiB (42.4%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
ID-2: /boot/efi raw-size: 429 MiB size: 428.1 MiB (99.80%)
used: 4.1 MiB (0.9%) fs: vfat dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
ID-3: /home raw-size: 121.09 GiB size: 121.09 GiB (100.00%)
used: 51.39 GiB (42.4%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
ID-4: /var/log raw-size: 121.09 GiB size: 121.09 GiB (100.00%)
used: 51.39 GiB (42.4%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
ID-5: /var/tmp raw-size: 121.09 GiB size: 121.09 GiB (100.00%)
used: 51.39 GiB (42.4%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 7.69 GiB used: 1.2 MiB (0.0%) priority: 100
dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: 65.0 C mobo: N/A
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 262 Uptime: 48m wakeups: 1 Memory: 7.69 GiB
used: 3.66 GiB (47.6%) Init: systemd v: 252 default: graphical
tool: systemctl Compilers: gcc: 12.2.0 Packages: pm: pacman pkgs: 1897
libs: 546 tools: octopi,paru Shell: fish v: 3.5.1 default: Bash v: 5.1.16
running-in: konsole inxi: 3.3.23
Garuda (2.6.9-1):
System install date:     2022-11-18
Last full system update: 2022-11-19
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       No/Undetected
Snapshots:               Snapper
Failed units:

What do you mean when you say you tried them? What specifically did you try?

1 Like

Updating and or installing pulse audio as suggested didn't resolve the matter.

Tweaking Almixer too, didn't appear to resolve it.

Hmm, okay well so far we know basically nothing because all the information in the thread so far is too vague to be meaningful.

Did you try this? PipeWire - ArchWiki

3 Likes

This topic was automatically closed 14 days after the last reply. New replies are no longer allowed.