2nd HDMI Display Problem

Hello i am very happy with garuda linux.

I have a little Problem with my 2nd Monitor on my laptop conected via HDMI:
xrandr -q | grep HDMI
HDMI-A-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

System:
  Kernel: 5.19.8-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.0
    parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen root=UUID=72df4d2d-4b32-4680-bb34-6d16e3291be7
    rw [email protected] quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
    systemd.unified_cgroup_hierarchy=1 resume=UUID=f846dcf9-fb28-4b65-91d9-d763632cf96e loglevel=3
  Desktop: Xfce v: 4.16.1 tk: Gtk v: 3.24.34 info: xfce4-panel wm: xfwm v: 4.16.1 vt: 7
    dm: LightDM v: 1.32.0 Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
  Type: Laptop System: HP product: HP 255 G8 Notebook PC v: Type1ProductConfigId
    serial: <superuser required> Chassis: type: 10 serial: <superuser required>
  Mobo: HP model: 890E v: 83.21 serial: <superuser required> UEFI: Insyde v: F.31
    date: 06/16/2022
Battery:
  ID-1: BAT1 charge: 40.8 Wh (100.0%) condition: 40.8/40.9 Wh (99.8%) volts: 12.9 min: 11.3
    model: Hewlett-Packard PABAS0241231 type: Li-ion serial: <filter> status: full
CPU:
  Info: model: AMD Ryzen 5 5500U with Radeon Graphics bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 2 gen: 3
    built: 2020-22 process: TSMC n7 (7nm) family: 0x17 (23) model-id: 0x68 (104) stepping: 1
    microcode: 0x8608103
  Topology: cpus: 1x cores: 6 tpc: 2 threads: 12 smt: enabled cache: L1: 384 KiB desc: d-6x32
    KiB; i-6x32 KiB L2: 3 MiB desc: 6x512 KiB L3: 8 MiB desc: 2x4 MiB
  Speed (MHz): avg: 2011 high: 4027 min/max: 1400/4056 boost: enabled scaling:
    driver: acpi-cpufreq governor: schedutil cores: 1: 1400 2: 1397 3: 1395 4: 1703 5: 1400 6: 1400
    7: 1400 8: 2100 9: 2100 10: 1796 11: 4020 12: 4027 bogomips: 50305
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
  Vulnerabilities:
  Type: itlb_multihit status: Not affected
  Type: l1tf status: Not affected
  Type: mds status: Not affected
  Type: meltdown status: Not affected
  Type: mmio_stale_data status: Not affected
  Type: retbleed mitigation: untrained return thunk; SMT enabled with STIBP protection
  Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
  Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
  Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, STIBP: always-on, RSB filling,
    PBRSB-eIBRS: Not affected
  Type: srbds status: Not affected
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: AMD Lucienne vendor: Hewlett-Packard driver: amdgpu v: kernel arch: GCN-5.1
    code: Vega-2 process: TSMC n7 (7nm) built: 2018-21 pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16
    link-max: gen: 4 speed: 16 GT/s ports: active: eDP-1 empty: HDMI-A-1 bus-ID: 04:00.0
    chip-ID: 1002:164c class-ID: 0300
  Device-2: Luxvisions Innotech HP TrueVision HD Camera type: USB driver: uvcvideo bus-ID: 3-4:3
    chip-ID: 30c9:0035 class-ID: fe01 serial: <filter>
  Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 compositor: xfwm v: 4.16.1 driver: X: loaded: amdgpu
    unloaded: modesetting alternate: fbdev,vesa gpu: amdgpu display-ID: :0.0 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.00x11.22") s-diag: 582mm (22.93")
  Monitor-1: eDP-1 mapped: eDP model: AU Optronics 0x3791 built: 2020 res: 1920x1080 hz: 60
    dpi: 142 gamma: 1.2 size: 344x194mm (13.54x7.64") diag: 395mm (15.5") ratio: 16:9 modes:
    max: 1920x1080 min: 640x480
  OpenGL: renderer: AMD RENOIR (LLVM 14.0.6 DRM 3.47 5.19.8-zen1-1-zen) v: 4.6 Mesa 22.1.7
    direct render: Yes
Audio:
  Device-1: AMD Renoir Radeon High Definition Audio vendor: Hewlett-Packard driver: snd_hda_intel
    v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16 link-max: gen: 4 speed: 16 GT/s bus-ID: 04:00.1
    chip-ID: 1002:1637 class-ID: 0403
  Device-2: AMD ACP/ACP3X/ACP6x Audio Coprocessor vendor: Hewlett-Packard
    driver: snd_rn_pci_acp3x v: kernel
    alternate: snd_pci_acp3x,snd_pci_acp5x,snd_pci_acp6x,snd_acp_pci,snd_sof_amd_renoir pcie:
    gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16 link-max: gen: 4 speed: 16 GT/s bus-ID: 04:00.5
    chip-ID: 1022:15e2 class-ID: 0480
  Device-3: AMD Family 17h/19h HD Audio vendor: Hewlett-Packard driver: snd_hda_intel v: ke
rnel
    pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16 link-max: gen: 4 speed: 16 GT/s bus-ID: 04:00.6
    chip-ID: 1022:15e3 class-ID: 0403
  Sound Server-1: ALSA v: k5.19.8-zen1-1-zen running: yes
  Sound Server-2: PulseAudio v: 16.1 running: no
  Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.57 running: yes
Network:
  Device-1: Realtek RTL8821CE 802.11ac PCIe Wireless Network Adapter vendor: Hewlett-Packard
    driver: rtw_8821ce v: N/A modules: rtw88_8821ce pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: 3000
    bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10ec:c821 class-ID: 0280
  IF: wlo1 state: up mac: <filter>
  Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: Hewlett-Packard
    driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: 2000 bus-ID: 02:00.0
    chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
  IF: eno1 state: down mac: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: Realtek Bluetooth Radio type: USB driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 3-2:2
    chip-ID: 0bda:b00e class-ID: e001 serial: <filter>
  Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: down bt-service: enabled,running rfk-block:
    hardware: no software: yes address: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 476.94 GiB used: 26.94 GiB (5.6%)
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends
  ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Western Digital model: PC SN530 SDBPNPZ-512G-1006
    size: 476.94 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD
    serial: <filter> rev: HPS2 temp: 34.9 C scheme: GPT
Partition:
  ID-1: / raw-size: 460.13 GiB size: 460.13 GiB (100.00%) used: 26.91 GiB (5.8%) fs: btrfs
    dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
  ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%) used: 35.9 MiB (12.0%) fs: vfat
    dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
  ID-3: /home raw-size: 460.13 GiB size: 460.13 GiB (100.00%) used: 26.91 GiB (5.8%) fs: btrfs
    dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
  ID-4: /var/log raw-size: 460.13 GiB size: 460.13 GiB (100.00%) used: 26.91 GiB (5.8%)
    fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
  ID-5: /var/tmp raw-size: 460.13 GiB size: 460.13 GiB (100.00%) used: 26.91 GiB (5.8%)
    fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
Swap:
  Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
  ID-1: swap-1 type: zram size: 14.94 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100 dev: /dev/zram0
  ID-2: swap-2 type: partition size: 16.51 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: -2
    dev: /dev/nvme0n1p3 maj-min: 259:3
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 52.0 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 37.0 C
  Fan Speeds (RPM): fan-1: 0 fan-2: 0
Info:
  Processes: 325 Uptime: 2m wakeups: 1 Memory: 14.94 GiB used: 1.34 GiB (9.0%) Init: systemd
  v: 251 default: graphical tool: systemctl Compilers: gcc: 12.2.0 clang: 14.0.6 Packages:
  pacman: 1365 lib: 368 Client: shell wrapper v: 5.1.16-release inxi: 3.3.20
Garuda (2.6.7-1):
  System install date:     2021-12-24
  Last full system update: 2022-09-14
  Is partially upgraded:   No
  Relevant software:       NetworkManager
  Windows dual boot:       No/Undetected
  Snapshots:               Snapper
  Failed units:

sudo dmesg | grep -i radeon
[sudo] Passwort für andi:
[ 0.218791] smpboot: CPU0: AMD Ryzen 5 5500U with Radeon Graphics (family: 0x17, model: 0x68, stepping: 0x1)
[ 3.641277] [drm] radeon kernel modesetting enabled.

more info if needed.

Solved the Problem however i cleaned the HDMI conector and all works

1 Like

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.