Unable to open few chromium based apps on GNOME version

Hello Garuda Users,

I installed GNOME version few hours ago, and installed brave browser and microsoft edge. I also installed spotify using paru, but whenever I try to launch these apps, I get this error:

"MESA-INTEL: warning: Ivy Bridge Vulkan support is incomplete
libva error: /usr/lib/dri/iHD_drv_video.so init failed"

What should I do for it?

Thanks in advance

Please open your terminal type garuda-inxi and paste it's output here. It's both the template and needed diagnostic in this scenario.

5 Likes
System:
  Kernel: 6.2.13-zen-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.1
    clocksource: tsc available: hpet,acpi_pm
    parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
    root=UUID=51b65100-f079-40d8-b245-33af6a120ef8 rw rootflags=subvol=@
    quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
    loglevel=3 ibt=off
  Desktop: GNOME v: 44.3 tk: GTK v: 3.24.38 wm: gnome-shell dm: GDM v: 44.1
    Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
  Type: Desktop Mobo: Intel model: DH61WW v: AAG23116-300 serial: <filter>
    BIOS: Intel v: BEH6110H.86A.0041.2012.0319.1659 date: 03/19/2012
CPU:
  Info: model: Intel Core i3-3210 socket: BGA1155 bits: 64 type: MT MCP
    arch: Ivy Bridge gen: core 3 level: v2 built: 2012-15 process: Intel 22nm
    family: 6 model-id: 0x3A (58) stepping: 9 microcode: 0x21
  Topology: cpus: 1x cores: 2 tpc: 2 threads: 4 smt: enabled cache:
    L1: 128 KiB desc: d-2x32 KiB; i-2x32 KiB L2: 512 KiB desc: 2x256 KiB
    L3: 3 MiB desc: 1x3 MiB
  Speed (MHz): avg: 2139 high: 3200 min/max: 1600/3200 base/boost: 3200/4000
    scaling: driver: intel_cpufreq governor: schedutil volts: 1.7 V
    ext-clock: 25 MHz cores: 1: 3200 2: 2162 3: 1600 4: 1597 bogomips: 25543
  Flags: avx ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
  Vulnerabilities: <filter>
Graphics:
  Device-1: Intel Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor Graphics driver: i915
    v: kernel arch: Gen-7 process: Intel 22nm built: 2012-13 ports:
    active: VGA-1 empty: none bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:0152
    class-ID: 0300
  Display: unspecified server: X.Org v: 23.1.1 with: Xwayland v: 23.2.0
    compositor: gnome-shell driver: gpu: i915 display-ID: :0 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 1366x768 s-dpi: 96 s-size: 361x203mm (14.21x7.99")
    s-diag: 414mm (16.31")
  Monitor-1: VGA-1 model: Dell IN1930 serial: <filter> built: 2013
    res: 1366x768 hz: 60 dpi: 85 gamma: 1.2 size: 410x230mm (16.14x9.06")
    diag: 470mm (18.5") ratio: 16:9 modes: max: 1366x768 min: 720x400
  API: OpenGL Message: Unable to show GL data. Required tool glxinfo
    missing.
Audio:
  Device-1: Intel 6 Series/C200 Series Family High Definition Audio
    driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:1c20
    class-ID: 0403
  API: ALSA v: k6.2.13-zen-1-zen status: kernel-api tools: N/A
  Server-1: PipeWire v: 0.3.77 status: n/a (root, process) with:
    1: pipewire-pulse status: active 2: wireplumber status: active
    3: pipewire-alsa type: plugin 4: pw-jack type: plugin
    tools: pactl,pw-cat,pw-cli,wpctl
Network:
  Device-1: Intel 82579V Gigabit Network driver: e1000e v: kernel port: f080
    bus-ID: 00:19.0 chip-ID: 8086:1503 class-ID: 0200
  IF: eno1 state: down mac: <filter>
  Device-2: Ralink RT5360 Wireless 802.11n 1T/1R
    vendor: D-Link System DWA-525 driver: rt2800pci v: 2.3.0 bus-ID: 02:00.0
    chip-ID: 1814:5360 class-ID: 0280
  IF: wlp2s0 state: down mac: <filter>
  Device-3: Realtek RTL8153 Gigabit Ethernet Adapter driver: r8152 type: USB
    rev: 2.1 speed: 480 Mb/s lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 2-1.2:4
    chip-ID: 0bda:8153 class-ID: 0000 serial: <filter>
  IF: enp0s26u1u2 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: TP-Link UB500 Adapter driver: btusb v: 0.8 type: USB rev: 1.1
    speed: 12 Mb/s lanes: 1 mode: 1.1 bus-ID: 1-1.6:3 chip-ID: 2357:0604
    class-ID: e001 serial: <filter>
  Report: btmgmt ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter> bt-v: 5.1
    lmp-v: 10 status: discoverable: no pairing: no class-ID: 7c0104
Drives:
  Local Storage: total: 2.73 TiB used: 426.59 GiB (15.3%)
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends
  ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Seagate model: ST1000DM003-1CH162
    size: 931.51 GiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 3.0 Gb/s
    tech: HDD rpm: 7200 serial: <filter> fw-rev: CC47 scheme: MBR
  ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Seagate model: Expansion
    size: 1.82 TiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B type: USB
    rev: 2.1 spd: 480 Mb/s lanes: 1 mode: 2.0 tech: N/A serial: <filter>
    fw-rev: 0712 scheme: MBR
Partition:
  ID-1: / raw-size: 931.51 GiB size: 931.51 GiB (100.00%)
    used: 114.41 GiB (12.3%) fs: btrfs block-size: 4096 B dev: /dev/sda1
    maj-min: 8:1
  ID-2: /home raw-size: 931.51 GiB size: 931.51 GiB (100.00%)
    used: 114.41 GiB (12.3%) fs: btrfs block-size: 4096 B dev: /dev/sda1
    maj-min: 8:1
  ID-3: /var/log raw-size: 931.51 GiB size: 931.51 GiB (100.00%)
    used: 114.41 GiB (12.3%) fs: btrfs block-size: 4096 B dev: /dev/sda1
    maj-min: 8:1
  ID-4: /var/tmp raw-size: 931.51 GiB size: 931.51 GiB (100.00%)
    used: 114.41 GiB (12.3%) fs: btrfs block-size: 4096 B dev: /dev/sda1
    maj-min: 8:1
Swap:
  Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default) zswap: no
  ID-1: swap-1 type: zram size: 7.66 GiB used: 1023.5 MiB (13.0%)
    priority: 100 comp: zstd avail: lzo,lzo-rle,lz4,lz4hc,842 max-streams: 4
    dev: /dev/zram0
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 43.0 C mobo: N/A
  Fan Speeds (rpm): N/A
Info:
  Processes: 291 Uptime: 1h 51m wakeups: 0 Memory: total: 8 GiB
  available: 7.66 GiB used: 2.61 GiB (34.1%) igpu: 64 MiB Init: systemd v: 254
  default: graphical tool: systemctl Compilers: gcc: 13.2.1 Packages:
  pm: pacman pkgs: 1208 libs: 384 tools: octopi,pamac,paru
  Shell: garuda-inxi (sudo) default: Bash v: 5.1.16 running-in: gnome-terminal
  inxi: 3.3.29
Garuda (2.6.16-1):
  System install date:     2023-08-23
  Last full system update: 2023-08-23 ↻
  Is partially upgraded:   No
  Relevant software:       snapper NetworkManager dracut
  Windows dual boot:       No/Undetected
  Failed units:

This is the output I got. Do note that I had been using the Garuda KDE Dr460nized version and I wanted to try out the GNOME version and I installed it today. The same apps worked fine one the KDE version

Edit: Idk how, but a reboot solved it. Sorry for any troubles caused

1 Like