Unable to hear sound in videos

Hello Garuda users.

System:
Kernel: 5.18.3-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.1.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=c02f9534-7ddc-488f-a66f-426c0deb4d73 rw [email protected]
quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
loglevel=3
Desktop: KDE Plasma v: 5.25.0 tk: Qt v: 5.15.4 info: latte-dock
wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Laptop System: HP product: HP 250 G7 Notebook PC
v: Type1ProductConfigId serial: <superuser required> Chassis: type: 10
serial: <superuser required>
Mobo: HP model: 86C1 v: 89.38 serial: <superuser required> UEFI: Insyde
v: F.36 date: 02/03/2021
Battery:
ID-1: BAT1 charge: 13.6 Wh (36.5%) condition: 37.3/41.0 Wh (90.9%)
volts: 10.9 min: 11.3 model: COMPAL PABAS0241231 type: Li-ion
serial: <filter> status: discharging
CPU:
Info: model: Intel Core i3-1005G1 bits: 64 type: MT MCP arch: Ice Lake
built: 2019-21 process: Intel 10nm family: 6 model-id: 0x7E (126)
stepping: 5 microcode: 0xB0
Topology: cpus: 1x cores: 2 tpc: 2 threads: 4 smt: enabled cache:
L1: 160 KiB desc: d-2x48 KiB; i-2x32 KiB L2: 1024 KiB desc: 2x512 KiB
L3: 4 MiB desc: 1x4 MiB
Speed (MHz): avg: 2615 high: 2846 min/max: 400/3400 scaling:
driver: intel_pstate governor: powersave cores: 1: 2358 2: 2846 3: 2746
4: 2512 bogomips: 9523
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: spec_store_bypass
mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
Type: spectre_v1
mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2
mitigation: Enhanced IBRS, IBPB: conditional, RSB filling
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: Intel Iris Plus Graphics G1 vendor: Hewlett-Packard driver: i915
v: kernel arch: Gen11 process: Intel 10nm built: 2019-21 ports:
active: eDP-1 empty: DP-1, DP-2, DP-3, DP-4, HDMI-A-1, HDMI-A-2
bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:8a56 class-ID: 0300
Device-2: Cheng Uei Precision Industry (Foxlink) HP TrueVision HD Camera
type: USB driver: uvcvideo bus-ID: 1-5:2 chip-ID: 05c8:03d2 class-ID: 0e02
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.3 with: Xwayland v: 22.1.2
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: modesetting
alternate: fbdev,intel,vesa gpu: i915 display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")
s-diag: 582mm (22.93")
Monitor-1: eDP-1 model: BOE Display 0x0687 built: 2015 res: 1920x1080
hz: 60 dpi: 142 gamma: 1.2 size: 344x193mm (13.54x7.6") diag: 394mm (15.5")
ratio: 16:9 modes: 1920x1080
OpenGL: renderer: Mesa Intel UHD Graphics (ICL GT1) v: 4.6 Mesa 22.1.1
direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel Ice Lake-LP Smart Sound Audio vendor: Hewlett-Packard
driver: snd_hda_intel v: kernel alternate: snd_sof_pci_intel_icl
bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:34c8 class-ID: 0403
Sound Server-1: ALSA v: k5.18.3-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 16.0 running: no
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.52 running: yes
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: Hewlett-Packard driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1
speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: 4000 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10ec:8168
class-ID: 0200
IF: eno1 state: down mac: <filter>
Device-2: Realtek RTL8822CE 802.11ac PCIe Wireless Network Adapter
vendor: Hewlett-Packard driver: rtw_8822ce v: N/A modules: rtw88_8822ce
pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: 3000 bus-ID: 02:00.0
chip-ID: 10ec:c822 class-ID: 0280
IF: wlo1 state: up mac: <filter>
IF-ID-1: anbox0 state: down mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: Realtek Bluetooth Radio type: USB driver: btusb v: 0.8
bus-ID: 1-10:3 chip-ID: 0bda:b00c class-ID: e001 serial: <filter>
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 2 state: down
bt-service: enabled,running rfk-block: hardware: no software: no
address: <filter>
RAID:
Hardware-1: Intel 82801 Mobile SATA Controller [RAID mode] driver: ahci
v: 3.0 port: 5060 bus-ID: 00:17.0 chip-ID: 8086:282a rev: N/A
class-ID: 0104
Drives:
Local Storage: total: 476.94 GiB used: 137.86 GiB (28.9%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: SK Hynix
model: BC511 HFM512GDJTNI-82A0A size: 476.94 GiB block-size:
physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD
serial: <filter> rev: HPS0 temp: 47.9 C scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 476.64 GiB size: 476.64 GiB (100.00%)
used: 137.86 GiB (28.9%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 576 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
ID-3: /home raw-size: 476.64 GiB size: 476.64 GiB (100.00%)
used: 137.86 GiB (28.9%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-4: /var/log raw-size: 476.64 GiB size: 476.64 GiB (100.00%)
used: 137.86 GiB (28.9%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-5: /var/tmp raw-size: 476.64 GiB size: 476.64 GiB (100.00%)
used: 137.86 GiB (28.9%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 3.62 GiB used: 2.52 GiB (69.5%)
priority: 100 dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: 78.0 C mobo: 10.0 C
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 253 Uptime: 5h 6m wakeups: 11 Memory: 3.62 GiB
used: 2.62 GiB (72.3%) Init: systemd v: 251 default: graphical
tool: systemctl Compilers: gcc: 12.1.0 clang: 13.0.1 Packages: 1613
pacman: 1601 lib: 481 snap: 12 Shell: fish v: 3.4.1 default: Bash v: 5.1.16
running-in: konsole inxi: 3.3.18
Garuda (2.6.3-2):
System install date:     2022-05-18
Last full system update: 2022-06-18 ↻
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       No/Undetected
Snapshots:               Snapper
Failed units:            anbox-container-manager.service systemd-networkd-wait-online.service

I have used debian-based distros before but it is my first time encountering such a problem. Garuda is wonderful and I don't want to switch back to them just because of this.
Hope to find quick response

Can you do a system update?

2 Likes

First, just reboot. It's KDE.

5 Likes

LOL, Thanks It worked. I'm feeling so embarrassed right now. sorry to bother you and thanks a ton

3 Likes

Hey! It worked that day but today again I'm unable to hear sounds from videos.

Try rebooting again. I wonder if losing sound is related to your computer going to suspend?

1 Like

Thanks but it isn't working either.

Have you tried various other kernels yet? (LTS, Mainline, etc.)

2 Likes

Yes, I did, but this problem seems to appear at random. For example, It's working now but wasn't 5 minutes before