Unable to enable audio in- and output at the same time

Hey there,
I have a weird problem right now: Whenever I try to configure my system to use anything surround-related my audio just dies until I switch back. I tried rebooting with surround, but that didn't work. The only way to get an analog audio output currently is to use "Analog Stereo Output" or duplex.
The problem now is, that I can only enable my system to use the audio input and output at the same time when using surround sound (Digital Stereo also doesn't work at all...)
Screenshot_236

What am I doing wrong?
Thanks!

System Info:

System:    Kernel: 5.14.12-zen1-1-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0 
           parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen 
           root=UUID=2a555427-5d35-463f-8011-b023a855b928 rw [email protected] loglevel=3 quiet 
           splash lsm=lockdown,yama,apparmor,bpf 
           Desktop: KDE Plasma 5.22.5 tk: Qt 5.15.2 info: latte-dock wm: kwin_x11 vt: 2 dm: Ly 
           Distro: Garuda Linux base: Arch Linux 
Machine:   Type: Desktop System: Gigabyte product: AX370-Gaming 3 v: N/A serial: <filter> 
           Mobo: Gigabyte model: AX370-Gaming 3-CF v: x.x serial: <filter> 
           UEFI-[Legacy]: American Megatrends v: F50a date: 11/27/2019 
CPU:       Info: 6-Core model: AMD Ryzen 5 2600X bits: 64 type: MT MCP arch: Zen+ family: 17 (23) 
           model-id: 8 stepping: 2 microcode: 800820D cache: L2: 3 MiB 
           flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm bogomips: 86224 
           Speed: 4101 MHz min/max: 2200/3600 MHz boost: enabled Core speeds (MHz): 1: 4101 
           2: 4102 3: 4111 4: 4117 5: 4130 6: 4099 7: 4111 8: 4100 9: 4094 10: 4110 11: 4123 
           12: 4088 
           Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: Not affected 
           Type: l1tf status: Not affected 
           Type: mds status: Not affected 
           Type: meltdown status: Not affected 
           Type: spec_store_bypass 
           mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
           Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
           Type: spectre_v2 
           mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional, STIBP: disabled, RSB filling 
           Type: srbds status: Not affected 
           Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:  Device-1: AMD Baffin [Radeon RX 550 640SP / RX 560/560X] vendor: ASUSTeK driver: amdgpu 
           v: kernel bus-ID: 08:00.0 chip-ID: 1002:67ff class-ID: 0300 
           Device-2: Logitech Webcam C270 type: USB driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus-ID: 3-3:4 
           chip-ID: 046d:0825 class-ID: 0102 serial: <filter> 
           Display: server: X.Org 1.20.13 compositor: kwin_x11 driver: loaded: amdgpu,ati 
           unloaded: modesetting alternate: fbdev,vesa display-ID: :0 screens: 1 
           Screen-1: 0 s-res: 3600x1200 s-dpi: 96 s-size: 952x317mm (37.5x12.5") 
           s-diag: 1003mm (39.5") 
           Monitor-1: HDMI-A-0 res: 1680x1050 hz: 60 dpi: 90 size: 474x296mm (18.7x11.7") 
           diag: 559mm (22") 
           Monitor-2: DVI-D-0 res: 1920x1200 hz: 60 dpi: 99 size: 495x310mm (19.5x12.2") 
           diag: 584mm (23") 
           OpenGL: 
           renderer: Radeon RX 560 Series (POLARIS11 DRM 3.42.0 5.14.12-zen1-1-zen LLVM 12.0.1) 
           v: 4.6 Mesa 21.2.3 direct render: Yes 
Audio:     Device-1: AMD Baffin HDMI/DP Audio [Radeon RX 550 640SP / RX 560/560X] vendor: ASUSTeK 
           driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 08:00.1 chip-ID: 1002:aae0 class-ID: 0403 
           Device-2: AMD Family 17h HD Audio vendor: Gigabyte driver: snd_hda_intel v: kernel 
           bus-ID: 0a:00.3 chip-ID: 1022:1457 class-ID: 0403 
           Device-3: C-Media USB Microphone type: USB driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid 
           bus-ID: 1-2:3 chip-ID: 0d8c:9700 class-ID: 0300 serial: <filter> 
           Device-4: Logitech Webcam C270 type: USB driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus-ID: 3-3:4 
           chip-ID: 046d:0825 class-ID: 0102 serial: <filter> 
           Sound Server-1: ALSA v: k5.14.12-zen1-1-zen running: yes 
           Sound Server-2: sndio v: N/A running: no 
           Sound Server-3: JACK v: 1.9.19 running: no 
           Sound Server-4: PulseAudio v: 15.0 running: no 
           Sound Server-5: PipeWire v: 0.3.38 running: yes 
Network:   Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: Gigabyte 
           driver: r8169 v: kernel port: f000 bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200 
           IF: eno1 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter> 
           IF-ID-1: docker0 state: down mac: <filter> 
           IF-ID-2: virbr0 state: down mac: <filter> 
Drives:    Local Storage: total: 2.96 TiB used: 1.49 TiB (50.5%) 
           SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required. 
           ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Samsung model: SSD 860 EVO 1TB size: 931.51 GiB 
           block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: SSD serial: <filter> 
           rev: 4B6Q scheme: GPT 
           ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Samsung model: SSD 860 EVO 250GB size: 232.89 GiB 
           block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: SSD serial: <filter> 
           rev: 1B6Q scheme: GPT 
           ID-3: /dev/sdc maj-min: 8:32 vendor: Western Digital model: WD20EFRX-68EUZN0 
           size: 1.82 TiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: HDD 
           rpm: 5400 serial: <filter> rev: 0A82 scheme: GPT 
Partition: ID-1: / raw-size: 195.31 GiB size: 195.31 GiB (100.00%) used: 70.02 GiB (35.8%) 
           fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2 
           ID-2: /home raw-size: 736.18 GiB size: 736.18 GiB (100.00%) used: 121.03 GiB (16.4%) 
           fs: btrfs dev: /dev/sda3 maj-min: 8:3 
           ID-3: /var/log raw-size: 195.31 GiB size: 195.31 GiB (100.00%) used: 70.02 GiB (35.8%) 
           fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2 
           ID-4: /var/tmp raw-size: 195.31 GiB size: 195.31 GiB (100.00%) used: 70.02 GiB (35.8%) 
           fs: btrfs dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2 
Swap:      Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default) 
           ID-1: swap-1 type: zram size: 31.3 GiB used: 2 MiB (0.0%) priority: 100 dev: /dev/zram0 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 47.1 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 36.0 C 
           Fan Speeds (RPM): N/A gpu: amdgpu fan: 1420 
Info:      Processes: 381 Uptime: 17m wakeups: 0 Memory: 31.3 GiB used: 5.8 GiB (18.5%) 
           Init: systemd v: 249 tool: systemctl Compilers: gcc: 11.1.0 clang: 12.0.1 
           Packages: 2084 apt: 0 pacman: 2077 lib: 471 snap: 7 
           Client: Unknown Client: garuda-assistant inxi: 3.3.06 

Configuration of /etc/pulse/default.pa, please?

Pipewire.
I hate pulse.

/usr/share/pipewire/client.conf:
https://termbin.com/d948

(I don't know, if this is the file you are searching for)

I use pulseaudio. Pipewire is still too experimental for me, sorry.

3 Likes

This topic was automatically closed 14 days after the last reply. New replies are no longer allowed.