System freezes

Hey there,
I'm recently facing an issue where my system randomly decides to freeze up, requiring a hard reset.
Now when I reset my computer this time I got dropped into the failed to mount /home shell - I was able to fix it via the btrfs rescue zero-log though.

But I am still facing the freezes - They are happening completely at random (~ 10 times already, maybe even more).
Here are the journalctl -b -1 logs of the previous boot that required a reset: https://termbin.com/xa7er

Inxi -Faz
System:    Kernel: 5.14.7-zen1-1-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0 
           parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen root=UUID=2a555427-5d35-463f-8011-b023a855b928 rw 
           [email protected] loglevel=3 quiet splash lsm=lockdown,yama,apparmor,bpf 
           Desktop: KDE Plasma 5.22.5 tk: Qt 5.15.2 info: latte-dock wm: kwin_x11 vt: 2 dm: Ly 0.5.2.r0.g1523d08 
           Distro: Garuda Linux base: Arch Linux 
Machine:   Type: Desktop System: Gigabyte product: AX370-Gaming 3 v: N/A serial: <filter> 
           Mobo: Gigabyte model: AX370-Gaming 3-CF v: x.x serial: <filter> UEFI-[Legacy]: American Megatrends v: F50a 
           date: 11/27/2019 
CPU:       Info: 6-Core model: AMD Ryzen 5 2600X bits: 64 type: MT MCP arch: Zen+ family: 17 (23) model-id: 8 stepping: 2 
           microcode: 800820D cache: L2: 3 MiB 
           flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm bogomips: 86226 
           Speed: 3030 MHz min/max: 2200/3600 MHz boost: enabled Core speeds (MHz): 1: 3030 2: 3067 3: 3486 4: 2844 5: 3560 
           6: 3008 7: 3204 8: 2928 9: 2936 10: 3546 11: 3333 12: 3282 
           Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: Not affected 
           Type: l1tf status: Not affected 
           Type: mds status: Not affected 
           Type: meltdown status: Not affected 
           Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
           Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
           Type: spectre_v2 mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional, STIBP: disabled, RSB filling 
           Type: srbds status: Not affected 
           Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:  Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Baffin [Radeon RX 550 640SP / RX 560/560X] vendor: ASUSTeK 
           driver: amdgpu v: kernel bus-ID: 08:00.0 chip-ID: 1002:67ff class-ID: 0300 
           Device-2: Logitech Webcam C270 type: USB driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus-ID: 3-4:4 chip-ID: 046d:0825 
           class-ID: 0102 serial: <filter> 
           Display: server: X.Org 1.20.13 compositor: kwin_x11 driver: loaded: amdgpu,ati unloaded: modesetting 
           alternate: fbdev,vesa display-ID: :0 screens: 1 
           Screen-1: 0 s-res: 3600x1200 s-dpi: 96 s-size: 952x317mm (37.5x12.5") s-diag: 1003mm (39.5") 
           Monitor-1: HDMI-A-0 res: 1680x1050 hz: 60 dpi: 90 size: 474x296mm (18.7x11.7") diag: 559mm (22") 
           Monitor-2: DVI-D-0 res: 1920x1200 hz: 60 dpi: 99 size: 495x310mm (19.5x12.2") diag: 584mm (23") 
           OpenGL: renderer: Radeon RX 560 Series (POLARIS11 DRM 3.42.0 5.14.7-zen1-1-zen LLVM 12.0.1) v: 4.6 Mesa 21.2.2 
           direct render: Yes 
Audio:     Device-1: AMD Baffin HDMI/DP Audio [Radeon RX 550 640SP / RX 560/560X] vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel 
           v: kernel bus-ID: 08:00.1 chip-ID: 1002:aae0 class-ID: 0403 
           Device-2: Advanced Micro Devices [AMD] Family 17h HD Audio vendor: Gigabyte driver: snd_hda_intel v: kernel 
           bus-ID: 0a:00.3 chip-ID: 1022:1457 class-ID: 0403 
           Device-3: C-Media USB Microphone type: USB driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 1-2:3 
           chip-ID: 0d8c:9700 class-ID: 0300 serial: <filter> 
           Device-4: Logitech Webcam C270 type: USB driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus-ID: 3-4:4 chip-ID: 046d:0825 
           class-ID: 0102 serial: <filter> 
           Sound Server-1: ALSA v: k5.14.7-zen1-1-zen running: yes 
           Sound Server-2: sndio v: N/A running: no 
           Sound Server-3: JACK v: 1.9.19 running: no 
           Sound Server-4: PulseAudio v: 15.0 running: no 
           Sound Server-5: PipeWire v: 0.3.37 running: yes 
Network:   Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: Gigabyte driver: r8169 v: kernel 
           port: f000 bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200 
           IF: eno1 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter> 
           IF-ID-1: docker0 state: down mac: <filter> 
           IF-ID-2: virbr0 state: down mac: <filter> 
Drives:    Local Storage: total: 2.96 TiB used: 1.12 TiB (37.8%) 
           SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required. 
           ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Samsung model: SSD 860 EVO 1TB size: 931.51 GiB block-size: physical: 512 B 
           logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: SSD serial: <filter> rev: 4B6Q scheme: GPT 
           ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Samsung model: SSD 860 EVO 250GB size: 232.89 GiB block-size: physical: 512 B 
           logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: SSD serial: <filter> rev: 1B6Q scheme: GPT 
           ID-3: /dev/sdc maj-min: 8:32 vendor: Western Digital model: WD20EFRX-68EUZN0 size: 1.82 TiB block-size: 
           physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 5400 serial: <filter> rev: 0A82 scheme: GPT 
Partition: ID-1: / raw-size: 195.31 GiB size: 195.31 GiB (100.00%) used: 61.43 GiB (31.5%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 
           maj-min: 8:2 
           ID-2: /home raw-size: 736.18 GiB size: 736.18 GiB (100.00%) used: 105.47 GiB (14.3%) fs: btrfs dev: /dev/sda3 
           maj-min: 8:3 
           ID-3: /var/log raw-size: 195.31 GiB size: 195.31 GiB (100.00%) used: 61.43 GiB (31.5%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 
           maj-min: 8:2 
           ID-4: /var/tmp raw-size: 195.31 GiB size: 195.31 GiB (100.00%) used: 61.43 GiB (31.5%) fs: btrfs dev: /dev/sda2 
           maj-min: 8:2 
Swap:      Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default) 
           ID-1: swap-1 type: zram size: 31.3 GiB used: 2.2 MiB (0.0%) priority: 100 dev: /dev/zram0 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 43.8 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 35.0 C 
           Fan Speeds (RPM): N/A gpu: amdgpu fan: 1425 
Info:      Processes: 363 Uptime: 7m wakeups: 0 Memory: 31.3 GiB used: 5.38 GiB (17.2%) Init: systemd v: 249 tool: systemctl 
           Compilers: gcc: 11.1.0 clang: 12.0.1 Packages: 2077 pacman: 2070 lib: 466 snap: 7 Shell: fish v: 3.3.1 
           running-in: yakuake inxi: 3.3.06

(While getting the above I got some weird Ly error saying "Failed to access console" something is seriously wrong here - I am just gonna switch back to not using Ly but I don't expect much)

What should I do?
Thanks!

try linux-lts kernel

5 Likes

Have you considered switching to the linux-lts at least for a while?
Several forum users reported the freezes to stop, using lts.
Today 5.14.8 is available though, if you want to try...

5 Likes

Oh well - I have just panic restored a backup from two days ago (Stuff really corrupted), and it's currently working fine.
This log hopefully looks better: https://termbin.com/w0cg
I am still gonna switch kernels though - Thanks for the info! (and thanks @filo )

EDIT: Ah yes. Plasma is now suddenly crashing because of wallpaper engine - How.

1 Like

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.