Steam is laggy

Hello I am new to Garuda and I need help. I am using x11 and the windows are extremely laggy, including steam. I would like assistance fixing the lag.

garuda-inxi
5.18.16-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.1.1
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=4c448ecd-94d5-4235-b406-74393035a1b4 rw [email protected]
quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
loglevel=3
Desktop: KDE Plasma v: 5.25.4 tk: Qt v: 5.15.5 info: latte-dock
wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop System: Gigabyte product: X570 I AORUS PRO WIFI v: -CF
serial: <superuser required>
Mobo: Gigabyte model: X570 I AORUS PRO WIFI serial: <superuser required>
UEFI: American Megatrends LLC. v: F36c date: 05/12/2022
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 5 3600X bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 2 gen: 3
built: 2020-22 process: TSMC n7 (7nm) family: 0x17 (23)
model-id: 0x71 (113) stepping: 0 microcode: 0x8701021
Topology: cpus: 1x cores: 6 tpc: 2 threads: 12 smt: enabled cache:
L1: 384 KiB desc: d-6x32 KiB; i-6x32 KiB L2: 3 MiB desc: 6x512 KiB
L3: 32 MiB desc: 2x16 MiB
Speed (MHz): avg: 3593 high: 3602 min/max: 2200/4409 boost: enabled
scaling: driver: acpi-cpufreq governor: performance cores: 1: 3597 2: 3597
3: 3584 4: 3592 5: 3591 6: 3589 7: 3592 8: 3602 9: 3590 10: 3599 11: 3591
12: 3593 bogomips: 91025
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: mmio_stale_data status: Not affected
Type: retbleed mitigation: untrained return thunk; SMT enabled with STIBP
protection
Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
prctl
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, STIBP:
always-on, RSB filling
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: NVIDIA TU116 [GeForce GTX 1660 Ti] vendor: Micro-Star MSI
driver: nouveau v: kernel non-free: 515.xx+ status: current (as of 2022-07)
arch: Turing code: TUxxx process: TSMC 12nm built: 2018-22 pcie: gen: 1
speed: 2.5 GT/s lanes: 16 link-max: gen: 3 speed: 8 GT/s ports:
active: DP-1 empty: DP-2,DP-3,HDMI-A-1 bus-ID: 08:00.0 chip-ID: 10de:2182
class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.3
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: modesetting
alternate: fbdev,nouveau,nv,vesa gpu: nouveau display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 2560x1440 s-dpi: 96 s-size: 677x381mm (26.65x15.00")
s-diag: 777mm (30.58")
Monitor-1: DP-1 model: Lenovo L24q-20 serial: <filter> built: 2017
res: 2560x1440 hz: 60 dpi: 123 gamma: 1.2 size: 527x296mm (20.75x11.65")
diag: 604mm (23.8") ratio: 16:9 modes: max: 2560x1440 min: 720x400
OpenGL: renderer: NV168 v: 4.3 Mesa 22.1.4 direct render: Yes
Audio:
Device-1: NVIDIA TU116 High Definition Audio vendor: Micro-Star MSI
driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 7-3:4 chip-ID: 1532:0528 pcie:
gen: 1 class-ID: 0300 speed: 2.5 GT/s lanes: 16 link-max: gen: 3
speed: 8 GT/s bus-ID: 08:00.1 chip-ID: 10de:1aeb class-ID: 0403
Device-2: AMD Starship/Matisse HD Audio vendor: Gigabyte
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16
bus-ID: 0a:00.4 chip-ID: 1022:1487 class-ID: 0403
Device-3: Razer USA BlackShark V2 Pro type: USB
driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid
Sound Server-1: ALSA v: k5.18.16-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 16.1 running: no
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.56 running: yes
Network:
Device-1: Intel I211 Gigabit Network vendor: Gigabyte driver: igb v: kernel
pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: f000 bus-ID: 03:00.0
chip-ID: 8086:1539 class-ID: 0200
IF: enp3s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Device-2: Intel Wi-Fi 6 AX200 driver: iwlwifi v: kernel pcie: gen: 2
speed: 5 GT/s lanes: 1 bus-ID: 04:00.0 chip-ID: 8086:2723 class-ID: 0280
IF: wlp4s0 state: down mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: Intel AX200 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8
bus-ID: 1-2:3 chip-ID: 8087:0029 class-ID: e001
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 4.78 TiB used: 21.27 GiB (0.4%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: SanDisk model: SDSSDA240G
size: 223.57 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: SSD serial: <filter> rev: 00RL scheme: GPT
ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: SanDisk model: SSD PLUS 1000GB
size: 931.52 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: SSD serial: <filter> rev: 00RL scheme: GPT
ID-3: /dev/sdc maj-min: 8:32 vendor: Seagate model: ST3000DM001-1ER166
size: 2.73 TiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: HDD rpm: 7200 serial: <filter> rev: CC26 scheme: GPT
ID-4: /dev/sdd maj-min: 8:48 vendor: Western Digital
model: WD10EZEX-08WN4A0 size: 931.51 GiB block-size: physical: 4096 B
logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 7200 serial: <filter>
rev: 1A02 scheme: MBR
ID-5: /dev/sde maj-min: 8:64 type: USB model: Fastoe USB Flash
size: 14.94 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B type: SSD
serial: <filter> rev: 1100 scheme: MBR
SMART Message: Unknown USB bridge. Flash drive/Unsupported enclosure?
Partition:
ID-1: / raw-size: 92.78 GiB size: 92.78 GiB (100.00%) used: 21.24 GiB
(22.9%) fs: btrfs dev: /dev/sdb3 maj-min: 8:19
ID-2: /boot/efi raw-size: 100 MiB size: 96 MiB (96.00%) used: 26.8 MiB
(27.9%) fs: vfat dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
ID-3: /home raw-size: 92.78 GiB size: 92.78 GiB (100.00%) used: 21.24 GiB
(22.9%) fs: btrfs dev: /dev/sdb3 maj-min: 8:19
ID-4: /var/log raw-size: 92.78 GiB size: 92.78 GiB (100.00%) used: 21.24
GiB (22.9%) fs: btrfs dev: /dev/sdb3 maj-min: 8:19
ID-5: /var/tmp raw-size: 92.78 GiB size: 92.78 GiB (100.00%) used: 21.24
GiB (22.9%) fs: btrfs dev: /dev/sdb3 maj-min: 8:19
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 31.27 GiB used: 256 KiB (0.0%)
priority: 100 dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: 46.4 C mobo: 32.0 C gpu: nouveau temp: 23.0 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nouveau fan: 1477
Info:
Processes: 317 Uptime: 21m wakeups: 0 Memory: 31.27 GiB used: 3.17 GiB
(10.2%) Init: systemd v: 251 default: graphical tool: systemctl
Compilers: gcc: 12.1.1 clang: 14.0.6 Packages: pacman: 1987 lib: 553
Shell: fish v: 3.5.1 default: Bash v: 5.1.16 running-in: konsole
inxi: 3.3.20
Garuda (2.6.5-1):
System install date:     2022-08-09
Last full system update: 2022-08-09 ↻
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       Probably (Run as root to verify)
Snapshots:               Snapper
Failed units:

You probably just need to install the proprietary NVIDIA driver. You can use Garuda Settings Manager to do that.

3 Likes

Hi there, welcome to the forum!

This means also a reboot is pending after last update

4 Likes

Thank you I will try to do this

Yes, it was just a restart, lol. Thank you for your assistance.

2 Likes

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.