Problems with gpu settings

I'm having problems with the gpu configuration because it doesn't appear as a primary in Konsole, and I noticed that some games are crashing because the gpu isn't working properly (nvidia gtx 1050 ti). Thanks for the help I'm new to everything in linux including file types.

Here is the output.

System:
Kernel: 5.18.13-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.1.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=33cb89e6-1286-4cae-82e9-4acb61ba8a3b rw [email protected]
quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
loglevel=3
Desktop: KDE Plasma v: 5.25.3 tk: Qt v: 5.15.5 info: latte-dock
wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop Mobo: BIOSTAR model: Hi-Fi H77S v: 5.0
serial: <superuser required> BIOS: American Megatrends v: 4.6.5
date: 12/21/2012
CPU:
Info: model: Intel Core i7-3770 bits: 64 type: MT MCP arch: Ivy Bridge
gen: core 3 built: 2012-15 process: Intel 22nm family: 6
model-id: 0x3A (58) stepping: 9 microcode: 0x21
Topology: cpus: 1x cores: 4 tpc: 2 threads: 8 smt: enabled cache:
L1: 256 KiB desc: d-4x32 KiB; i-4x32 KiB L2: 1024 KiB desc: 4x256 KiB
L3: 8 MiB desc: 1x8 MiB
Speed (MHz): avg: 1721 high: 1941 min/max: 1600/3900 scaling:
driver: intel_cpufreq governor: schedutil cores: 1: 1771 2: 1720 3: 1631
4: 1673 5: 1941 6: 1680 7: 1651 8: 1703 bogomips: 54272
Flags: avx ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: KVM: VMX unsupported
Type: l1tf mitigation: PTE Inversion
Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
Type: meltdown mitigation: PTI
Type: mmio_stale_data status: Not affected
Type: spec_store_bypass
mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
Type: spectre_v1
mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, IBRS_FW,
STIBP: conditional, RSB filling
Type: srbds status: Vulnerable: No microcode
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: NVIDIA GP107 [GeForce GTX 1050] vendor: ASUSTeK driver: nvidia
v: 470.129.06 alternate: nouveau,nvidia_drm non-free: 515.xx+
status: current (as of 2022-06) arch: Pascal process: TSMC 16nm
built: 2016-21 pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16 bus-ID: 01:00.0
chip-ID: 10de:1c81 class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.3
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: nvidia
unloaded: modesetting,nouveau alternate: fbdev,nv,vesa gpu: nvidia
display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1360x768 s-dpi: 84 s-size: 410x232mm (16.14x9.13")
s-diag: 471mm (18.55")
Monitor-1: HDMI-0 res: 1360x768 hz: 60 dpi: 32
size: 1073x818mm (42.24x32.2") diag: 1349mm (53.12") modes: N/A
OpenGL: renderer: NVIDIA GeForce GTX 1050/PCIe/SSE2
v: 4.6.0 NVIDIA 470.129.06 direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel 7 Series/C216 Family High Definition Audio
vendor: Biostar Microtech Intl Corp driver: snd_hda_intel v: kernel
bus-ID: 1-1.3:3 chip-ID: 8086:0808 bus-ID: 00:1b.0 class-ID: 0300
chip-ID: 8086:1e20 class-ID: 0403
Device-2: NVIDIA GP107GL High Definition Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16
bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:0fb9 class-ID: 0403
Device-3: Intel USB PnP Sound Device type: USB
driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid
Sound Server-1: ALSA v: k5.18.13-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 16.1 running: no
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.56 running: yes
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: Biostar Microtech Intl Corp driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1
speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: d000 bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 10ec:8168
class-ID: 0200
IF: enp3s0 state: down mac: <filter>
IF-ID-1: anbox0 state: down mac: <filter>
IF-ID-2: enp0s26u1u4 state: unknown speed: -1 duplex: half mac: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 698.65 GiB used: 121.66 GiB (17.4%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Western Digital
model: WD5000LPVX-80V0TT0 size: 465.76 GiB block-size: physical: 4096 B
logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 5400 serial: <filter>
rev: 1A01 scheme: MBR
ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Seagate model: ST3250820AS
size: 232.88 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 3.0 Gb/s
type: N/A serial: <filter> rev: C
Partition:
ID-1: / raw-size: 175.76 GiB size: 175.76 GiB (100.00%)
used: 121.66 GiB (69.2%) fs: btrfs dev: /dev/sda6 maj-min: 8:6
ID-2: /home raw-size: 175.76 GiB size: 175.76 GiB (100.00%)
used: 121.66 GiB (69.2%) fs: btrfs dev: /dev/sda6 maj-min: 8:6
ID-3: /var/log raw-size: 175.76 GiB size: 175.76 GiB (100.00%)
used: 121.66 GiB (69.2%) fs: btrfs dev: /dev/sda6 maj-min: 8:6
ID-4: /var/tmp raw-size: 175.76 GiB size: 175.76 GiB (100.00%)
used: 121.66 GiB (69.2%) fs: btrfs dev: /dev/sda6 maj-min: 8:6
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 7.73 GiB used: 27 MiB (0.3%) priority: 100
dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: 38.0 C mobo: N/A gpu: nvidia temp: 33 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 30%
Info:
Processes: 256 Uptime: 1h 41m wakeups: 0 Memory: 7.73 GiB
used: 4.12 GiB (53.3%) Init: systemd v: 251 default: graphical
tool: systemctl Compilers: gcc: 12.1.0 Packages: pacman: 1694 lib: 488
Shell: fish v: 3.4.1 default: Bash v: 5.1.16 running-in: konsole
inxi: 3.3.19
Garuda (2.6.5-1):
System install date:     2022-07-03
Last full system update: 2022-07-24
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       <superuser required>
Snapshots:               Snapper
Failed units:            bluetooth-autoconnect.service systemd-networkd-wait-online.service

Thanks.

Hi there welcome to the forum.
Your garuda-inxi shows only one GPU

Do you have another one?
It could be disabled in the BIOS.
What does konsole show?

This could be something else. Let's clarify the above first. Probably it could be better to address this after with a dedicated topic, being more specific with the affected games, providing logs, etc.

3 Likes

Wait, the driver is wrong.
I think your GPU is still supported with the latest version.
How did you install it?

4 Likes

It was installed using Garuda Assistant.

I also have this installed GPU: Intel HD Graphics 4000.

OS: Garuda Linux x86_64
Host: Hi-Fi H77S 5.0
Kernel: 5.18.13-zen1-1-zen
Uptime: 6 hours, 10 mins
Packages: 1695 (pacman)[stable]
Shell: fish 3.4.1
Resolution: 1360x768
DE: KDE Plasma 5.25.3
WM: KWin (X11)
WM Theme: Sweet-Dark
Theme: kvantum-dark Sweetified [Plasma], Sweet-Dark [GTK2/3]
Icons: BeautyLine [Plasma], BeautyLine [GTK2/3/4]
Terminal: konsole
Terminal Font: FiraCode Nerd Font Mono 12
CPU: Intel Core i7-3770 (8) @ 3.9GHz
GPU: Intel HD Graphics 4000
Memory: 3631MiB / 7912MiB
1 Like

Sure?

Please, post the

garuda-inxi
mhwd -li

Here is the imput.

garuda-inxi

Here is the output.

garuda-inxi
System:
Kernel: 5.18.13-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.1.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=33cb89e6-1286-4cae-82e9-4acb61ba8a3b rw [email protected]
quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
loglevel=3
Desktop: KDE Plasma v: 5.25.3 tk: Qt v: 5.15.5 info: latte-dock
wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop Mobo: BIOSTAR model: Hi-Fi H77S v: 5.0
serial: <superuser required> BIOS: American Megatrends v: 4.6.5
date: 12/21/2012
CPU:
Info: model: Intel Core i7-3770 bits: 64 type: MT MCP arch: Ivy Bridge
gen: core 3 built: 2012-15 process: Intel 22nm family: 6
model-id: 0x3A (58) stepping: 9 microcode: 0x21
Topology: cpus: 1x cores: 4 tpc: 2 threads: 8 smt: enabled cache:
L1: 256 KiB desc: d-4x32 KiB; i-4x32 KiB L2: 1024 KiB desc: 4x256 KiB
L3: 8 MiB desc: 1x8 MiB
Speed (MHz): avg: 1911 high: 2694 min/max: 1600/3900 scaling:
driver: intel_cpufreq governor: schedutil cores: 1: 1904 2: 1725 3: 1681
4: 2694 5: 1961 6: 1861 7: 1742 8: 1721 bogomips: 54272
Flags: avx ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: KVM: VMX unsupported
Type: l1tf mitigation: PTE Inversion
Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
Type: meltdown mitigation: PTI
Type: mmio_stale_data status: Not affected
Type: spec_store_bypass
mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
Type: spectre_v1
mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, IBRS_FW,
STIBP: conditional, RSB filling
Type: srbds status: Vulnerable: No microcode
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: NVIDIA GP107 [GeForce GTX 1050] vendor: ASUSTeK driver: nvidia
v: 470.129.06 alternate: nouveau,nvidia_drm non-free: 515.xx+
status: current (as of 2022-06) arch: Pascal process: TSMC 16nm
built: 2016-21 pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 16 link-max: gen: 3
speed: 8 GT/s bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:1c81 class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.3
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: nvidia
unloaded: modesetting,nouveau alternate: fbdev,nv,vesa gpu: nvidia
display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1360x768 s-dpi: 84 s-size: 410x232mm (16.14x9.13")
s-diag: 471mm (18.55")
Monitor-1: HDMI-0 res: 1360x768 hz: 60 dpi: 32
size: 1073x818mm (42.24x32.2") diag: 1349mm (53.12") modes: N/A
OpenGL: renderer: NVIDIA GeForce GTX 1050/PCIe/SSE2
v: 4.6.0 NVIDIA 470.129.06 direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel 7 Series/C216 Family High Definition Audio
vendor: Biostar Microtech Intl Corp driver: snd_hda_intel v: kernel
bus-ID: 1-1.3:3 chip-ID: 8086:0808 bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:1e20
class-ID: 0300 class-ID: 0403
Device-2: NVIDIA GP107GL High Definition Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16
bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:0fb9 class-ID: 0403
Device-3: Intel USB PnP Sound Device type: USB
driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid
Sound Server-1: ALSA v: k5.18.13-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 16.1 running: no
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.56 running: yes
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: Biostar Microtech Intl Corp driver: N/A modules: r8169 pcie: gen: 1
speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: d000 bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 10ec:8168
class-ID: 0200
IF-ID-1: anbox0 state: down mac: <filter>
IF-ID-2: enp0s26u1u4 state: unknown speed: -1 duplex: half mac: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 698.65 GiB used: 124.67 GiB (17.8%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Western Digital
model: WD5000LPVX-80V0TT0 size: 465.76 GiB block-size: physical: 4096 B
logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 5400 serial: <filter>
rev: 1A01 scheme: MBR
ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Seagate model: ST3250820AS
size: 232.88 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 3.0 Gb/s
type: N/A serial: <filter> rev: C
Partition:
ID-1: / raw-size: 175.76 GiB size: 175.76 GiB (100.00%)
used: 124.67 GiB (70.9%) fs: btrfs dev: /dev/sda6 maj-min: 8:6
ID-2: /home raw-size: 175.76 GiB size: 175.76 GiB (100.00%)
used: 124.67 GiB (70.9%) fs: btrfs dev: /dev/sda6 maj-min: 8:6
ID-3: /var/log raw-size: 175.76 GiB size: 175.76 GiB (100.00%)
used: 124.67 GiB (70.9%) fs: btrfs dev: /dev/sda6 maj-min: 8:6
ID-4: /var/tmp raw-size: 175.76 GiB size: 175.76 GiB (100.00%)
used: 124.67 GiB (70.9%) fs: btrfs dev: /dev/sda6 maj-min: 8:6
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 7.73 GiB used: 309.5 MiB (3.9%)
priority: 100 dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: 40.0 C mobo: N/A gpu: nvidia temp: 32 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 31%
Info:
Processes: 263 Uptime: 7h 24m wakeups: 0 Memory: 7.73 GiB
used: 3.93 GiB (50.9%) Init: systemd v: 251 default: graphical
tool: systemctl Compilers: gcc: 12.1.0 Packages: pacman: 1697 lib: 489
Shell: fish v: 3.4.1 default: Bash v: 5.1.16 running-in: konsole
inxi: 3.3.19
Garuda (2.6.5-1):
System install date:     2022-07-03
Last full system update: 2022-07-24 ↻
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       <superuser required>
Snapshots:               Snapper
Failed units:            bluetooth-autoconnect.service systemd-networkd-wait-online.service

Here is the imput.

mhwd -li

Hers is the output.

λ mhwd -li
> Installed PCI configs:
--------------------------------------------------------------------------------
NAME               VERSION          FREEDRIVER           TYPE
--------------------------------------------------------------------------------
video-nvidia-470xx-dkms            2022.06.14               false            PCI
network-r8168            2020.05.22                true            PCI
video-linux            2021.08.29                true            PCI
video-modesetting            2020.07.13                true            PCI


Warning: No installed USB configs!
1 Like

I see... Your inxi should have shown a GPU like

Intel 3rd Gen Core processor Graphics

Did you have a chance to check in the BIOS if you have a setting, whatever the name and location e g. to use dGPU only?

2 Likes

I'm not so technically expert on MHWD, I only saw with a simple forum search that there are many user with your exact model and drivers 515.xxx, so I haven't cross-checked at nvidia site, and I think it is not needed.
My suggestion would be to try

sudo mhwd -r pci video-nvidia-470xx-dkms
sudo mhwd -a pci nonfree 0300

and reboot, but maybe hang on a little bit to see if someone that knows better comes across the thread.

2 Likes

I think I have seen a recent change on this, Intel changed exposed description.
If this is the case, maybe inxi needs to modify its discovery method.
I suggest using lspci to confirm, instead of relying on inxi only.

2 Likes

Here is the imput.

lspci

Here is the output.

λ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor PCI Express Root Port (rev 09)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB xHCI Host Controller (rev 04)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 7 Series/C216 Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C216 Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 7 Series/C216 Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C216 Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev c4)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 3 (rev c4)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C216 Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev c4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C216 Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation H77 Express Chipset LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family 4-port SATA Controller [IDE mode](rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 7 Series/C216 Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
00:1f.5 IDE interface: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family 2-port SATA Controller [IDE mode](rev 04)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GP107 [GeForce GTX 1050] (rev a1)
01:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation GP107GL High Definition Audio Controller (rev a1)
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 07)
04:00.0 PCI bridge: Integrated Technology Express, Inc. IT8893E PCIe to PCI Bridge (rev 41)

Here is the imput.

sudo mhwd -r pci video-nvidia-470xx-dkms
sudo mhwd -a pci nonfree 0300

Here is the output.

> Removing video-nvidia-470xx-dkms...
Sourcing /etc/mhwd-x86_64.conf
Has lib32 support: true
Sourcing /var/lib/mhwd/local/pci/video-nvidia-470xx-dkms/MHWDCONFIG
Processing classid: 0300
Sourcing /var/lib/mhwd/scripts/include/0300
Processing classid: 0302
verificando dependĂȘncias...
erro: falha ao preparar a transação (nĂŁo foi possĂ­vel satisfazer as dependĂȘncias)
:: a remoção de garuda-nvidia-470xx-config quebra a dependĂȘncia "garuda-nvidia-470xx-config" necessĂĄria por garuda-nvidia-470xx-prime-config
Error: pacman failed!
Error: script failed!
> Using config 'video-nvidia-dkms' for device: 0000:01:00.0 (0300:10de:1c81) Display controller nVidia Corporation GP107 [GeForce GTX 1050]
Error: config 'video-nvidia-dkms' conflicts with config(s): video-nvidia-470xx-dkms

Try this:

LC_ALL=C sudo pacman -S nvidia-dkms nvidia-utils lib32-nvidia-utils

then reboot. The LC_ALL=C part will display the output in English so we can read it.

2 Likes

image

BTW, you are making a lot of work for yourself unnecessarily. :slight_smile:

If we want to have terminal output here and talk about input and output, we want to see if the command was not accidentally misspelled. A separate enumeration is sometimes counterproductive and also just makes more work.
I hope this tip is helpful and I could clear up a misunderstanding.

2 Likes

As I said I'm new to all of this, so I'm sorry for something like that and thanks for the tip.

2 Likes

All fine, no sorry needed.