Power Management Service not running

Greetings! Got a problem using Garuda Linux on KDE. After fresh install there's no battery icon on the top. Moreover there is the problem in KDE Settings where in Power Management Tab there's a huge saying "Power management configuration module could not be loaded. The Power Management service appears not to be running." I don't know what to do. There is no such service or deamon in Startup and Shutdown tab like people say. Even the reinstall didn't help.

You’re missing garuda-inxi,

seems like the solution there drove you straight to KDE.
Nothing is older than an inxi from yesterday, so please always include.

But, if you freshly installed and upgrade the system, we do not know without the inxi if there are still other problems, or if they just need to reboot the system,

1 Like

same problem here: power management seems not to start. FWIW, my inxi here

```text
System:
  Kernel: 6.1.35-1-lts arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 13.1.1
    parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-lts root=UUID=7ef913b1-020d-4883-935f-3015f690f1af
    rw rootflags=subvol=@ splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0 loglevel=3
    ibt=off
  Desktop: KDE Plasma v: 5.27.6 tk: Qt v: 5.15.10 wm: kwin_x11 vt: 2 dm: SDDM
    Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
  Type: Mini-pc Mobo: AZW model: SER v: Version 1.0 serial: <superuser required> UEFI: American
    Megatrends LLC. v: 113 date: 02/21/2023
CPU:
  Info: model: AMD Ryzen 7 7735HS with Radeon Graphics bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 3+ gen: 4
    level: v3 note: check built: 2022 process: TSMC n6 (7nm) family: 0x19 (25) model-id: 0x44 (68)
    stepping: 1 microcode: 0xA404102
  Topology: cpus: 1x cores: 8 tpc: 2 threads: 16 smt: enabled cache: L1: 512 KiB
    desc: d-8x32 KiB; i-8x32 KiB L2: 4 MiB desc: 8x512 KiB L3: 16 MiB desc: 1x16 MiB
  Speed (MHz): avg: 1838 high: 3200 min/max: 1600/4828 boost: enabled scaling:
    driver: acpi-cpufreq governor: performance cores: 1: 3076 2: 1396 3: 1395 4: 1396 5: 1396 6: 1396
    7: 1394 8: 1395 9: 1395 10: 3200 11: 1392 12: 3200 13: 1392 14: 3200 15: 1396 16: 1392
    bogomips: 102243
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
  Vulnerabilities: <filter>
Graphics:
  Device-1: AMD Rembrandt [Radeon 680M] driver: amdgpu v: kernel arch: RDNA-2 code: Navi-2x
    process: TSMC n7 (7nm) built: 2020-22 pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16 ports:
    active: HDMI-A-1 empty: DP-1, DP-2, DP-3, DP-4, DP-5, DP-6 bus-ID: 74:00.0 chip-ID: 1002:1681
    class-ID: 0300 temp: 45.0 C
  Device-2: Lenovo 500 RGB Camera driver: uvcvideo type: USB rev: 2.0 speed: 480 Mb/s lanes: 1
    mode: 2.0 bus-ID: 3-1.4.4:8 chip-ID: 17ef:482f class-ID: 0e02 serial: <filter>
  Display: x11 server: X.Org v: 21.1.8 with: Xwayland v: 23.1.2 compositor: kwin_x11 driver: X:
    loaded: amdgpu unloaded: modesetting alternate: fbdev,vesa dri: radeonsi gpu: amdgpu
    display-ID: :0 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 2560x1440 s-dpi: 96 s-size: 677x381mm (26.65x15.00") s-diag: 777mm (30.58")
  Monitor-1: HDMI-A-1 mapped: HDMI-A-0 model: Sceptre Q32 serial: <filter> built: 2019
    res: 2560x1440 hz: 60 dpi: 92 gamma: 1.2 size: 708x398mm (27.87x15.67") diag: 806mm (31.7")
    ratio: 16:9 modes: max: 2560x1440 min: 640x480
  API: OpenGL v: 4.6 Mesa 23.1.3 renderer: AMD Radeon Graphics (rembrandt LLVM 15.0.7 DRM 3.49
    6.1.35-1-lts) direct-render: Yes
Audio:
  Device-1: AMD Rembrandt Radeon High Definition Audio driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 4
    speed: 16 GT/s lanes: 16 bus-ID: 74:00.1 chip-ID: 1002:1640 class-ID: 0403
  Device-2: AMD ACP/ACP3X/ACP6x Audio Coprocessor driver: snd_pci_acp6x v: kernel
    alternate: snd_pci_acp3x, snd_rn_pci_acp3x, snd_pci_acp5x, snd_acp_pci, snd_rpl_pci_acp6x,
    snd_pci_ps, snd_sof_amd_renoir, snd_sof_amd_rembrandt pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16
    bus-ID: 74:00.5 chip-ID: 1022:15e2 class-ID: 0480
  Device-3: AMD Family 17h/19h HD Audio driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 4
    speed: 16 GT/s lanes: 16 bus-ID: 74:00.6 chip-ID: 1022:15e3 class-ID: 0403
  Device-4: FIFINE 683 Microphone driver: snd-usb-audio type: USB rev: 2.0 speed: 480 Mb/s
    lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 3-1.4.1.1:7 chip-ID: 3142:0031 class-ID: 0102
  API: ALSA v: k6.1.35-1-lts status: kernel-api tools: N/A
  Server-1: PipeWire v: 0.3.71 status: active with: 1: pipewire-pulse status: active
    2: wireplumber status: active 3: pipewire-alsa type: plugin 4: pw-jack type: plugin
    tools: pactl,pw-cat,pw-cli,wpctl
Network:
  Device-1: Realtek RTL8125 2.5GbE driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 2 speed: 5 GT/s lanes: 1
    port: f000 bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:8125 class-ID: 0200
  IF: enp2s0 state: down mac: <filter>
  Device-2: Intel Wi-Fi 6 AX200 driver: iwlwifi v: kernel pcie: gen: 2 speed: 5 GT/s lanes: 1
    bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 8086:2723 class-ID: 0280
  IF: wlp3s0 state: up mac: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: Intel AX200 Bluetooth driver: btusb v: 
0.8 type: USB rev: 2.0 speed: 12 Mb/s lanes: 1
    mode: 1.1 bus-ID: 3-3:3 chip-ID: 8087:0029 class-ID: e001
  Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 465.76 GiB used: 11.91 GiB (2.6%)
  SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
  ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Kingston model: SNV2S500G size: 465.76 GiB
    block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 63.2 Gb/s lanes: 4 tech: SSD serial: <filter>
    fw-rev: SBJ00101 temp: 42.9 C scheme: GPT
Partition:
  ID-1: / raw-size: 268.05 GiB size: 268.05 GiB (100.00%) used: 11.88 GiB (4.4%) fs: btrfs
    dev: /dev/nvme0n1p5 maj-min: 259:5
  ID-2: /boot/efi raw-size: 100 MiB size: 96 MiB (96.00%) used: 29.4 MiB (30.6%) fs: vfat
    dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
  ID-3: /home raw-size: 268.05 GiB size: 268.05 GiB (100.00%) used: 11.88 GiB (4.4%) fs: btrfs
    dev: /dev/nvme0n1p5 maj-min: 259:5
  ID-4: /var/log raw-size: 268.05 GiB size: 268.05 GiB (100.00%) used: 11.88 GiB (4.4%) fs: btrfs
    dev: /dev/nvme0n1p5 maj-min: 259:5
  ID-5: /var/tmp raw-size: 268.05 GiB size: 268.05 GiB (100.00%) used: 11.88 GiB (4.4%) fs: btrfs
    dev: /dev/nvme0n1p5 maj-min: 259:5
Swap:
  Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
  ID-1: swap-1 type: zram size: 28.14 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100 dev: /dev/zram0
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 51.6 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 46.0 C
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 422 Uptime: 4m wakeups: 0 Memory: available: 28.14 GiB used: 3.18 GiB (11.3%)
  Init: systemd v: 253 default: graphical tool: systemctl Compilers: gcc: 13.1.1 Packages:
  pm: pacman pkgs: 1375 libs: 383 tools: octopi,paru Client: shell wrapper v: 5.1.16-release
  inxi: 3.3.27
Garuda (2.6.16-1):
  System install date:     2023-06-24
  Last full system update: 2023-06-24
  Is partially upgraded:   No
  Relevant software:       snapper NetworkManager dracut
  Windows dual boot:       Probably (Run as root to verify)
  Failed units:            

This morning an update for powerdevil came in. At least for me, now everything seems to work again.

This topic was automatically closed 14 days after the last reply. New replies are no longer allowed.