Nvidia fix or reinstall and muti monitor

hi, id appreciate any help with my new garuda kde on new asus vivobook pro .
i did updates and reboots ... then did the garuda assistant nvidia proprietary driver wizard...but how can i tell if it is working and reinstall it or fix issues its having? thx

also when i plug in my qhd tv to laptop hdmi i get a popup to extend to right or left but nothing happens when i choose those and 'display and monitor' display configuration only shows me the built in screen. the same high speed hdmi cable and port does work fine with another laptop.

thanks in advance.

it seems like my 3060 is not working per nvidia-smi

sudo nvidia-smi

NVIDIA-SMI has failed because it couldn't communicate with the NVIDIA driver. Make sure that the latest NVIDIA driver is installed and running.

pacman -Qs nvidia
local/egl-wayland 2:1.1.11-2
EGLStream-based Wayland external platform
local/garuda-nvidia-config 1:r63.2f652e8-2
Meta configuration package for nvidia systems on Garuda Linux
local/garuda-nvidia-prime-config 1:r63.2f652e8-2
Meta configuration package for nvidia prime systems on Garuda Linux:
local/gwe 0.15.5-3.1
A system utility for controlling NVIDIA GPUs
local/lib32-libvdpau 1.5-1
Nvidia VDPAU library
local/lib32-nvidia-utils 525.60.11-1
NVIDIA drivers utilities (32-bit)
local/lib32-opencl-nvidia 525.60.11-1
OpenCL implemention for NVIDIA (32-bit)
local/libvdpau 1.5-1
Nvidia VDPAU library
local/libxnvctrl 525.60.11-2
NVIDIA NV-CONTROL X extension
local/mhwd-nvidia 525.60.11-1
mhwd-nvidia pci id
local/mhwd-nvidia-390xx 390.143-1
mhwd-nvidia-390xx PCI ID database
local/mhwd-nvidia-470xx 470.94-1
mhwd-nvidia-470xx PCI ID database
local/nvidia-dkms 525.60.11-1
NVIDIA drivers - module sources
local/nvidia-prime 1.0-4
NVIDIA Prime Render Offload configuration and utilities
local/nvidia-settings 525.60.11-2
Tool for configuring the NVIDIA graphics driver
local/nvidia-utils 525.60.11-1
NVIDIA drivers utilities
local/opencl-nvidia 525.60.11-1
OpenCL implemention for NVIDIA
local/xf86-video-nouveau 1.0.17-2 (xorg-drivers)
Open Source 3D acceleration driver for nVidia cards
System:
Kernel: 6.0.11-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=c8bda28d-93a5-4491-9c42-db93d55f64fd rw [email protected]
console=ttyS0,19200n8 net.ifnames=0 ipv6.disable=1 quiet quiet splash
rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
resume=UUID=795320d3-2657-40b4-b042-2fe761c5694b loglevel=3
Desktop: KDE Plasma v: 5.26.4 tk: Qt v: 5.15.7 info: latte-dock
wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Laptop System: ASUSTeK product: Vivobook_ASUSLaptop N7601ZM_N7601ZM
v: 1.0 serial: <superuser required>
Mobo: ASUSTeK model: N7601ZM v: 1.0 serial: <superuser required>
UEFI: American Megatrends LLC. v: N7601ZM.205 date: 04/29/2022
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 91.6 Wh (100.0%) condition: 91.6/90.0 Wh (101.7%)
volts: 17.5 min: 15.9 model: ASUSTeK ASUS Battery type: Li-ion serial: N/A
status: full cycles: 2
CPU:
Info: model: 12th Gen Intel Core i7-12650H bits: 64 type: MST AMCP
arch: Alder Lake gen: core 12 level: v3 note: check built: 2021+
process: Intel 7 (10nm ESF) family: 6 model-id: 0x9A (154) stepping: 3
microcode: 0x424
Topology: cpus: 1x cores: 10 mt: 6 tpc: 2 st: 4 threads: 16 smt: enabled
cache: L1: 864 KiB desc: d-4x32 KiB, 6x48 KiB; i-6x32 KiB, 4x64 KiB
L2: 9.5 MiB desc: 6x1.2 MiB, 1x2 MiB L3: 24 MiB desc: 1x24 MiB
Speed (MHz): avg: 1874 high: 2893 min/max: 400/4600:4700:3500 scaling:
driver: intel_pstate governor: performance cores: 1: 472 2: 2700 3: 400
4: 2700 5: 1476 6: 2700 7: 441 8: 2700 9: 1905 10: 2700 11: 2893 12: 2700
13: 2700 14: 400 15: 2700 16: 400 bogomips: 86016
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: mmio_stale_data status: Not affected
Type: retbleed status: Not affected
Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
prctl
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Enhanced IBRS, IBPB: conditional, RSB
filling, PBRSB-eIBRS: SW sequence
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: Intel Alder Lake-P GT1 [UHD Graphics] vendor: ASUSTeK driver: i915
v: kernel arch: Gen-12.2 process: Intel 10nm built: 2021-22+ ports:
active: eDP-1 empty: DP-1,DP-2 bus-ID: 0000:00:02.0 chip-ID: 8086:46a3
class-ID: 0300
Device-2: NVIDIA GA106M [GeForce RTX 3060 Mobile / Max-Q] vendor: ASUSTeK
driver: N/A alternate: nouveau non-free: 520.xx+
status: current (as of 2022-10) arch: Ampere code: GAxxx
process: TSMC n7 (7nm) built: 2020-22 bus-ID: 0000:01:00.0
chip-ID: 10de:2520 class-ID: 0300
Device-3: Sonix USB2.0 FHD UVC WebCam type: USB driver: uvcvideo
bus-ID: 3-9:3 chip-ID: 3277:0016 class-ID: 0e02
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.5
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: modesetting
alternate: fbdev,intel,vesa dri: iris gpu: i915 display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 2560x1600 s-dpi: 96 s-size: 677x423mm (26.65x16.65")
s-diag: 798mm (31.43")
Monitor-1: eDP-1 model: AU Optronics 0xc199 built: 2021 res: 2560x1600
hz: 165 dpi: 189 gamma: 1.2 size: 344x215mm (13.54x8.46") diag: 406mm (16")
ratio: 16:10 modes: 2560x1600
API: OpenGL v: 4.6 Mesa 22.2.3 renderer: Mesa Intel Graphics (ADL GT2)
direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel Alder Lake PCH-P High Definition Audio vendor: ASUSTeK
driver: sof-audio-pci-intel-tgl
alternate: snd_hda_intel,snd_sof_pci_intel_tgl bus-ID: 0000:00:1f.3
chip-ID: 8086:51c8 class-ID: 0401
Device-2: NVIDIA GA106 High Definition Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 0000:01:00.1 chip-ID: 10de:228e
class-ID: 0403
Sound API: ALSA v: k6.0.11-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-1: PulseAudio v: 16.1 running: no
Sound Server-2: PipeWire v: 0.3.61 running: yes
Network:
Device-1: Realtek RTL8125 2.5GbE vendor: ASUSTeK driver: r8169 v: kernel
port: 3000 bus-ID: 0000:2e:00.0 chip-ID: 10ec:8125 class-ID: 0200
IF: eth0 state: down mac: <filter>
Device-2: MEDIATEK vendor: AzureWave driver: mt7921e v: kernel port: N/A
bus-ID: 0000:2f:00.0 chip-ID: 14c3:7922 class-ID: 0280
IF: wlan0 state: up mac: <filter>
IF-ID-1: nordlynx state: unknown speed: N/A duplex: N/A mac: N/A
Bluetooth:
Device-1: IMC Networks Wireless_Device type: USB driver: btusb v: 0.8
bus-ID: 3-10:4 chip-ID: 13d3:3568 class-ID: e001 serial: <filter>
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 3 state: up address: <filter>
RAID:
Hardware-1: Intel Volume Management Device NVMe RAID Controller driver: vmd
v: 0.6 port: N/A bus-ID: 0000:00:0e.0 chip-ID: 8086:467f rev: class-ID: 0104
Drives:
Local Storage: total: 953.87 GiB used: 20.66 GiB (2.2%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Micron model: 3400 MTFDKBA1T0TFH
size: 953.87 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 63.2 Gb/s
lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: P7MA002 temp: 42.9 C scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 919.42 GiB size: 919.42 GiB (100.00%)
used: 20.66 GiB (2.2%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 608 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
ID-3: /home raw-size: 919.42 GiB size: 919.42 GiB (100.00%)
used: 20.66 GiB (2.2%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-4: /var/log raw-size: 919.42 GiB size: 919.42 GiB (100.00%)
used: 20.66 GiB (2.2%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-5: /var/tmp raw-size: 919.42 GiB size: 919.42 GiB (100.00%)
used: 20.66 GiB (2.2%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 31.05 GiB used: 1.8 MiB (0.0%) priority: 100
dev: /dev/zram0
ID-2: swap-2 type: partition size: 34.15 GiB used: 0 KiB (0.0%)
priority: -2 dev: /dev/nvme0n1p3 maj-min: 259:3
Sensors:
Src: /sys System Temperatures: cpu: 47.0 C mobo: N/A
Fan Speeds (RPM): cpu: 2300
Info:
Processes: 317 Uptime: 50m wakeups: 942 Memory: 31.05 GiB
used: 3.52 GiB (11.3%) Init: systemd v: 252 default: graphical
tool: systemctl Compilers: gcc: 12.2.0 Packages: pm: pacman pkgs: 1864
libs: 520 tools: octopi,paru Shell: fish v: 3.5.1 default: Bash v: 5.1.16
running-in: konsole inxi: 3.3.23
Garuda (2.6.10-1):
System install date:     2022-12-03
Last full system update: 2022-12-05
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       Probably (Run as root to verify)
Snapshots:               Snapper
Failed units:

Are you using Wayland or Xorg? Nvidia is not quite kosher with Wayland fully, just fyi.

Also, have you used 'sudo nvidia-settings' and set your display options and created/saved an xorg.conf file? Not sure if you do this in Wayland though (I don't use Wayland.)

echo $XDG_SESSION_TYPE
x11

this did launch with sudo but im not sure what to do next. i fear i interupted the install copying some text during nvidia install which i thought was done and i hit ctrl c to copy but ooops that may have killed it before some final steps the installer was doing...? if so is there a way to reinstall it or should i try a snapshot from b4 ? or is there just some config steps to do still ?

sudo nvidia-settings

ERROR: NVIDIA driver is not loaded

** (nvidia-settings:122459): WARNING **: 15:56:21.075: Unable to connect to dbus: Error spawning command line “dbus-launch --autolaunch=cd0aef1663bd4a719371afe7de165cda --binary-syntax --close-stderr”: Child process exited with code 1

(nvidia-settings:122459): GLib-GObject-CRITICAL **: 15:56:21.084: g_object_unref: assertion 'G_IS_OBJECT (object)' failed

** (nvidia-settings:122459): CRITICAL **: 15:56:21.085: ctk_powermode_new: assertion '(ctrl_target != NULL) && (ctrl_target->h != NULL)' failed

ERROR: nvidia-settings could not find the registry key file or the X server is not accessible. This file should have been installed along with this driver at
/usr/share/nvidia/nvidia-application-profiles-key-documentation. The application profiles will continue to work, but values cannot be prepopulated or
validated, and will not be listed in the help text. Please see the README for possible values and descriptions.

(nvidia-settings:122459): GLib-GIO-CRITICAL **: 15:56:21.129: g_dbus_connection_register_object: assertion 'G_IS_DBUS_CONNECTION (connection)' failed

Run the following commands for me please:

  1. sudo pacman -S nvidia-dkms # Reinstall the nvidia driver. Reinstalling usually doesn't do anything on Linux, but this recompiles the nvidia-dkms module on purpose
  2. Reboot
  3. garuda-inxi

I need the full output of all these commands please, thank you!

1 Like
sudo pacman -S nvidia
[sudo] password for neil:
warning: nvidia-dkms-525.60.11-1 is up to date -- reinstalling
resolving dependencies...
looking for conflicting packages...

Packages (1) nvidia-dkms-525.60.11-1

Total Installed Size:  68.44 MiB
Net Upgrade Size:       0.00 MiB

:: Proceed with installation? [Y/n] y
(1/1) checking keys in keyring                                     [------------------------------------] 100%
(1/1) checking package integrity                                   [------------------------------------] 100%
(1/1) loading package files                                        [------------------------------------] 100%
(1/1) checking for file conflicts                                  [------------------------------------] 100%
(1/1) checking available disk space                                [------------------------------------] 100%
:: Running pre-transaction hooks...
(1/2) Performing snapper pre snapshots for the following configurations...
==> root: 49
(2/2) Remove upgraded DKMS modules
==> dkms remove nvidia/525.60.11
:: Processing package changes...
(1/1) reinstalling nvidia-dkms                                     [------------------------------------] 100%
:: Running post-transaction hooks...
(1/8) Arming ConditionNeedsUpdate...
(2/8) Install DKMS modules
==> dkms install --no-depmod nvidia/525.60.11 -k 6.0.11-zen1-1-zen
Error! This module/version has already been built on: 6.0.11-zen1-1-zen
Directory /var/lib/dkms/nvidia/525.60.11/6.0.11-zen1-1-zen/x86_64 already exists. Use the dkms remove functionbefore trying to build again.
==> WARNING: `dkms install --no-depmod nvidia/525.60.11 -k 6.0.11-zen1-1-zen' exited 3
(3/8) Updating linux initcpios...
==> Building image from preset: /etc/mkinitcpio.d/linux-zen.preset: 'default'
-> -k /boot/vmlinuz-linux-zen -c /etc/mkinitcpio.conf -g /boot/initramfs-linux-zen.img
==> Starting build: 6.0.11-zen1-1-zen
-> Running build hook: [base]
-> Running build hook: [udev]
-> Running build hook: [autodetect]
-> Running build hook: [modconf]
-> Running build hook: [block]
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: xhci_pci
-> Running build hook: [keyboard]
-> Running build hook: [keymap]
-> Running build hook: [consolefont]
-> Running build hook: [plymouth]
-> Running build hook: [resume]
-> Running build hook: [filesystems]
-> Running build hook: [grub-btrfs-overlayfs]
==> Generating module dependencies
==> Creating zstd-compressed initcpio image: /boot/initramfs-linux-zen.img
==> Image generation successful
==> Building image from preset: /etc/mkinitcpio.d/linux-zen.preset: 'fallback'
-> -k /boot/vmlinuz-linux-zen -c /etc/mkinitcpio.conf -g /boot/initramfs-linux-zen-fallback.img -S autodetect
==> Starting build: 6.0.11-zen1-1-zen
-> Running build hook: [base]
-> Running build hook: [udev]
-> Running build hook: [modconf]
-> Running build hook: [block]
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: aic94xx
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: bfa
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: qed
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: qla1280
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: qla2xxx
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: wd719x
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: xhci_pci
-> Running build hook: [keyboard]
-> Running build hook: [keymap]
-> Running build hook: [consolefont]
-> Running build hook: [plymouth]
-> Running build hook: [resume]
-> Running build hook: [filesystems]
-> Running build hook: [grub-btrfs-overlayfs]
==> Generating module dependencies
==> Creating zstd-compressed initcpio image: /boot/initramfs-linux-zen-fallback.img
==> Image generation successful
(4/8) Foreign/AUR package notification
itch 1:1.26.0-2
lib32-openssl-1.0 1.0.2.u-2
libretro-mame-git 84544.5526dd0fbf6-1
rootactions-servicemenu 2.7.3-1
(5/8) Orphaned package notification...
ark 22.08.3-1
bottles 2022.11.14-1
discord 0.0.21-2
dolphin-plugins 22.08.3-1
downgrade 11.2.1-1.1
dxvk-mingw-git 2.0.r29.g4a4d8801-1
ecryptfs-utils 111-7
elisa 22.08.3-1
fancontrol-gui-git v0.8.r23.g5bfa8fa-1.1
firedragon-extension-plasma-integration 1.8.1-3.1
firedragon-extension-xdm-browser-monitor 2.2-1.1
garuda-dr460nized 2.0.12-3
garuda-settings-manager-kcm 1.0.1-3
garuda-setup-assistant 3.1.5-1
garuda-zsh-config 1.1.6-1
geocode-glib 3.26.4-2
glibmm 2.66.5-1
gnome-firmware 43.0-1
goverlay-git 0.9.r18.gd0c9768-1
guiscrcpy 1:2022.7.1-1.1
gwenview 22.08.3-2
heroic-games-launcher-bin 2.5.0-3
intel-ucode 20221108-1
inxi 3.3.23.1-1
kcalc 22.08.3-1
kde-gtk-config 5.26.4-1
kde-service-menu-reimage 2.5-1.1
kde-servicemenus-encfs 0.8-2.1
kde-servicemenus-komparemenu 0.1-3.1
kde-servicemenus-officeconverter 1-1.1
kde-servicemenus-pdf 2.3-1.1
kde-servicemenus-pdf-encrypt-decrypt 1-1.1
kde-servicemenus-sendtodesktop 1-1.1
keyboard-visualizer-git release_4.00.r26.gb50cc50-1.1
kget 22.08.3-1
khotkeys 5.26.4-1
kinit 5.100.0-1
kio-gdrive 22.08.3-1
krdc 22.08.3-1
krfb 22.08.3-1
ktorrent 22.08.3-1
kwallet-pam 5.26.4-1
kwayland-integration 5.26.4-1
kwin-effects-sliding-notifications 1.4.0-1.1
kwin-scripts-forceblur 0.6.1-1.1
lib32-mangohud 0.6.8-1.1
lib32-openssl-1.0 1.0.2.u-2
lib32-smpeg 2.0.0-1
lib32-vkbasalt 0.3.2.6-2
libinput_gestures_qt 0.3.2+7+g0868859-1.1
linux-zen 6.0.11.zen1-1
ltris 1.2.6-1
lutris 0.5.12-1
man-db 2.11.1-1
man-pages 6.01-1
mercurial 6.3.1-1
minecraft-launcher 1:1.0.1221-1.1
minetest 5.6.1-2
minetest-server 5.6.1-2
minigalaxy 1.2.2-3.1
mkinitcpio-openswap 0.1.0-3.1
mpv 1:0.35.0-2
mumble 1.4.287-5
murmur 1.4.287-5
nano 7.0-1
nextcloud-client 2:3.6.2-1
nmap 7.93-1
obs-studio 28.1.2-2
octopi 0.14.0-2
okular 22.08.3-1
oversteer 0.7.2-1
partitionmanager 22.08.3-1
plasma-desktop 5.26.4-1
plasma-disks 5.26.4-1
plasma-firewall 5.26.4-1
plasma-pa 5.26.4-1
plasma-systemmonitor 5.26.4-1
plasma-vault 5.26.4-1
proton-ge-custom 2:GE.Proton7.42-4
protontricks-git 1.10.0.r1.g11eb97e-1
rest 0.8.1+r4+ge5ee6ef-1
sddm-kcm 5.26.4-1
spectacle 22.08.3-1
steamtinkerlaunch 11.11-2.1
teeworlds 0.7.5-2
thunderbird 102.5.1-1
virt-manager-meta 5-4
wayland-protocols 1.31-1
xorg-xwayland 22.1.5-1
xsel 1.2.0.20200527-2
(6/8) Checking for .pacnew and .pacsave files...
.pac* files found:
/etc/mkinitcpio.conf.pacnew
/etc/pacman.d/mirrorlist.pacnew
/etc/retroarch.cfg.pacnew
Please check and merge
(7/8) Performing snapper post snapshots for the following configurations...
==> root: 50
(8/8) Syncing all file systems...

And

garuda
System:
Kernel: 6.0.11-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=c8bda28d-93a5-4491-9c42-db93d55f64fd rw [email protected]
console=ttyS0,19200n8 net.ifnames=0 ipv6.disable=1 quiet quiet splash
rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
resume=UUID=795320d3-2657-40b4-b042-2fe761c5694b loglevel=3
Desktop: KDE Plasma v: 5.26.4 tk: Qt v: 5.15.7 info: latte-dock
wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Laptop System: ASUSTeK product: Vivobook_ASUSLaptop N7601ZM_N7601ZM
v: 1.0 serial: <superuser required>
Mobo: ASUSTeK model: N7601ZM v: 1.0 serial: <superuser required>
UEFI: American Megatrends LLC. v: N7601ZM.205 date: 04/29/2022
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 91.6 Wh (100.0%) condition: 91.6/90.0 Wh (101.7%)
volts: 17.5 min: 15.9 model: ASUSTeK ASUS Battery type: Li-ion serial: N/A
status: full cycles: 2
CPU:
Info: model: 12th Gen Intel Core i7-12650H bits: 64 type: MST AMCP
arch: Alder Lake gen: core 12 level: v3 note: check built: 2021+
process: Intel 7 (10nm ESF) family: 6 model-id: 0x9A (154) stepping: 3
microcode: 0x424
Topology: cpus: 1x cores: 10 mt: 6 tpc: 2 st: 4 threads: 16 smt: enabled
cache: L1: 864 KiB desc: d-4x32 KiB, 6x48 KiB; i-6x32 KiB, 4x64 KiB
L2: 9.5 MiB desc: 6x1.2 MiB, 1x2 MiB L3: 24 MiB desc: 1x24 MiB
Speed (MHz): avg: 2449 high: 3859 min/max: 400/4600:4700:3500 scaling:
driver: intel_pstate governor: performance cores: 1: 1270 2: 2700 3: 3859
4: 2700 5: 2451 6: 3506 7: 3290 8: 3817 9: 1671 10: 2700 11: 400 12: 2700
13: 1982 14: 967 15: 2700 16: 2472 bogomips: 86016
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: mmio_stale_data status: Not affected
Type: retbleed status: Not affected
Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
prctl
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Enhanced IBRS, IBPB: conditional, RSB
filling, PBRSB-eIBRS: SW sequence
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: Intel Alder Lake-P GT1 [UHD Graphics] vendor: ASUSTeK driver: i915
v: kernel arch: Gen-12.2 process: Intel 10nm built: 2021-22+ ports:
active: eDP-1 empty: DP-1,DP-2 bus-ID: 0000:00:02.0 chip-ID: 8086:46a3
class-ID: 0300
Device-2: NVIDIA GA106M [GeForce RTX 3060 Mobile / Max-Q] vendor: ASUSTeK
driver: N/A alternate: nouveau non-free: 520.xx+
status: current (as of 2022-10) arch: Ampere code: GAxxx
process: TSMC n7 (7nm) built: 2020-22 bus-ID: 0000:01:00.0
chip-ID: 10de:2520 class-ID: 0300
Device-3: Sonix USB2.0 FHD UVC WebCam type: USB driver: uvcvideo
bus-ID: 3-9:3 chip-ID: 3277:0016 class-ID: 0e02
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.5
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: modesetting
alternate: fbdev,intel,vesa dri: iris gpu: i915 display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 2560x1600 s-dpi: 96 s-size: 677x423mm (26.65x16.65")
s-diag: 798mm (31.43")
Monitor-1: eDP-1 model: AU Optronics 0xc199 built: 2021 res: 2560x1600
hz: 165 dpi: 189 gamma: 1.2 size: 344x215mm (13.54x8.46") diag: 406mm (16")
ratio: 16:10 modes: 2560x1600
API: OpenGL v: 4.6 Mesa 22.2.3 renderer: Mesa Intel Graphics (ADL GT2)
direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel Alder Lake PCH-P High Definition Audio vendor: ASUSTeK
driver: sof-audio-pci-intel-tgl
alternate: snd_hda_intel,snd_sof_pci_intel_tgl bus-ID: 0000:00:1f.3
chip-ID: 8086:51c8 class-ID: 0401
Device-2: NVIDIA GA106 High Definition Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 0000:01:00.1 chip-ID: 10de:228e
class-ID: 0403
Sound API: ALSA v: k6.0.11-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-1: PulseAudio v: 16.1 running: no
Sound Server-2: PipeWire v: 0.3.61 running: yes
Network:
Device-1: Realtek RTL8125 2.5GbE vendor: ASUSTeK driver: r8169 v: kernel
port: 3000 bus-ID: 0000:2e:00.0 chip-ID: 10ec:8125 class-ID: 0200
IF: eth0 state: down mac: <filter>
Device-2: MEDIATEK vendor: AzureWave driver: mt7921e v: kernel port: N/A
bus-ID: 0000:2f:00.0 chip-ID: 14c3:7922 class-ID: 0280
IF: wlan0 state: up mac: <filter>
IF-ID-1: nordlynx state: unknown speed: N/A duplex: N/A mac: N/A
Bluetooth:
Device-1: IMC Networks Wireless_Device type: USB driver: btusb v: 0.8
bus-ID: 3-10:4 chip-ID: 13d3:3568 class-ID: e001 serial: <filter>
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 3 state: up address: <filter>
RAID:
Hardware-1: Intel Volume Management Device NVMe RAID Controller driver: vmd
v: 0.6 port: N/A bus-ID: 0000:00:0e.0 chip-ID: 8086:467f rev: class-ID: 0104
Drives:
Local Storage: total: 953.87 GiB used: 20.99 GiB (2.2%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Micron model: 3400 MTFDKBA1T0TFH
size: 953.87 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 63.2 Gb/s
lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: P7MA002 temp: 48.9 C scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 919.42 GiB size: 919.42 GiB (100.00%)
used: 20.98 GiB (2.3%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 608 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
ID-3: /home raw-size: 919.42 GiB size: 919.42 GiB (100.00%)
used: 20.98 GiB (2.3%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-4: /var/log raw-size: 919.42 GiB size: 919.42 GiB (100.00%)
used: 20.98 GiB (2.3%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-5: /var/tmp raw-size: 919.42 GiB size: 919.42 GiB (100.00%)
used: 20.98 GiB (2.3%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 31.05 GiB used: 2 MiB (0.0%) priority: 100
dev: /dev/zram0
ID-2: swap-2 type: partition size: 34.15 GiB used: 0 KiB (0.0%)
priority: -2 dev: /dev/nvme0n1p3 maj-min: 259:3
Sensors:
Src: /sys System Temperatures: cpu: 54.0 C mobo: N/A
Fan Speeds (RPM): cpu: 2600
Info:
Processes: 338 Uptime: 0m wakeups: 48 Memory: 31.05 GiB
used: 3.03 GiB (9.7%) Init: systemd v: 252 default: graphical
tool: systemctl Compilers: gcc: 12.2.0 Packages: pm: pacman pkgs: 1864
libs: 520 tools: octopi,paru Shell: fish v: 3.5.1 default: Bash v: 5.1.16
running-in: konsole inxi: 3.3.23
Garuda (2.6.10-1):
System install date:     2022-12-03
Last full system update: 2022-12-05
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       Probably (Run as root to verify)
Snapshots:               Snapper
Failed units:

i tried going back a few snapshots and reinstalling nvidia drivers but no luck and it hung before the desktop so i went back to an older snapshot again and did your first command again and noticed its referencing wayland

udo pacman -S nvidia-dkms
[sudo] password for neil:
resolving dependencies...
looking for conflicting packages...
warning: dependency cycle detected:
warning: eglexternalplatform will be installed before its nvidia-utils dependency

Packages (5) dkms-3.0.8-1 egl-wayland-2:1.1.11-2 eglexternalplatform-1.1-2 nvidia-utils-525.60.11-1
nvidia-dkms-525.60.11-1

Total Installed Size: 719.13 MiB

:: Proceed with installation? [Y/n]

u see above it refers to wayland. should i be running wayland?
echo $XDG_SESSION_TYPE
x11
so im in x11 not wayland.

this is the last output from the running the 1st command again

sudo pacman -S nvidia-dkms
[sudo] password for neil:
resolving dependencies...
looking for conflicting packages...
warning: dependency cycle detected:
warning: eglexternalplatform will be installed before its nvidia-utils dependency

Packages (5) dkms-3.0.8-1  egl-wayland-2:1.1.11-2  eglexternalplatform-1.1-2  nvidia-utils-525.60.11-1
nvidia-dkms-525.60.11-1

Total Installed Size:  719.13 MiB

:: Proceed with installation? [Y/n] y
(5/5) checking keys in keyring                                     [------------------------------------] 100%
(5/5) checking package integrity                                   [------------------------------------] 100%
(5/5) loading package files                                        [------------------------------------] 100%
(5/5) checking for file conflicts                                  [------------------------------------] 100%
(5/5) checking available disk space                                [------------------------------------] 100%
:: Running pre-transaction hooks...
(1/1) Performing snapper pre snapshots for the following configurations...
==> root: 65
:: Processing package changes...
(1/5) installing dkms                                              [------------------------------------] 100%
Optional dependencies for dkms
linux-headers: build modules against the Arch kernel
linux-lts-headers: build modules against the LTS kernel
linux-zen-headers: build modules against the ZEN kernel [installed]
linux-hardened-headers: build modules against the HARDENED kernel
(2/5) installing eglexternalplatform                               [------------------------------------] 100%
(3/5) installing egl-wayland                                       [------------------------------------] 100%
(4/5) installing nvidia-utils                                      [------------------------------------] 100%
If you run into trouble with CUDA not being available, run nvidia-modprobe first.
If you use GDM on Wayland, you might have to run systemctl enable --now nvidia-resume.service
Optional dependencies for nvidia-utils
nvidia-settings: configuration tool
xorg-server-devel: nvidia-xconfig
opencl-nvidia: OpenCL support
(5/5) installing nvidia-dkms                                       [------------------------------------] 100%
:: Running post-transaction hooks...
( 1/12) Creating system user accounts...
Creating group 'nvidia-persistenced' with GID 143.
Creating user 'nvidia-persistenced' (NVIDIA Persistence Daemon) with UID 143 and GID 143.
( 2/12) Reloading system manager configuration...
( 3/12) Reloading device manager configuration...
( 4/12) Arming ConditionNeedsUpdate...
( 5/12) Install DKMS modules
==> dkms install --no-depmod nvidia/525.60.11 -k 6.0.11-zen1-1-zen
==> depmod 6.0.11-zen1-1-zen
( 6/12) Updating linux initcpios...
==> Building image from preset: /etc/mkinitcpio.d/linux-zen.preset: 'default'
-> -k /boot/vmlinuz-linux-zen -c /etc/mkinitcpio.conf -g /boot/initramfs-linux-zen.img
==> Starting build: 6.0.11-zen1-1-zen
-> Running build hook: [base]
-> Running build hook: [udev]
-> Running build hook: [autodetect]
-> Running build hook: [modconf]
-> Running build hook: [block]
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: xhci_pci
-> Running build hook: [keyboard]
-> Running build hook: [keymap]
-> Running build hook: [consolefont]
-> Running build hook: [plymouth]
-> Running build hook: [resume]
-> Running build hook: [filesystems]
-> Running build hook: [grub-btrfs-overlayfs]
==> Generating module dependencies
==> Creating zstd-compressed initcpio image: /boot/initramfs-linux-zen.img
==> Image generation successful
==> Building image from preset: /etc/mkinitcpio.d/linux-zen.preset: 'fallback'
-> -k /boot/vmlinuz-linux-zen -c /etc/mkinitcpio.conf -g /boot/initramfs-linux-zen-fallback.img -S autodetect
==> Starting build: 6.0.11-zen1-1-zen
-> Running build hook: [base]
-> Running build hook: [udev]
-> Running build hook: [modconf]
-> Running build hook: [block]
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: aic94xx
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: bfa
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: qed
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: qla1280
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: qla2xxx
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: wd719x
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: xhci_pci
-> Running build hook: [keyboard]
-> Running build hook: [keymap]
-> Running build hook: [consolefont]
-> Running build hook: [plymouth]
-> Running build hook: [resume]
-> Running build hook: [filesystems]
-> Running build hook: [grub-btrfs-overlayfs]
==> Generating module dependencies
==> Creating zstd-compressed initcpio image: /boot/initramfs-linux-zen-fallback.img
==> Image generation successful
( 7/12) Foreign/AUR package notification
itch 1:1.26.0-2
lib32-openssl-1.0 1.0.2.u-2
libretro-mame-git 84544.5526dd0fbf6-1
rootactions-servicemenu 2.7.3-1
( 8/12) Orphaned package notification...
ark 22.08.3-1
bottles 2022.11.14-1
discord 0.0.21-2
dolphin-plugins 22.08.3-1
downgrade 11.2.1-1.1
dxvk-mingw-git 2.0.r29.g4a4d8801-1
ecryptfs-utils 111-7
elisa 22.08.3-1
fancontrol-gui-git v0.8.r23.g5bfa8fa-1.1
firedragon-extension-plasma-integration 1.8.1-3.1
firedragon-extension-xdm-browser-monitor 2.2-1.1
garuda-dr460nized 2.0.12-3
garuda-settings-manager-kcm 1.0.1-3
garuda-setup-assistant 3.1.5-1
garuda-video-linux-config 1:r63.2f652e8-2
garuda-zsh-config 1.1.6-1
geocode-glib 3.26.4-2
glibmm 2.66.5-1
gnome-firmware 43.0-1
goverlay-git 0.9.r18.gd0c9768-1
guiscrcpy 1:2022.7.1-1.1
gwenview 22.08.3-2
heroic-games-launcher-bin 2.5.0-3
intel-ucode 20221108-1
inxi 3.3.23.1-1
kcalc 22.08.3-1
kde-gtk-config 5.26.4-1
kde-service-menu-reimage 2.5-1.1
kde-servicemenus-encfs 0.8-2.1
kde-servicemenus-komparemenu 0.1-3.1
kde-servicemenus-officeconverter 1-1.1
kde-servicemenus-pdf 2.3-1.1
kde-servicemenus-pdf-encrypt-decrypt 1-1.1
kde-servicemenus-sendtodesktop 1-1.1
keyboard-visualizer-git release_4.00.r26.gb50cc50-1.1
kget 22.08.3-1
khotkeys 5.26.4-1
kinit 5.100.0-1
kio-gdrive 22.08.3-1
krdc 22.08.3-1
krfb 22.08.3-1
ktorrent 22.08.3-1
kwallet-pam 5.26.4-1
kwayland-integration 5.26.4-1
kwin-effects-sliding-notifications 1.4.0-1.1
kwin-scripts-forceblur 0.6.1-1.1
lib32-mangohud 0.6.8-1.1
lib32-openssl-1.0 1.0.2.u-2
lib32-smpeg 2.0.0-1
lib32-vkbasalt 0.3.2.6-2
libinput_gestures_qt 0.3.2+7+g0868859-1.1
linux-zen 6.0.11.zen1-1
ltris 1.2.6-1
lutris 0.5.12-1
man-db 2.11.1-1
man-pages 6.01-1
mercurial 6.3.1-1
minecraft-launcher 1:1.0.1221-1.1
minetest 5.6.1-2
minetest-server 5.6.1-2
minigalaxy 1.2.2-3.1
mkinitcpio-openswap 0.1.0-3.1
mpv 1:0.35.0-2
mumble 1.4.287-5
murmur 1.4.287-5
nano 7.0-1
nextcloud-client 2:3.6.2-1
nmap 7.93-1
obs-studio 28.1.2-2
octopi 0.14.0-2
okular 22.08.3-1
oversteer 0.7.2-1
partitionmanager 22.08.3-1
plasma-desktop 5.26.4-1
plasma-disks 5.26.4-1
plasma-firewall 5.26.4-1
plasma-pa 5.26.4-1
plasma-systemmonitor 5.26.4-1
plasma-vault 5.26.4-1
proton-ge-custom 2:GE.Proton7.42-4
protontricks-git 1.10.0.r1.g11eb97e-1
rest 0.8.1+r4+ge5ee6ef-1
sddm-kcm 5.26.4-1
spectacle 22.08.3-1
steamtinkerlaunch 11.11-2.1
teeworlds 0.7.5-2
thunderbird 102.5.1-1
virt-manager-meta 5-4
wayland-protocols 1.31-1
xorg-xwayland 22.1.5-1
xsel 1.2.0.20200527-2
( 9/12) Checking for .pacnew and .pacsave files...
.pac* files found:
/etc/mkinitcpio.conf.pacnew
/etc/pacman.d/mirrorlist.pacnew
/etc/retroarch.cfg.pacnew
Please check and merge
(10/12) Reloading system bus configuration...
(11/12) Performing snapper post snapshots for the following configurations...
==> root: 66
(12/12) Syncing all file systems...

i really need to get this working and multi monitor support to use it for work
thanks in advance for the help!

If you are referencing 'egl-wayland-2:1.1.11-2', I have that installed as well and am using X11, and no, you should NOT be running Wayland if wanting to use Nvidia drivers and have a stable system. Did you reboot and try setting your nvidia settings via 'sudo nvidia-settings'?

12th Gen Intel Core i7-12650H
NVIDIA GA106M [GeForce RTX 3060 Mobile / Max-Q] driver: N/A

Do a system update with "garuda-update" and reboot. If nvidia-smi still reports error add ibt=off parameter.

2 Likes

good info thanks! good news, got the nvidia drivers installed and system rebooting ok.

whats the best advice to get hdmi working to my 4k tv monitor?
when i connect hdmi, nothing happens.

working nvidia driver steps are easy to do like this:
boot the installer (not with nvidia drivers), give it wifi before running the install....then restart.

u must go to Garuda Welcome > Garuda Boot Options and add:
ibt=off
to the end of the kernal parameters

1 update:
garuda-update

2 then reboot & snapshot, and get mhwd
sudo pacman -S mhwd

3 let mhwd get the right drivers for you
sudo mhwd -a pci nonfree 0300

4 reboot and check it
sudo nvidia-smi

Tue Dec 6 14:42:23 2022
+-----------------------------------------------------------------------------+
| NVIDIA-SMI 525.60.11 Driver Version: 525.60.11 CUDA Version: 12.0 |
|-------------------------------+----------------------+----------------------+
| GPU Name Persistence-M| Bus-Id Disp.A | Volatile Uncorr. ECC |
| Fan Temp Perf Pwr:Usage/Cap| Memory-Usage | GPU-Util Compute M. |
| | | MIG M. |
|===============================+======================+======================|
| 0 NVIDIA GeForce ... Off | 00000000:01:00.0 Off | N/A |
| N/A 42C P0 N/A / N/A | 5MiB / 6144MiB | 0% Default |
| | | N/A |
+-------------------------------+----------------------+----------------------+

+-----------------------------------------------------------------------------+
| Processes: |
| GPU GI CI PID Type Process name GPU Memory |
| ID ID Usage |
|=============================================================================|
| 0 N/A N/A 896 G /usr/lib/Xorg 4MiB |
+-----------------------------------------------------------------------------+

how do i check/fix the hdmi out ?
thanks in advance!

i ran xrandr cmd
and as soon as i did the popup showed and the tv monitor prompted for setup t pc mode. boom. works! wow. i cant believe running xrandr did that. :smiley:

1 Like

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.