Nvidia drivers not shown in garuda-inxi

I am having errors with nvidia and can't even run optimus-manager. in Garuda-inxi There are no drivers for my gpu shown. Please help

optimus-manager
ERROR: the latest GPU setup attempt failed at Xorg pre-start hook.
Log at /var/log/optimus-manager/switch/switch-20220516T100523.log
Cannot execute command because of previous errors.
cat /var/log/optimus-manager/switch/switch-20220516T100523.log
[14] INFO: # Xorg pre-start hook
[14] INFO: Previous state was: {'type': 'pending_pre_xorg_start', 'requested_mode': 'hybrid', 'curre
nt_mode': None}
[14] INFO: Requested mode is: hybrid
[45] INFO: Available modules: ['nouveau']
[45] INFO: Unloading modules ['nouveau'] (if loaded)
[47] INFO: switching=none, nothing to do
[62] INFO: Setting Nvidia PCI power state to auto
[73] INFO: Writing "auto" to /sys/bus/pci/devices/0000:01:00.2/power/control
[74] INFO: Writing "auto" to /sys/bus/pci/devices/0000:01:00.0/power/control
[74] INFO: Writing "auto" to /sys/bus/pci/devices/0000:01:00.3/power/control
[74] INFO: Writing "auto" to /sys/bus/pci/devices/0000:01:00.1/power/control
[75] INFO: Loading module nvidia
[75] ERROR: Xorg pre-start setup error
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/lib/python3.10/site-packages/optimus_manager/hooks/pre_xorg_start.py", line 51, in main
    setup_kernel_state(config, prev_state, requested_mode)
  File "/usr/lib/python3.10/site-packages/optimus_manager/kernel.py", line 22, in setup_kernel_state
    _nvidia_up(config, hybrid=(requested_mode == "hybrid"))
  File "/usr/lib/python3.10/site-packages/optimus_manager/kernel.py", line 95, in _nvidia_up
    _load_nvidia_modules(config, available_modules)
  File "/usr/lib/python3.10/site-packages/optimus_manager/kernel.py", line 164, in _load_nvidia_modu
les
    _load_module(available_modules, "nvidia", options=nvidia_options)
  File "/usr/lib/python3.10/site-packages/optimus_manager/kernel.py", line 241, in _load_module
    raise KernelSetupError(
optimus_manager.kernel.KernelSetupError: module nvidia is not available for current kernel. Is the c
orresponding package installed ?
[76] INFO: Removing /etc/X11/xorg.conf.d/10-optimus-manager.conf (if present)
[76] INFO: Writing state {'type': 'pre_xorg_start_failed', 'switch_id': '20220516T100523', 'requeste
d_mode': 'hybrid'}
sudo pacman -Ss nvidia | grep installed
extra/egl-wayland 2:1.1.9+r3+g582b2d3-1 [installed]
extra/libvdpau 1.5-1 [installed]
extra/libxnvctrl 515.43.04-1 [installed]
extra/nvidia-dkms 515.43.04-1 [installed]
extra/nvidia-prime 1.0-4 [installed]
extra/nvidia-settings 515.43.04-1 [installed]
extra/nvidia-utils 515.43.04-1 [installed]
extra/opencl-nvidia 515.43.04-1 [installed]
extra/xf86-video-nouveau 1.0.17-2 (xorg-drivers) [installed]
multilib/lib32-libvdpau 1.5-1 [installed]
multilib/lib32-nvidia-utils 515.43.04-1 [installed]
multilib/lib32-opencl-nvidia 515.43.04-1 [installed]
chaotic-aur/garuda-nvidia-config 1:r62.889aefa-6 [installed]
chaotic-aur/garuda-optimus-manager-config 1:r62.889aefa-6 [installed]
chaotic-aur/gwe 0.15.5-1 [installed]
chaotic-aur/mhwd-nvidia 510.54-1 [installed]
chaotic-aur/mhwd-nvidia-390xx 390.143-1 [installed]
chaotic-aur/mhwd-nvidia-470xx 470.94-1 [installed]
garuda-inxi
perl: warning: Setting locale failed.
perl: warning: Please check that your locale settings:
	LANGUAGE = (unset),
	LC_ALL = (unset),
	LC_ADDRESS = "en_CA.UTF-8",
	LC_NAME = "en_CA.UTF-8",
	LC_MONETARY = "en_CA.UTF-8",
	LC_PAPER = "en_CA.UTF-8",
	LC_IDENTIFICATION = "en_CA.UTF-8",
	LC_TELEPHONE = "en_CA.UTF-8",
	LC_MEASUREMENT = "en_CA.UTF-8",
	LC_TIME = "en_CA.UTF-8",
	LC_NUMERIC = "en_CA.UTF-8",
	LANG = "en_CA.UTF-8"
    are supported and installed on your system.
perl: warning: Falling back to the standard locale ("C").
System:
  Kernel: 5.17.4-2-cacule arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.2.0
    parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-cacule
    root=UUID=00b33177-335b-466d-8a5b-e5bad5669f19 rw [email protected]
    quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
    systemd.unified_cgroup_hierarchy=1 loglevel=3
  Desktop: KDE Plasma v: 5.24.5 tk: Qt v: 5.15.4 info: latte-dock
    wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
  Type: Laptop System: Micro-Star product: GL65 9SE v: REV:1.0
    serial: <superuser required> Chassis: type: 10 serial: <superuser required>
  Mobo: Micro-Star model: MS-16U5 v: REV:1.0 serial: <superuser required>
    UEFI: American Megatrends v: E16U5IMS.102 date: 03/17/2020
Battery:
  ID-1: BAT1 charge: 22.1 Wh (53.8%) condition: 41.1/51.6 Wh (79.7%)
    volts: 11.0 min: 10.9 model: MSI BIF0_9 type: Li-ion serial: N/A
    status: N/A
CPU:
  Info: model: Intel Core i7-9750H bits: 64 type: MT MCP arch: Coffee Lake
    family: 6 model-id: 0x9E (158) stepping: 0xA (10) microcode: 0xF0
  Topology: cpus: 1x cores: 6 tpc: 2 threads: 12 smt: enabled cache:
    L1: 384 KiB desc: d-6x32 KiB; i-6x32 KiB L2: 1.5 MiB desc: 6x256 KiB
    L3: 12 MiB desc: 1x12 MiB
  Speed (MHz): avg: 903 high: 2045 min/max: 800/4500 scaling:
    driver: intel_pstate governor: powersave cores: 1: 800 2: 800 3: 800 4: 800
    5: 800 6: 800 7: 800 8: 800 9: 800 10: 2045 11: 800 12: 800
    bogomips: 62469
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
  Vulnerabilities:
  Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled
  Type: l1tf
    mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT vulnerable
  Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
  Type: meltdown mitigation: PTI
  Type: spec_store_bypass
    mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
  Type: spectre_v1
    mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
  Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, IBRS_FW,
    STIBP: conditional, RSB filling
  Type: srbds mitigation: Microcode
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: Intel CoffeeLake-H GT2 [UHD Graphics 630] vendor: Micro-Star MSI
    driver: i915 v: kernel ports: active: eDP-1 empty: none bus-ID: 00:02.0
    chip-ID: 8086:3e9b class-ID: 0300
  Device-2: NVIDIA TU106M [GeForce RTX 2060 Mobile] vendor: Micro-Star MSI
    driver: N/A alternate: nouveau pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16
    bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:1f11 class-ID: 0300
  Device-3: Chicony HD Webcam type: USB driver: uvcvideo bus-ID: 1-13:5
    chip-ID: 04f2:b695 class-ID: 0e02
  Display: x11 server: X.Org v: 21.1.3 with: Xwayland v: 22.1.1
    compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: intel unloaded: modesetting
    alternate: fbdev,vesa gpu: i915 display-ID: :0 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")
    s-diag: 582mm (22.93")
  Monitor-1: eDP-1 mapped: eDP1 model: AU Optronics 0xd0ed built: 2019
    res: 1920x1080 hz: 120 dpi: 143 gamma: 1.2 size: 340x190mm (13.39x7.48")
    diag: 394mm (15.5") ratio: 16:9 modes: 1920x1080
  OpenGL: renderer: Mesa Intel UHD Graphics 630 (CFL GT2)
    v: 4.6 Mesa 22.0.3 direct render: Yes
Audio:
  Device-1: Intel Cannon Lake PCH cAVS vendor: Micro-Star MSI
    driver: snd_hda_intel v: kernel
    alternate: snd_soc_skl,snd_sof_pci_intel_cnl bus-ID: 00:1f.3
    chip-ID: 8086:a348 class-ID: 0403
  Device-2: NVIDIA TU106 High Definition Audio vendor: Micro-Star MSI
    driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16
    bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:10f9 class-ID: 0403
  Sound Server-1: ALSA v: k5.17.4-2-cacule running: yes
  Sound Server-2: PulseAudio v: 15.0 running: no
  Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.51 running: yes
Network:
  Device-1: Intel Cannon Lake PCH CNVi WiFi driver: iwlwifi v: kernel
    bus-ID: 00:14.3 chip-ID: 8086:a370 class-ID: 0280
  IF: wlo1 state: up mac: <filter>
  Device-2: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
    vendor: Micro-Star MSI driver: N/A modules: r8169 pcie: gen: 1
    speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: 3000 bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 10ec:8168
    class-ID: 0200
  IF-ID-1: virbr0 state: down mac: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: Intel Bluetooth 9460/9560 Jefferson Peak (JfP) type: USB
    driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 1-14:6 chip-ID: 8087:0aaa class-ID: e001
  Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: down
    bt-service: enabled,running rfk-block: hardware: no software: no
    address: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 1.38 TiB used: 560.81 GiB (39.8%)
  SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
  ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Western Digital
    model: PC SN520 SDAPNUW-512G-1032 size: 476.94 GiB block-size:
    physical: 512 B logical: 512 B speed: 15.8 Gb/s lanes: 2 type: SSD
    serial: <filter> rev: 20140000 temp: 52.9 C scheme: GPT
  ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Western Digital
    model: WD10JPVX-60JC3T0 size: 931.51 GiB block-size: physical: 4096 B
    logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 5400 serial: <filter>
    rev: 1A01 scheme: GPT
Partition:
  ID-1: / raw-size: 146.48 GiB size: 146.48 GiB (100.00%)
    used: 65.78 GiB (44.9%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
  ID-2: /boot/efi raw-size: 256 MiB size: 252 MiB (98.46%)
    used: 557 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
  ID-3: /home raw-size: 146.48 GiB size: 146.48 GiB (100.00%)
    used: 65.78 GiB (44.9%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
  ID-4: /var/log raw-size: 146.48 GiB size: 146.48 GiB (100.00%)
    used: 65.78 GiB (44.9%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
  ID-5: /var/tmp raw-size: 146.48 GiB size: 146.48 GiB (100.00%)
    used: 65.78 GiB (44.9%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
Swap:
  Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
  ID-1: swap-1 type: zram size: 15.47 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
    dev: /dev/zram0
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 59.0 C pch: 63.0 C mobo: N/A
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 409 Uptime: 3m wakeups: 1 Memory: 15.47 GiB
  used: 2.22 GiB (14.3%) Init: systemd v: 250 tool: systemctl Compilers:
  gcc: 12.1.0 clang: 13.0.1 Packages: pacman: 1925 lib: 558 Shell: fish
  v: 3.4.1 running-in: alacritty inxi: 3.3.15
Garuda (2.6.3-2):
  System install date:     2022-01-25
  Last full system update: 2022-05-16
  Is partially upgraded:   No
  Relevant software:       NetworkManager
  Windows dual boot:       No/Undetected
  Snapshots:               Snapper
  Failed units:            systemd-oomd.socket

you could try uninstalling optimus manager and
try optimus manager-qt

DKMS modules and the kernel need to be built with the same version of GCC (you should have seen output in the terminal that mentioned a GCC version mismatch).

Update to a current kernel version and the NVIDIA driver will build and work correctly.

3 Likes

Thanks. I did not realize that the compiler made that much of a difference. I rebooted with the zen kernel and all is well.

2 Likes

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.