Nvidia driver problems (am a new user)

Hi everyone!
Im trying to install nvidia drivers on my desktop pc but it isnt exactly going well. First off, relevant hardware and software information:

-Nvidia rtx 3050

-intel i5 processor

-AOC monitor

Trying to install to garuda linux dragonized gaming edition

Less relevant but still maybe of use: i have an asus motherboard, 16gb of ram and 1tb of ssd space.

Now, i would kindly ask for any help, as ive tried quite a few things. Currently my problem is, after trying to install garuda with nvidia drivers, everything went smoothly until i tried to open system settings. Probably just so happened to be system settings, but thats how it went. The tab opened and then closed in a second. I restarted my pc (for the first time after install) and it got to the "initializing ramdisk", faded to a grayish color and stopped. As im wiritng this, its still like that.

If i had to guess, the card isnt outputting anything (or at least anything of value) as im pretty sure my hdmi cable is plugged into the graphics card. I have another hdmi port but it doesnt seem to be outputting anything at all, monitor only shows "no signal". Swaping between the two, both of them now show "no signal".

I have tried to install nvidia drivers on my laptop before, but gave up after a bit since i dont play games on there. The laptop has an Nvidia gtx 1050 (i think). Pretty sure they didnt work, so ive decided to ask here before trying a bunch of things all over again by myself. If there is a reliable way to install the drivers please tell me.

Im sure ill have to reinstall the OS, and i dont really mind it. I just installed it once and ill do it again.

I am not opposed to any possible solutions, as long as i dont have to sell any internal organs.

Im going to sleep in a bit, so if i dont respond for the next 16-18 hours (sleep + work), you can rest assured i didnt just dip.

Thank you in advance, Nick

Please, follow the template, post your

garuda-inxi
3 Likes

You didn't fill out the post template. It exists for a reason.

You can get us the most info by following these steps:

Garuda Linux Grub -> Advanced Options -> Recovery mode -> Log in with your original/root password -> systemctl isolate multi-user.target -> garuda-inxi | less

Share images of this if you have to. We need every single line, don't cut stuff off.

If you do it this way, we're not going to search for quick fixes, we're going to search for the root cause and try to figure out why this happened and prevent it from happening again.

4 Likes
System:
Kernel: 5.19.13-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen root=UUID=3673f1e7-d310-4944-8c0f-8208219556fc
ru single [email protected]
Console: tty 1 Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop System: ASUS product: N/A v: N/A serial: N/A
Mobo: ASUSTeK model: PRIME H510M-E v: Rev 1.xx serial: <filter> UEF1: American Megatrends
v: 1601 date: 05/07/2822
CPU:
Info: model: 11th Gen Intel Core 15-11488F socket: LGA1208 bits: 64 type: MT MCP
arch: Rocket Lake gen: core 11 level: v4 built: 2821+ process: Intel 14nm family: 6
model-id: 0xA7 (167) stepping: 1 microcode: 8x54
Topology: cpus: 1x cores: 6 tpc: 2 threads: 12 smt: enabled cache: L1: 488 KiB desc: d-6x48
KiB; i-6x32 KiB L2: 3 MiB desc: 6x512 KiB L3: 12 MIB desc: 1x12 MiB
Speed (MHz): avg: 2748 high: 4382 min/max: 888/4488 base/boost: 2574/4400 scaling:
driver: intel_pstate governor: performance volts: 8.8 V ext-clock: 100 MHz cores: 1: 2608
2:4382 3:2600 4:2600 5:2600 6: 2688 7:2688 8:2600 9: 2600 10: 2600 11:2600 12:2600
bogomips: 62288
Flags: avx avx2 ht Im nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: 11tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: mmio_stale_data mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
Type: retbleed mitigation: Enhanced IBRS
Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and user pointer sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Enhanced IBRS, IBPB: conditional, RSB filling, PBRSB-e1BRS: SW
sequence
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: NVIDIA GA186 [Geforce RTX 38501 driver: nvidia v: 515.76
alternate: nouveau, nvidia_drm non-free: 515.xx+ status: current (as of 2822-88) arch: Ampere
code: GAxxx process: TSMC n7 (7nm) built: 2828-22 pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 8
link-max: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 18de:2507 class-ID: 0300
Display: server: X.org v: 1.21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.3 driver: X: loaded: nvidia
unloaded: modesetting alternate: fbdev, nouveau, nv, vesa gpu: nvidia tty: 192x54
Message: GL data unavailable in console for root.
Audio:
Device-1: Intel Tiger Lake-H HD Audio vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel
alternate: snd_sof_pci_intel_tgl bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8886:43c8 class-ID: 8403
Device-2: NVIDIA GA186 High Definition Audio driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 1
speed: 2.5 GT/s lanes: 8 link-max: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16 bus-ID: 01:08.1
chip-ID: 18de: 228e class-ID: 8483
Sound Server-1: ALSA v: k5.19.13-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 16.1 running: no
Sound Server-3: PipeWire v: 8.3.58 running: no
Network:
Device-1: Intel Ethernet 1219-V vendor: ASUSTeK driver: e1000e v: kernel port: N/A
bus-ID: 88:1f.6 chip-ID: 8886:15fa class-ID: 8208 Mос
Device-1: Intel Tiger Lake-H HD Audio vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel
alternate: snd_sof_pci_intel_tgl bus-10: 00:1f.3 chip-ID: 8086:43c8 class-ID: 8403
Device-2: NVIDIA GA106 High Definition Audio driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 1
speed: 2.5 GT/s lanes: 8 link-max: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16 bus-ID: 01:08.1
chip-ID: 10de:228e class-ID: 0403
Sound Server-1: ALSA v: k5.19.13-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 16.1 running: no
Sound Server-3: Pipelire v: 0.3.58 running: no
Network:
Device-1: Intel Ethernet 1219-V vendor: ASUSTeK driver: e1000e v: kernel port: N/A
bus-ID: 00:1f.6 chip-ID: 8086:15fa class-ID: 0200
IF: enol state: down mac: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 988.82 GiB used: 24.28 GiB (2.5%)
ID-1: /dev/nvmeon1 maj-min: 259:0 vendor: Kingston model: SNVS10006 size: 931.51 GiB
block-size: physical: 512 8 logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter>
rev: S8442105 temp: 36.9 C scheme: GPT
SMART: yes health: PASSED on: 2 hrs cycles: 15 read-units: 32.540 [16.6 GB)
written-units: 81,117 [41.5 681
ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 type: USB vendor: SanDisk model: USB 3.26en1 size: 57.3 GiB
block-size: physical: 512 B logical: 512 B type: N/A serial: <filter> rev: 1.00 scheme: MBR
SMART Message: Unknown USB bridge. Flash drive/Unsupported enclosure?
Partition:
ID-1: / rau-size: 914.21 GiB size: 914.21 GiB (100.00%) used: 24.28 GiB (2.7%) fs: btrfs
block-size: 4096 B dev: /dev/nvmeBn1p2 maj-min: 259:2
ID-2: /boot/efi rau-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%) used: 608 KiB (0.2%) fs: vfat
block-size: 512 B dev: /dev/nvmeBn1p1 maj-min: 259:1
ID-3: /home raw-size: 914.21 GiB size: 914.21 GiB (188.00%) used: 24.28 GiB (2.7%) fs: btrfs
block-size: 4896 B dev: /dev/nvmeBn1p2 maj-min: 259:2
ID-4: /var/log rau-size: 914.21 GiB size: 914.21 GiB (100.00%) used: 24.28 GiB (2.7%)
fs: btrfs block-size: 4096 B dev: /dev/nvme8n1p2 maj-min: 259:2
ID-5: /var/tmp raw-size: 914.21 GiB size: 914.21 GiB (188.00%) used: 24.28 GiB (2.7%)
fs: btrfs block-size: 4096 B dev: /dev/nvmeBn1p2 maj-min: 259:2
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 68) cache-pressure: 188 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 15.46 GiB used: 8 KiB (8.8%) priority: 100 dev: /dev/zram
ID-2: swap-2 type: partition size: 17.81 GiB used: 8 KiB (8.8%) priority: -2
dev: /dev/nvmeBn1p3 maj-min: 259:3
Sensors:
System Temperatures: cpu: 36.8 C mobo: N/A gpu: nvidia temp: 35 C
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Info:
Processes: 236 Uptime: 1m wakeups: 0 Memory: 15.46 GiB used: 679.4 MiB (4.3%) Init: systemd
v: 251 default: graphical tool: systemctl Compilers: gcc: 12.2.0 Packages: pm: pacman
pkgs: 1848 libs: 511 tools: octopi,paru Shell: Bash v: 5.1.16 running-in: tty 1 inxi: 3.3.21
ESCI1;34mGaruda (2.6.8-1):ESCC0m
ESCI1:34m System install date: ESCC0m
2022-10-06
ESCI1:34m Last full system update: ESCC0m 2022-10-06
ESCI1:34m Is partially upgraded: ESCCOm No
ESCI1;34m Relevant software:
ESCCOm None
ESC[1:34m Windows dual boot:
ESCI1;34m Snapshots:
ESCI1;34m Failed units:
(END)
ESCCOm No/Undetected
ESCCOm Snapper

Sorry, am super tired
Edit, got cut off using image to text the last part is here as well now

What happens if you do systemctl isolate graphical.target in recovery mode?

"New users cannot post images" so ill write it out;
ESC[1;34 Failed units ESC[0m
And then
(END)

1 Like

Jumps to black, nothing shows up

Press CTRL+ALT+F2 to get into a TTY shell after doing that and post the output logs of for example sddm if you're using KDE (the Dr460nized edition).

journalctl -b -u sddm.service

Pressing crt alt f2 gives no response. Still black, pressed it again after a couple of seconds just to make sure and no response either time

Edit am using the dragonized gaming edition, if theres any difference

Edit 2 , used rufus to "burn" the image to my usb, if that maybe helps with anything?

Okay so, instead of that, go into recovery mode again, isolate to multi-user.target and then view your xorg log file, it should be somewhere in /var/log.

Like so: less /var/log/Xorg.0.log
I'm not sure about the exact file name, you'll figure it out :slight_smile:

systemctl isolate multi-user.target took me to a login, logged in, put less var/log/Xorg.0.log, and just a sec, gotta get the text, will edit it in

First part:

(
32.9951
X.Org X Server 1.21.1.4
X Protocol Version 11, Revision 8
[
32.9951 Current Operating System: Linux nick-PC 5.19.13-zen1-1-zen #1 ZEN SMP PREEMPT_DYNAMIC Tue, 04 Oct 2022 14:37:01 +0000 x86_64
32.9951 Kernel command line: BOOT_IMAGE=/0/boot/vmlinuz-linux-zen root=UUID=3673f1e7-d310-4944-8c0f-8200219556fc ruw single [email protected]
[
[
32.9951
[
t
[
[
[
[
[
[
[
[
[
[
[
[
[
[ 32.9951 (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[
32.9961 (==) No Layout section. Using the first Screen section.
32.9961 (==) No screen section available. Using defaults.
32.9961 (**) 1-->Screen "Default Screen Section" (8)
[
[
[
32.9951 Current version of pixman: 8.40.0
32.9951
[
[
[
[
[
[
to make sure that you have the latest version.
[
[
[
32.9951 Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
Before reporting problems, check http://wiki.x.org
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
32.9951 (==) Log file: "/var/log/Xorg.8.log", Time: Thu Oct 6 23:06:35 2022
32.9951 (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[
[ 32.997]
32.9961 (**) I I-->Monitor "<default monitor>"
32.9961 (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
Using a default monitor configuration.
32.9961 (==) Automatically adding devices
[ 32.9971 (WW) fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/TTF".
[
32.9971
Entry deleted from font path.
[
32.9971
(Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/TTF").
32.9971 (WW)
fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/OTF".
32.9971 Entry deleted from font path.
(Run 'mkfontdir on "/usr/share/fonts/OTF").
32.9961 (==) Automatically enabling devices
32.9961 (==) Automatically adding GPU devices
32.9961 (==) Automatically binding GPU devices
32.9961 (==) Max clients allowed: 256, resource mask: 8x1fffff
32.9971 (HW) fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/misc".
32.9971
Entry deleted from font path.
(Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/misc").
32.9971
32.9971 (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1" does not exist.
32.9971 Entry deleted from font path.
32.9971 (WW) The directory "/usr/share/fonts/180dpi" does not exist.
32.9971 Entry deleted from font path.
32.9971 (WW) The directory "/usr/share/fonts/75dpi" does not exist.
32.9971 Entry deleted from font path.
32.9971 (H) The directory "/usr/share/fonts/75dpi" does not exist.
32.9971
Entry deleted from font path.
32.997] (=) FontPath set to:
32.997] (=) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
32.9971 (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
32.9971 (11) Module ABI versions:
32.9971
[X.Org](http://X.Org) ANSI C Emulation: 8.4
32.9971 [X.Org](http://X.Org) Video Driver: 25.2
32.9971
32.9971
[X.Org](http://X.Org) XInput driver : 24.4
[X.Org](http://X.Org) Server Extension : 10.0
32.997] (++) using VT number 1```

I gotta go sleep, i have work tomorrow. If anything seems weird it might be bixby vision detecting text poorly. I will check back tomorrow when i get home

1 Like

Hi, im back
From my own bit of digging, could it be an IBT problem? With the intel security thingie?

This topic was automatically closed 14 days after the last reply. New replies are no longer allowed.