Not Getting Voice From Microphone But Echo

Hello,

I have plugged my clip mic on front jack on my desktop CPU. When i try to record screen with microphone i get nothing but a echo... I don't know why but this not even work on windows but it does work on android when i plug in headphone jack.

Small Video:

Here's garuda-inxi

System:
Kernel: 5.17.5-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=b7e0954e-3dc5-45f1-a15f-4133cd9fee39 rw [email protected]
quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0 loglevel=3
iommu=pt intel_iommu=on
Desktop: KDE Plasma v: 5.24.4 tk: Qt v: 5.15.3 wm: kwin_x11 vt: 1 dm:
1: LightDM v: 1.30.0 note: stopped 2: SDDM note: stopped
Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop Mobo: Gigabyte model: H81M-S v: x.x
serial: <superuser required> UEFI: American Megatrends v: F2
date: 08/19/2015
CPU:
Info: model: Intel Core i5-4590S bits: 64 type: MCP arch: Haswell family: 6
model-id: 0x3C (60) stepping: 3 microcode: 0x28
Topology: cpus: 1x cores: 4 smt: <unsupported> cache: L1: 256 KiB
desc: d-4x32 KiB; i-4x32 KiB L2: 1024 KiB desc: 4x256 KiB L3: 6 MiB
desc: 1x6 MiB
Speed (MHz): avg: 3512 high: 3662 min/max: 800/3700 scaling:
driver: intel_cpufreq governor: schedutil cores: 1: 3562 2: 3662 3: 3309
4: 3518 bogomips: 23943
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled
Type: l1tf
mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT disabled
Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT disabled
Type: meltdown mitigation: PTI
Type: spec_store_bypass
mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
Type: spectre_v1
mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, IBRS_FW,
STIBP: disabled, RSB filling
Type: srbds mitigation: Microcode
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics
vendor: Gigabyte driver: i915 v: kernel ports: active: none empty: VGA-1
bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:0412 class-ID: 0300
Device-2: NVIDIA GK208B [GeForce GT 710] vendor: ZOTAC driver: nvidia
v: 470.103.01 alternate: nouveau,nvidia_drm pcie: gen: 2 speed: 5 GT/s
lanes: 4 link-max: lanes: 8 ports: active: none off: HDMI-A-1,VGA-2
empty: DVI-D-1 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:128b class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.3 with: Xwayland v: 22.1.1
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: intel,nvidia
unloaded: modesetting,nouveau,vesa alternate: fbdev,nv
gpu: nvidia,nvidia-nvswitch display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 2720x1024 s-dpi: 91 s-size: 759x310mm (29.88x12.20")
s-diag: 820mm (32.28")
Monitor-1: HDMI-A-1 mapped: HDMI-0 note: disabled pos: primary,bottom-r
model: V19HD serial: <filter> built: 2019 res: 1440x900 hz: 60 dpi: 89
gamma: 1.2 size: 409x256mm (16.1x10.08") diag: 483mm (19") ratio: 3:2
modes: max: 1440x900 min: 640x480
Monitor-2: not-matched mapped: VGA-0 pos: primary,top-left res: 1280x1024
dpi: 96 size: 340x270mm (13.39x10.63") diag: 434mm (17.09") modes: N/A
OpenGL: renderer: NVIDIA GeForce GT 710/PCIe/SSE2
v: 4.6.0 NVIDIA 470.103.01 direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio
driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:03.0 chip-ID: 8086:0c0c
class-ID: 0403
Device-2: Intel 8 Series/C220 Series High Definition Audio
vendor: Gigabyte driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:1b.0
chip-ID: 8086:8c20 class-ID: 0403
Device-3: NVIDIA GK208 HDMI/DP Audio vendor: ZOTAC driver: snd_hda_intel
v: kernel pcie: gen: 2 speed: 5 GT/s lanes: 4 link-max: lanes: 8
bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:0e0f class-ID: 0403
Sound Server-1: ALSA v: k5.17.5-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 15.0 running: no
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.51 running: yes
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: Gigabyte driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s
lanes: 1 port: d000 bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
IF: enp3s0 state: down mac: <filter>
Device-2: Realtek RTL8192EU 802.11b/g/n WLAN Adapter type: USB
driver: rtl8192eu bus-ID: 3-5:4 chip-ID: 0bda:818b class-ID: 0000
serial: <filter>
IF: wlan0 state: up mac: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 1.06 TiB used: 344.85 GiB (31.9%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Western Digital
model: WD10EZEX-22MFCA0 size: 931.51 GiB block-size: physical: 4096 B
logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 7200 serial: <filter>
rev: 1A01 scheme: GPT
ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Samsung model: HD161HJ
size: 149.05 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 3.0 Gb/s
type: N/A serial: <filter> rev: 0-07 scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 266.92 GiB size: 266.92 GiB (100.00%)
used: 48.84 GiB (18.3%) fs: btrfs dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
ID-2: /boot/efi raw-size: 525 MiB size: 523.9 MiB (99.80%)
used: 576 KiB (0.1%) fs: vfat dev: /dev/sda6 maj-min: 8:6
ID-3: /home raw-size: 266.92 GiB size: 266.92 GiB (100.00%)
used: 48.84 GiB (18.3%) fs: btrfs dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
ID-4: /var/log raw-size: 266.92 GiB size: 266.92 GiB (100.00%)
used: 48.84 GiB (18.3%) fs: btrfs dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
ID-5: /var/tmp raw-size: 266.92 GiB size: 266.92 GiB (100.00%)
used: 48.84 GiB (18.3%) fs: btrfs dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 7.66 GiB used: 426.5 MiB (5.4%)
priority: 100 dev: /dev/zram0
ID-2: swap-2 type: partition size: 8 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: -2
dev: /dev/sda4 maj-min: 8:4
Sensors:
System Temperatures: cpu: 29.8 C mobo: 27.8 C gpu: nvidia temp: 47 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 40%
Info:
Processes: 235 Uptime: 3h 27m wakeups: 0 Memory: 7.66 GiB
used: 3.52 GiB (45.9%) Init: systemd v: 250 tool: systemctl Compilers:
gcc: 11.2.0 clang: 13.0.1 Packages: pacman: 1593 lib: 411 Shell: fish
v: 3.4.1 default: Bash v: 5.1.16 running-in: konsole inxi: 3.3.15
Garuda (2.6.2-1):
System install date:     2022-04-03
Last full system update: 2022-05-04 ↻
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       No/Undetected
Snapshots:               Snapper
Failed units:            bluetooth-autoconnect.service

Have you checked it in the rear input for the mic on the motherboard?

1 Like

If i do so i will get same results.

your translation is misleading ? so you have tried to do this already in garuda and windows in the rear input for the mic?

I would try the lts kernel
you also need to reboot your p.c after an up date

2 Likes

I didn't get it, what do you want to say?

I would like mention one thing more that i get same issue when i use droidcam audio.

I would say that if you are having the same issus with windows as you are in garuda then it is a hardware issue

2 Likes

Have you checked if your Audio settings in System Settings are correct? And maybe played a little bit around with them (e.g. Recording Devices port and profile, e.g. "Analog Stereo Duplex")?

2 Likes

There is no exact solution so i think may be my configuration or hardware is causing this problem.

Is There Anybody Out There?

I guess there is.

2 Likes