Missing firmware [Solved]

Hello,

inxi -Faz

System:
  Kernel: 5.15.16-1-lts x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0
    parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-lts
    root=UUID=86700a51-f7ab-443a-9348-cffe5258a13b rw [email protected]
    quiet rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
    systemd.unified_cgroup_hierarchy=1 loglevel=3 ipv6.disable_ipv6=1
  Desktop: KDE Plasma 5.23.5 tk: Qt 5.15.2 info: latte-dock wm: kwin_x11
    vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
  Type: Desktop Mobo: Gigabyte model: B550M DS3H v: x.x
    serial: <superuser required> UEFI: American Megatrends LLC. v: F13g
    date: 03/25/2021
CPU:
  Info: model: AMD Ryzen 5 PRO 4650G with Radeon Graphics bits: 64
    type: MT MCP arch: Zen 2 family: 0x17 (23) model-id: 0x60 (96) stepping: 1
    microcode: 0x8600106
  Topology: cpus: 1x cores: 6 tpc: 2 threads: 12 smt: enabled cache:
    L1: 384 KiB desc: d-6x32 KiB; i-6x32 KiB L2: 3 MiB desc: 6x512 KiB
    L3: 8 MiB desc: 2x4 MiB
  Speed (MHz): avg: 3672 high: 4192 min/max: 1400/4307 boost: enabled
    scaling: driver: acpi-cpufreq governor: performance cores: 1: 3338 2: 3300
    3: 3811 4: 3850 5: 3539 6: 3877 7: 3368 8: 3708 9: 3758 10: 3840 11: 3492
    12: 4192 bogomips: 88636
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
  Vulnerabilities:
  Type: itlb_multihit status: Not affected
  Type: l1tf status: Not affected
  Type: mds status: Not affected
  Type: meltdown status: Not affected
  Type: spec_store_bypass
    mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp
  Type: spectre_v1
    mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
  Type: spectre_v2 mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional,
    IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling
  Type: srbds status: Not affected
  Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
  Device-1: AMD Renoir vendor: Gigabyte driver: amdgpu v: kernel
    bus-ID: 05:00.0 chip-ID: 1002:1636 class-ID: 0300
  Display: x11 server: X.Org 1.21.1.3 compositor: kwin_x11 driver:
    loaded: amdgpu,ati unloaded: modesetting alternate: fbdev,vesa
    display-ID: :0 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 3840x1080 s-dpi: 96 s-size: 1016x285mm (40.0x11.2")
    s-diag: 1055mm (41.5")
  Monitor-1: HDMI-A-0 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 96
    size: 510x287mm (20.1x11.3") diag: 585mm (23")
  Monitor-2: HDMI-A-1 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 96
    size: 510x287mm (20.1x11.3") diag: 585mm (23")
  Message: Unable to show advanced data. Required tool glxinfo missing.
Audio:
  Device-1: AMD Renoir Radeon High Definition Audio driver: snd_hda_intel
    v: kernel bus-ID: 05:00.1 chip-ID: 1002:1637 class-ID: 0403
  Device-2: AMD Family 17h HD Audio vendor: Gigabyte driver: snd_hda_intel
    v: kernel bus-ID: 05:00.6 chip-ID: 1022:15e3 class-ID: 0403
  Device-3: GN Netcom Jabra SPEAK 410 type: USB
    driver: jabra,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 1-2:3 chip-ID: 0b0e:0410
    class-ID: 0300 serial: <filter>
  Sound Server-1: ALSA v: k5.15.16-1-lts running: yes
  Sound Server-2: PulseAudio v: 15.0 running: no
  Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.43 running: yes
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
    vendor: Gigabyte driver: r8168 v: 8.049.02-NAPI modules: r8169 port: f000
    bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
  IF: enp3s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:
  Local Storage: total: 232.89 GiB used: 21.06 GiB (9.0%)
  SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
  ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Kingston model: SA2000M8250G
    size: 232.89 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B
    speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: S5Z42105
    temp: 34.9 C scheme: GPT
Partition:
  ID-1: / raw-size: 232.63 GiB size: 232.63 GiB (100.00%)
    used: 21.06 GiB (9.1%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
  ID-2: /boot/efi raw-size: 260 MiB size: 256 MiB (98.46%)
    used: 562 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
  ID-3: /home raw-size: 232.63 GiB size: 232.63 GiB (100.00%)
    used: 21.06 GiB (9.1%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
  ID-4: /var/log raw-size: 232.63 GiB size: 232.63 GiB (100.00%)
    used: 21.06 GiB (9.1%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
  ID-5: /var/tmp raw-size: 232.63 GiB size: 232.63 GiB (100.00%)
    used: 21.06 GiB (9.1%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
Swap:
  Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
  ID-1: swap-1 type: zram size: 7.22 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
    dev: /dev/zram0
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 34.0 C mobo: 25.0 C gpu: amdgpu temp: 27.0 C
  Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
  Processes: 284 Uptime: 10m wakeups: 0 Memory: 7.22 GiB
  used: 2.98 GiB (41.2%) Init: systemd v: 250 tool: systemctl Compilers:
  gcc: 11.1.0 clang: 13.0.0 Packages: pacman: 1447 lib: 354 Shell: fish
  v: 3.3.1 running-in: konsole inxi: 3.3.12

I have just update my system with the comand update and i am getting thoes warning :

==> WARNING: Possibly missing firmware for module: bfa
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: qed
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: qla1280
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: qla2xxx

How i can solve this ? Sorry for that question but i havent found any solution on internet :thinking:

11 Likes

Thank you @librewish :wink:

After installing mkinitcpio-firmware i am riding of the annoying 'WARNING: Possibly missing firmware for module:' messages.

╭─[email protected] in ~ 
 ╰─λ sudo mkinitcpio -P
[sudo] Mot de passe de user :       
==> Building image from preset: /etc/mkinitcpio.d/linux-lts.preset: 'default'
  -> -k /boot/vmlinuz-linux-lts -c /etc/mkinitcpio.conf -g /boot/initramfs-linux-lts.img
==> Starting build: 5.15.16-1-lts
  -> Running build hook: [base]
  -> Running build hook: [udev]
  -> Running build hook: [autodetect]
  -> Running build hook: [modconf]
  -> Running build hook: [block]
  -> Running build hook: [keyboard]
  -> Running build hook: [keymap]
  -> Running build hook: [consolefont]
  -> Running build hook: [plymouth]
  -> Running build hook: [filesystems]
==> Generating module dependencies
==> Creating zstd-compressed initcpio image: /boot/initramfs-linux-lts.img
==> Image generation successful
==> Building image from preset: /etc/mkinitcpio.d/linux-lts.preset: 'fallback'
  -> -k /boot/vmlinuz-linux-lts -c /etc/mkinitcpio.conf -g /boot/initramfs-linux-lts-fallback.img -S autodetect
==> Starting build: 5.15.16-1-lts
  -> Running build hook: [base]
  -> Running build hook: [udev]
  -> Running build hook: [modconf]
  -> Running build hook: [block]
  -> Running build hook: [keyboard]
  -> Running build hook: [keymap]
  -> Running build hook: [consolefont]
  -> Running build hook: [plymouth]
  -> Running build hook: [filesystems]
==> Generating module dependencies
==> Creating zstd-compressed initcpio image: /boot/initramfs-linux-lts-fallback.img
==> Image generation successful

:tada:

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.