Lost windows buttons after uninstalling latte dock

Hello Garuda community,

I recently switched over to linux and chose garuda's kde desktop to do it. Out of the box latte dock was crashing regularly. Forcing latte dock to restart would get it going again, but ultimately seems pointless as latte dock is no longer receiving support, and does not add any features i can't live without. Ultimately I opted to uninstall late dock and use KDE's default panel. Overall this has made for a much smoother garuda experience, for me. The problem is now i don't have the windows buttons plasmold for latte dock and have lost windows buttons in many maximized windows. is there a way to make windows buttons work in maximized windows with the default KDE panel?

Thank you, Aaron

System:
Kernel: 6.1.2-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=7409c533-eee2-437b-a7f9-9c964ed95b88 rw [email protected]
quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
loglevel=3 ibt=off
Desktop: KDE Plasma v: 5.26.5 tk: Qt v: 5.15.7 wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM
Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop System: ASRock product: Z690 Taichi v: N/A
serial: <superuser required>
Mobo: ASRock model: Z690 Taichi serial: <superuser required> UEFI: American
Megatrends LLC. v: 14.04 date: 11/18/2022
Battery:
Device-1: hidpp_battery_0 model: Logitech Wireless Keyboard serial: <filter>
charge: 55% (should be ignored) rechargeable: yes status: discharging
CPU:
Info: model: 13th Gen Intel Core i7-13700K bits: 64 type: MST AMCP
arch: Raptor Lake gen: core 13 level: v3 note: check built: 2022+
process: Intel 7 (10nm) family: 6 model-id: 0xB7 (183) stepping: 1
microcode: 0x10F
Topology: cpus: 1x cores: 16 mt: 8 tpc: 2 st: 8 threads: 24 smt: enabled
cache: L1: 1.4 MiB desc: d-8x32 KiB, 8x48 KiB; i-8x32 KiB, 8x64 KiB
L2: 24 MiB desc: 8x2 MiB, 2x4 MiB L3: 30 MiB desc: 1x30 MiB
Speed (MHz): avg: 4214 high: 5300 min/max: 800/5300:5400:4200 scaling:
driver: intel_pstate governor: performance cores: 1: 5040 2: 3400 3: 5300
4: 5300 5: 5300 6: 3400 7: 5300 8: 3400 9: 5300 10: 5300 11: 5300 12: 3400
13: 5300 14: 3400 15: 5300 16: 3400 17: 3400 18: 3400 19: 3400 20: 4200
21: 3400 22: 3400 23: 3400 24: 3400 bogomips: 164044
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Vulnerabilities: <filter>
Graphics:
Device-1: AMD Navi 22 [Radeon RX 6700/6700 XT/6750 XT / 6800M]
vendor: ASRock driver: amdgpu v: kernel arch: RDNA-2 code: Navi-2x
process: TSMC n7 (7nm) built: 2020-22 pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s
lanes: 16 ports: active: HDMI-A-1 empty: DP-1,DP-2,DP-3 bus-ID: 03:00.0
chip-ID: 1002:73df class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.6 with: Xwayland v: 22.1.7
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: amdgpu unloaded: modesetting,radeon
alternate: fbdev,vesa dri: radeonsi gpu: amdgpu display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 507x285mm (19.96x11.22")
s-diag: 582mm (22.9")
Monitor-1: HDMI-A-1 mapped: HDMI-A-0 model: M65-C1 serial: <filter>
built: 2014 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 34 gamma: 1.2
size: 1428x803mm (56.22x31.61") diag: 1638mm (64.5") ratio: 16:9 modes:
max: 3840x2160 min: 640x480
API: OpenGL v: 4.6 Mesa 22.3.2 renderer: AMD Radeon RX 6700 XT (navi22
LLVM 14.0.6 DRM 3.49 6.1.2-zen1-1-zen) direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel Alder Lake-S HD Audio vendor: ASRock driver: snd_hda_intel
v: kernel alternate: snd_sof_pci_intel_tgl bus-ID: 00:1f.3
chip-ID: 8086:7ad0 class-ID: 0403
Device-2: AMD Navi 21/23 HDMI/DP Audio driver: snd_hda_intel v: kernel
pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16 bus-ID: 03:00.1 chip-ID: 1002:ab28
class-ID: 0403
Sound API: ALSA v: k6.1.2-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-1: PulseAudio v: 16.1 running: no
Sound Server-2: PipeWire v: 0.3.63 running: yes
Network:
Device-1: Intel Ethernet I219-V vendor: ASRock driver: e1000e v: kernel
port: N/A bus-ID: 00:1f.6 chip-ID: 8086:1a1d class-ID: 0200
IF: enp0s31f6 state: down mac: <filter>
Device-2: Realtek Killer E3000 2.5GbE vendor: ASRock driver: r8169
v: kernel pcie: gen: 2 speed: 5 GT/s lanes: 1 port: 3000 bus-ID: 06:00.0
chip-ID: 10ec:3000 class-ID: 0200
IF: enp6s0 state: down mac: <filter>
Device-3: Intel Wi-Fi 6 AX210/AX211/AX411 160MHz vendor: Rivet Networks
driver: iwlwifi v: kernel pcie: gen: 2 speed: 5 GT/s lanes: 1
bus-ID: 07:00.0 chip-ID: 8086:2725 class-ID: 0280
IF: wlp7s0 state: up mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: Intel AX210 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8
bus-ID: 1-14:7 chip-ID: 8087:0032 class-ID: e001
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 5.46 TiB used: 627.67 GiB (11.2%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Kingston model: SFYRD2000G
size: 1.82 TiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 63.2 Gb/s
lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: EIFK31.6 temp: 35.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 type: USB vendor: Western Digital
model: WD40EFRX-68N32N0 size: 3.64 TiB block-size: physical: 4096 B
logical: 512 B type: HDD rpm: 5400 serial: <filter> rev: 4004 scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 1.82 TiB size: 1.82 TiB (100.00%) used: 627.67 GiB (33.7%)
fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 608 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
ID-3: /home raw-size: 1.82 TiB size: 1.82 TiB (100.00%)
used: 627.67 GiB (33.7%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-4: /var/log raw-size: 1.82 TiB size: 1.82 TiB (100.00%)
used: 627.67 GiB (33.7%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-5: /var/tmp raw-size: 1.82 TiB size: 1.82 TiB (100.00%)
used: 627.67 GiB (33.7%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 62.56 GiB used: 1.8 MiB (0.0%) priority: 100
dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: 47.0 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 41.0 C
mem: 38.0 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: amdgpu fan: 0
Info:
Processes: 451 Uptime: 37m wakeups: 4 Memory: 62.56 GiB
used: 4.74 GiB (7.6%) Init: systemd v: 252 default: graphical
tool: systemctl Compilers: gcc: 12.2.0 clang: 14.0.6 Packages: pm: pacman
pkgs: 2152 libs: 577 tools: octopi,pamac,paru,yay Shell: fish v: 3.5.1
default: Bash v: 5.1.16 running-in: konsole inxi: 3.3.24
Garuda (2.6.14-1):
System install date:     2022-11-23
Last full system update: 2023-01-04
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       snapper NetworkManager mkinitcpio
Windows dual boot:       No/Undetected
Failed units:

Hi there, welcome to the forum.
Try using the following kWin setting in $HOME/.config/kwinrc

[Windows]
BorderlessMaximizedWindows=false
7 Likes

That fixed it. Thank you very much for your quick effective response. I am loving Garuda Linux so far. Thank you all for your hard work.

Aaron

1 Like

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.