Loss of output to ptimary displayport montor for my main user

System:
Kernel: 6.1.4-zen2-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=b00a8dfa-3c28-4653-9887-caa6a9240371 rw [email protected]
quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
loglevel=3 ibt=off
Desktop: KDE Plasma v: 5.26.5 tk: Qt v: 5.15.8 info: latte-dock
wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: ROG STRIX X470-F GAMING v: Rev X.0x
serial: <superuser required> UEFI: American Megatrends v: 4011
date: 04/19/2018
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 7 1800X bits: 64 type: MT MCP arch: Zen level: v3
note: check built: 2017-19 process: GF 14nm family: 0x17 (23) model-id: 1
stepping: 1 microcode: 0x8001137
Topology: cpus: 1x cores: 8 tpc: 2 threads: 16 smt: enabled cache:
L1: 768 KiB desc: d-8x32 KiB; i-8x64 KiB L2: 4 MiB desc: 8x512 KiB
L3: 16 MiB desc: 2x8 MiB
Speed (MHz): avg: 2335 high: 3600 min/max: 2200/3600 boost: enabled
scaling: driver: acpi-cpufreq governor: schedutil cores: 1: 3600 2: 2200
3: 1819 4: 2200 5: 2200 6: 2200 7: 2200 8: 2200 9: 2200 10: 2200 11: 2200
12: 2200 13: 2200 14: 3600 15: 1941 16: 2200 bogomips: 114969
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities: <filter>
Graphics:
Device-1: NVIDIA GP102 [GeForce GTX 1080 Ti] vendor: CardExpert
driver: nvidia v: 525.78.01 alternate: nouveau,nvidia_drm non-free: 525.xx+
status: current (as of 2022-12) arch: Pascal code: GP10x
process: TSMC 16nm built: 2016-21 pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 8
link-max: lanes: 16 bus-ID: 08:00.0 chip-ID: 10de:1b06 class-ID: 0300
Device-2: Logitech C920 HD Pro Webcam type: USB
driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus-ID: 1-8.4:10 chip-ID: 046d:0892
class-ID: 0102 serial: <filter>
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.6 with: Xwayland v: 22.1.7
compositor: kwin_x11 driver: N/A display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 107 s-size: 456x256mm (17.95x10.08")
s-diag: 523mm (20.59")
Monitor-1: DP-2 pos: primary size-res: N/A modes: N/A
Monitor-2: HDMI-0 res: 1920x1080 hz: 60 dpi: 94
size: 521x293mm (20.51x11.54") diag: 598mm (23.53") modes: N/A
API: OpenGL v: 4.6.0 NVIDIA 525.78.01 renderer: NVIDIA GeForce GTX 1080
Ti/PCIe/SSE2 direct render: Yes
Audio:
Device-1: NVIDIA GP102 HDMI Audio vendor: CardExpert driver: snd_hda_intel
v: kernel bus-ID: 1-5:2 chip-ID: 0d8c:016c pcie: gen: 3 class-ID: 0300
speed: 8 GT/s lanes: 8 link-max: lanes: 16 bus-ID: 08:00.1
chip-ID: 10de:10ef class-ID: 0403
Device-2: AMD Family 17h HD Audio vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel
v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16 bus-ID: 0a:00.3
chip-ID: 1022:1457 class-ID: 0403
Device-3: C-Media USB Advanced Audio Device type: USB
driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid
Device-4: Kingston HyperX Cloud Alpha S type: USB
driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 1-8.2:6 chip-ID: 0951:16ed
class-ID: 0300 serial: <filter>
Device-5: Logitech C920 HD Pro Webcam type: USB
driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus-ID: 1-8.4:10 chip-ID: 046d:0892
class-ID: 0102 serial: <filter>
Sound API: ALSA v: k6.1.4-zen2-1-zen running: yes
Sound Server-1: PulseAudio v: 16.1 running: no
Sound Server-2: PipeWire v: 0.3.63 running: yes
Network:
Device-1: Intel I211 Gigabit Network vendor: ASUSTeK driver: igb v: kernel
pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: e000 bus-ID: 06:00.0
chip-ID: 8086:1539 class-ID: 0200
IF: enp6s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 11.35 TiB used: 57.58 GiB (0.5%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Western Digital
model: WDS240G2G0A-00JH30 size: 223.58 GiB block-size: physical: 512 B
logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: SSD serial: <filter> rev: 0000
scheme: GPT
ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Western Digital
model: WDS240G2G0A-00JH30 size: 223.58 GiB block-size: physical: 512 B
logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: SSD serial: <filter> rev: 0000
scheme: GPT
ID-3: /dev/sdc maj-min: 8:32 vendor: Seagate model: ST2000DX002-2DV164
size: 1.82 TiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: HDD rpm: 7200 serial: <filter> rev: CC41 scheme: GPT
ID-4: /dev/sdd maj-min: 8:48 vendor: Seagate model: ST2000DM006-2DM164
size: 1.82 TiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: HDD rpm: 7200 serial: <filter> rev: CC26 scheme: GPT
ID-5: /dev/sde maj-min: 8:64 type: USB vendor: Seagate
model: Backup+ Hub BK size: 5.46 TiB block-size: physical: 4096 B
logical: 512 B type: N/A serial: <filter> rev: D781 scheme: GPT
ID-6: /dev/sdf maj-min: 8:80 type: USB vendor: Western Digital
model: WD20EVDS-63T3B0 size: 1.82 TiB block-size: physical: 512 B
logical: 512 B type: N/A serial: <filter> rev: 2002 scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 223.28 GiB size: 223.28 GiB (100.00%)
used: 23.5 GiB (10.5%) fs: btrfs dev: /dev/sdb2 maj-min: 8:18
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 608 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/sdb1 maj-min: 8:17
ID-3: /home raw-size: 223.28 GiB size: 223.28 GiB (100.00%)
used: 23.5 GiB (10.5%) fs: btrfs dev: /dev/sdb2 maj-min: 8:18
ID-4: /var/log raw-size: 223.28 GiB size: 223.28 GiB (100.00%)
used: 23.5 GiB (10.5%) fs: btrfs dev: /dev/sdb2 maj-min: 8:18
ID-5: /var/tmp raw-size: 223.28 GiB size: 223.28 GiB (100.00%)
used: 23.5 GiB (10.5%) fs: btrfs dev: /dev/sdb2 maj-min: 8:18
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 15.54 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: 36.0 C mobo: N/A gpu: nvidia temp: 52 C
Fan Speeds (RPM): N/A gpu: nvidia fan: 30%
Info:
Processes: 330 Uptime: 20m wakeups: 0 Memory: 15.54 GiB
used: 2.81 GiB (18.1%) Init: systemd v: 252 default: graphical
tool: systemctl Compilers: gcc: 12.2.0 Packages: pm: pacman pkgs: 1211
libs: 314 tools: octopi,paru Shell: fish v: 3.5.1 default: Bash v: 5.1.16
running-in: konsole inxi: 3.3.24
Garuda (2.6.14-1):
System install date:     2022-12-19
Last full system update: 2023-01-11
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       snapper NetworkManager mkinitcpio nvidia-dkms
Failed units:

Hello all. I have been using Garuda very Successfully for a couple of years now, but now I have encountered a very strange problem. I’ve got two monitors hooked up to my computer. The primary one is an Asus PQ 27 connected via DisplayPort to my graphics card. The secondary one is connected via the HDMI port and it’s a Samsung screen.

No, for some reason I have lost the output on the primary screen, well the secondary screen is functioning as normal, and and has taken the place of the primary screen as far as I can tell from xrandr.

When I start a system I can see the login screen and the splash screen on the display port screen but then the desktop completely fails to load Their end appears on the HDMI screen instead.
What’s More, it only seems to affect one particular user. I tried logging in on another user, and that one seems to work just as intended. This leads me to believe it’s probably some sort of software issue and that it should be correctable.

If possible I would like some suggestions on what files to look at and such to potentially solve the problem.

Screen 0: minimum 8 x 8, current 1920 x 1080, maximum 32767 x 32767
HDMI-0 connected 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 521mm x 293mm
1920x1080     60.00*+  59.94    50.00
1680x1050     59.95
1600x900      60.00
1440x900      59.89
1280x1024     75.02    60.02
1280x800      59.81
1280x720      60.00    59.94    50.00
1152x864      75.00
1024x768      75.03    70.07    60.00
800x600       75.00    72.19    60.32    56.25
720x576       50.00
720x480       59.94
640x480       75.00    72.81    59.94
DP-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP-2 connected primary (normal left inverted right x axis y axis)
2560x1440     59.95 + 144.00   120.00    99.95    84.98    23.97
1024x768      60.00
800x600       60.32
640x480       59.94
DP-3 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP-4 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DP-5 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

Solved with

rm -rf .local/share/kscreen/
1 Like

I mark it solved.

2 Likes

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.