Logitech Streamcam suddenly stopped working

This morning all of the sudden my Logitech Streamcam stopped working. Basicly Cheese, Webex Video Conferencing, they all don't recognize the webcam anymore.
Does anyone know a solution?

inxi -Fxxxza output:

System:
  Kernel: 5.10.14-119-tkg-bmq x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.2.1 
  parameters: intel_pstate=passive BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-tkg-bmq 
  root=UUID=fa55b056-ee34-4692-8bab-51cecdf150c4 rw [email protected] quiet 
  splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0 
  systemd.unified_cgroup_hierarchy=1 
  resume=UUID=d73f6fc5-7c4c-4c34-8d1d-d9b73b646647 loglevel=3 
  Desktop: GNOME 3.38.3 tk: GTK 3.24.24 wm: gnome-shell dm: GDM 3.38.2.1 
  Distro: Garuda Linux 
Machine:
  Type: Mini-pc System: Intel Client Systems product: NUC8i5BEK 
  v: J72742-308 serial: <filter> Chassis: Intel Corporation type: 35 v: 2.0 
  serial: <filter> 
  Mobo: Intel model: NUC8BEB v: J72692-309 serial: <filter> UEFI: Intel 
  v: BECFL357.86A.0077.2019.1127.1452 date: 11/27/2019 
Battery:
  Device-1: hidpp_battery_0 
  model: Logitech Wireless Touch Keyboard K400 Plus serial: <filter> 
  charge: 100% (should be ignored) rechargeable: yes status: Discharging 
CPU:
  Info: Quad Core model: Intel Core i5-8259U bits: 64 type: MT MCP 
  arch: Kaby Lake note: check family: 6 model-id: 8E (142) stepping: A (10) 
  microcode: E0 L2 cache: 6 MiB 
  flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx 
  bogomips: 36832 
  Speed: 1716 MHz min/max: 400/3800 MHz Core speeds (MHz): 1: 1716 2: 3727 
  3: 3766 4: 3757 5: 3756 6: 3784 7: 3751 8: 3752 
  Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled 
  Type: l1tf 
  mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT vulnerable 
  Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable 
  Type: meltdown mitigation: PTI 
  Type: spec_store_bypass 
  mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
  Type: spectre_v1 
  mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
  Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional, 
  IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling 
  Type: srbds mitigation: Microcode 
  Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:
  Device-1: Intel Iris Plus Graphics 655 driver: i915 v: kernel 
  bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:3ea5 class ID: 0300 
  Display: x11 server: X.Org 1.20.10 compositor: gnome-shell driver: 
  loaded: intel unloaded: modesetting alternate: fbdev,vesa display ID: :1 
  screens: 1 
  Screen-1: 0 s-res: 4096x2160 s-dpi: 96 s-size: 1083x571mm (42.6x22.5") 
  s-diag: 1224mm (48.2") 
  Monitor-1: DP1 res: 4096x2160 hz: 60 dpi: 86 size: 1210x680mm (47.6x26.8") 
  diag: 1388mm (54.6") 
  OpenGL: renderer: Mesa Intel Iris Plus Graphics 655 (CFL GT3) 
  v: 4.6 Mesa 20.3.4 direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: Intel Cannon Point-LP High Definition Audio 
  driver: snd_hda_intel v: kernel alternate: snd_soc_skl,snd_sof_pci 
  bus ID: 00:1f.3 chip ID: 8086:9dc8 class ID: 0403 
  Sound Server: ALSA v: k5.10.14-119-tkg-bmq 
Network:
  Device-1: Intel Cannon Point-LP CNVi [Wireless-AC] driver: iwlwifi 
  v: kernel port: 4000 bus ID: 00:14.3 chip ID: 8086:9df0 class ID: 0280 
  IF: wlp0s20f3 state: up mac: <filter> 
  Device-2: Intel Ethernet I219-V driver: e1000e v: kernel port: efa0 
  bus ID: 00:1f.6 chip ID: 8086:15be class ID: 0200 
  IF: eno1 state: down mac: <filter> 
Bluetooth:
  Device-1: Intel Bluetooth 9460/9560 Jefferson Peak (JfP) type: USB 
  driver: btusb v: 0.8 bus ID: 1-10:3 chip ID: 8087:0aaa class ID: e001 
  Message: Required tool hciconfig not installed. Check --recommends 
Drives:
  Local Storage: total: 505.58 GiB used: 48.08 GiB (9.5%) 
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends 
  ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: A-Data model: SX8200PNP 
  size: 476.94 GiB block size: physical: 512 B logical: 512 B 
  speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 serial: <filter> rev: 32A0T54B temp: 22.9 C 
  ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 type: USB vendor: SanDisk model: Ultra 
  size: 28.64 GiB block size: physical: 512 B logical: 512 B 
  serial: <filter> rev: 1.00 
Partition:
  ID-1: / raw size: 459.59 GiB size: 459.59 GiB (100.00%) 
  used: 47.93 GiB (10.4%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2 
  ID-2: /boot/efi raw size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%) 
  used: 560 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1 
  ID-3: /home raw size: 459.59 GiB size: 459.59 GiB (100.00%) 
  used: 47.93 GiB (10.4%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2 
  ID-4: /var/log raw size: 459.59 GiB size: 459.59 GiB (100.00%) 
  used: 47.93 GiB (10.4%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2 
  ID-5: /var/tmp raw size: 459.59 GiB size: 459.59 GiB (100.00%) 
  used: 47.93 GiB (10.4%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2 
Swap:
  Kernel: swappiness: 10 (default 60) cache pressure: 75 (default 100) 
  ID-1: swap-1 type: partition size: 17.05 GiB used: 0 KiB (0.0%) 
  priority: -2 dev: /dev/nvme0n1p3 maj-min: 259:3 
  ID-2: swap-2 type: zram size: 1.94 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767 
  dev: /dev/zram0 
  ID-3: swap-3 type: zram size: 1.94 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767 
  dev: /dev/zram1 
  ID-4: swap-4 type: zram size: 1.94 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767 
  dev: /dev/zram2 
  ID-5: swap-5 type: zram size: 1.94 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767 
  dev: /dev/zram3 
  ID-6: swap-6 type: zram size: 1.94 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767 
  dev: /dev/zram4 
  ID-7: swap-7 type: zram size: 1.94 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767 
  dev: /dev/zram5 
  ID-8: swap-8 type: zram size: 1.94 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767 
  dev: /dev/zram6 
  ID-9: swap-9 type: zram size: 1.94 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 32767 
  dev: /dev/zram7 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 34.0 C mobo: 27.8 C 
  Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:
  Processes: 305 Uptime: 11m wakeups: 2 Memory: 15.5 GiB 
  used: 5.29 GiB (34.1%) Init: systemd v: 247 Compilers: gcc: 10.2.0 
  clang: 11.0.1 Packages: pacman: 1538 lib: 468 flatpak: 0 Shell: Zsh v: 5.8 
  running in: gnome-terminal inxi: 3.3.00

lsusb output:

us 002 Device 002: ID 0781:5581 SanDisk Corp. Ultra
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 046d:c52b Logitech, Inc. Unifying Receiver
Bus 001 Device 003: ID 8087:0aaa Intel Corp. Bluetooth 9460/9560 Jefferson Peak (JfP)
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

What the device looks like on my other Garuda install:

Bus 003 Device 008: ID 046d:0893 Logitech, Inc. Logitech StreamCam

If you include terminal outputs in your post please use the proper output format in your post. Using "~" 3 times above and "~" 3 times below the text block will provide a readable, raw look.

Help in

1 Like

Thank you, I fixed the formatting, I wasn't sure about using 'text' or ~~~

1 Like

It turned out to be a broken USB extension cord. Solved.

1 Like

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.