Issue with Steam connectivity

Hi dear Garuda Users,
first of the garuda-inxi.

System:
Kernel: 6.5.8-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 13.2.1
clocksource: hpet available: acpi_pm
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=7cf01614-c787-4e94-b2fe-5c99e8361719 rw rootflags=subvol=@
quiet quiet rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0 loglevel=3
ibt=off
Desktop: KDE Plasma v: 5.27.8 tk: Qt v: 5.15.11 wm: kwin_x11 vt: 2
dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Laptop System: GIGABYTE product: A5 K1 v: N/A
serial: <superuser required> Chassis: type: 10 serial: <superuser required>
Mobo: GIGABYTE model: A5 K1 serial: <superuser required> UEFI: INSYDE
v: 1.07.FB09 date: 09/27/2021
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 42.7 Wh (100.0%) condition: 42.7/47.2 Wh (90.6%)
volts: 16.7 min: 14.4 model: Notebook BAT type: Li-ion serial: <filter>
status: full
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 5 5600H with Radeon Graphics bits: 64 type: MT MCP
arch: Zen 3 gen: 4 level: v3 note: check built: 2021-22
process: TSMC n7 (7nm) family: 0x19 (25) model-id: 0x50 (80) stepping: 0
microcode: 0xA50000C
Topology: cpus: 1x cores: 6 tpc: 2 threads: 12 smt: enabled cache:
L1: 384 KiB desc: d-6x32 KiB; i-6x32 KiB L2: 3 MiB desc: 6x512 KiB
L3: 16 MiB desc: 1x16 MiB
Speed (MHz): avg: 3680 high: 4168 min/max: 400/4280 scaling:
driver: amd-pstate-epp governor: powersave cores: 1: 3334 2: 3332 3: 3333
4: 4168 5: 4166 6: 4168 7: 3328 8: 4167 9: 3333 10: 4167 11: 3333 12: 3333
bogomips: 79059
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities: <filter>
Graphics:
Device-1: NVIDIA GA106M [GeForce RTX 3060 Mobile / Max-Q]
vendor: CLEVO/KAPOK driver: nvidia v: 535.113.01
alternate: nouveau,nvidia_drm non-free: 535.xx+
status: current (as of 2023-09) arch: Ampere code: GAxxx
process: TSMC n7 (7nm) built: 2020-23 pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 8
link-max: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16 bus-ID: 01:00.0
chip-ID: 10de:2520 class-ID: 0300
Device-2: AMD Cezanne [Radeon Vega Series / Radeon Mobile Series]
vendor: Gigabyte driver: amdgpu v: kernel arch: GCN-5 code: Vega
process: GF 14nm built: 2017-20 pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16
link-max: gen: 4 speed: 16 GT/s ports: active: eDP-1 empty: DP-1,DP-2
bus-ID: 05:00.0 chip-ID: 1002:1638 class-ID: 0300 temp: 64.0 C
Device-3: Chicony USB2.0 Camera driver: uvcvideo type: USB rev: 2.0
speed: 480 Mb/s lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 1-4:2 chip-ID: 04f2:b729
class-ID: fe01 serial: <filter>
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.8 with: Xwayland v: 23.2.1
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: amdgpu,nvidia
unloaded: modesetting,nouveau alternate: fbdev,nv,vesa dri: radeonsi
gpu: amdgpu display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")
s-diag: 582mm (22.93")
Monitor-1: eDP-1 mapped: eDP model: BOE Display 0x08b3 built: 2019
res: 1920x1080 hz: 144 dpi: 142 gamma: 1.2 size: 344x193mm (13.54x7.6")
diag: 398mm (15.7") ratio: 16:9 modes: max: 1920x1080 min: 640x480
API: EGL v: 1.5 hw: drv: nvidia drv: amd radeonsi platforms: device: 0
drv: nvidia device: 1 drv: radeonsi device: 3 drv: swrast surfaceless:
drv: nvidia x11: drv: radeonsi inactive: gbm,wayland,device-2
API: OpenGL v: 4.6.0 compat-v: 4.5 vendor: amd mesa v: 23.2.1-arch1.2
glx-v: 1.4 direct-render: yes renderer: AMD Radeon Graphics (renoir LLVM
16.0.6 DRM 3.54 6.5.8-zen1-1-zen) device-ID: 1002:1638 memory: 500 MiB
unified: no
API: Vulkan v: 1.3.264 layers: 8 device: 0 type: integrated-gpu name: AMD
Radeon Graphics (RADV RENOIR) driver: mesa radv v: 23.2.1-arch1.2
device-ID: 1002:1638 surfaces: xcb,xlib device: 1 type: discrete-gpu
name: NVIDIA GeForce RTX 3060 Laptop GPU driver: nvidia v: 535.113.01
device-ID: 10de:2520 surfaces: xcb,xlib device: 2 type: cpu name: llvmpipe
(LLVM 16.0.6 256 bits) driver: mesa llvmpipe v: 23.2.1-arch1.2 (LLVM
16.0.6) device-ID: 10005:0000 surfaces: xcb,xlib
Audio:
Device-1: NVIDIA GA106 High Definition Audio vendor: CLEVO/KAPOK
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 8
link-max: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16 bus-ID: 01:00.1
chip-ID: 10de:228e class-ID: 0403
Device-2: AMD Renoir Radeon High Definition Audio vendor: CLEVO/KAPOK
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16
link-max: gen: 4 speed: 16 GT/s bus-ID: 05:00.1 chip-ID: 1002:1637
class-ID: 0403
Device-3: AMD ACP/ACP3X/ACP6x Audio Coprocessor vendor: CLEVO/KAPOK
driver: N/A alternate: snd_pci_acp3x, snd_rn_pci_acp3x, snd_pci_acp5x,
snd_pci_acp6x, snd_acp_pci, snd_rpl_pci_acp6x, snd_pci_ps,
snd_sof_amd_renoir, snd_sof_amd_rembrandt pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s
lanes: 16 link-max: gen: 4 speed: 16 GT/s bus-ID: 05:00.5
chip-ID: 1022:15e2 class-ID: 0480
Device-4: AMD Family 17h/19h HD Audio vendor: CLEVO/KAPOK
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16
link-max: gen: 4 speed: 16 GT/s bus-ID: 05:00.6 chip-ID: 1022:15e3
class-ID: 0403
API: ALSA v: k6.5.8-zen1-1-zen status: kernel-api tools: N/A
Server-1: sndiod v: N/A status: off tools: aucat,midicat,sndioctl
Server-2: PipeWire v: 0.3.83 status: active with: 1: pipewire-pulse
status: active 2: wireplumber status: active 3: pipewire-alsa type: plugin
4: pw-jack type: plugin tools: pactl,pw-cat,pw-cli,wpctl
Network:
Device-1: Intel Wi-Fi 6 AX200 driver: iwlwifi v: kernel pcie: gen: 2
speed: 5 GT/s lanes: 1 bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 8086:2723 class-ID: 0280
IF: wlp2s0 state: up mac: <filter>
Device-2: Realtek RTL8125 2.5GbE vendor: CLEVO/KAPOK driver: r8169
v: kernel pcie: gen: 2 speed: 5 GT/s lanes: 1 port: 2000 bus-ID: 04:00.0
chip-ID: 10ec:8125 class-ID: 0200
IF: enp4s0 state: down mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: Intel AX200 Bluetooth driver: btusb v: 0.8 type: USB rev: 2.0
speed: 12 Mb/s lanes: 1 mode: 1.1 bus-ID: 3-4:3 chip-ID: 8087:0029
class-ID: e001
Report: btmgmt ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter> bt-v: 5.2
lmp-v: 11 status: discoverable: no pairing: no class-ID: 7c010c
Drives:
Local Storage: total: 476.94 GiB used: 198.82 GiB (41.7%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Samsung
model: MZVL2512HCJQ-00B00 size: 476.94 GiB block-size: physical: 512 B
logical: 512 B speed: 63.2 Gb/s lanes: 4 tech: SSD serial: <filter>
fw-rev: GXA7401Q temp: 35.9 C scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 476.64 GiB size: 476.64 GiB (100.00%)
used: 198.81 GiB (41.7%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 576 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
ID-3: /home raw-size: 476.64 GiB size: 476.64 GiB (100.00%)
used: 198.81 GiB (41.7%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-4: /var/log raw-size: 476.64 GiB size: 476.64 GiB (100.00%)
used: 198.81 GiB (41.7%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-5: /var/tmp raw-size: 476.64 GiB size: 476.64 GiB (100.00%)
used: 198.81 GiB (41.7%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default) zswap: no
ID-1: swap-1 type: zram size: 14.98 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
comp: zstd avail: lzo,lzo-rle,lz4,lz4hc,842 max-streams: 12 dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: 76.1 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 63.0 C
Fan Speeds (rpm): N/A
Info:
Processes: 361 Uptime: 29m wakeups: 3745 Memory: total: 16 GiB note: est.
available: 14.98 GiB used: 7.34 GiB (49.0%) Init: systemd v: 254
default: graphical tool: systemctl Compilers: gcc: 13.2.1 Packages:
pm: pacman pkgs: 1558 libs: 524 tools: octopi,paru Shell: fish v: 3.6.1
default: Bash v: 5.1.16 running-in: konsole inxi: 3.3.30
Garuda (2.6.17-1):
System install date:     2023-10-17
Last full system update: 2023-10-24
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       snapper NetworkManager dracut nvidia-dkms
Windows dual boot:       No/Undetected
Failed units:

I recently switched to Garuda Linux and I ran into a big problem. I have already checked the Arch Wiki and this forum for any people running into similar issues and either I’m blind or nobody else had this issue. Whenever I play Steam games online my Steam connections seems to disappear. To clarify only my steam online connection disappears. My Discord and any other software seems to run fine. I have never had issues with steam connectivity.
Things I already tried where rebooting several times out of desperation and reinstalling the Steam packages.
Hopefully someone knows how to fix it!

Try changing the DNS servers.
You can use the Garuda Assistant.

2 Likes

Thanks for your reply I’ll try that!

1 Like

Hey, sorry unfortunately that didn’t work, do you have another solution I could try?

Does somebody else have a solution? It’s really annoying to play online games and just suddenly get disconnected out of nowhere

This topic was automatically closed 14 days after the last reply. New replies are no longer allowed.