Internal microphone not working

Hii
I am trying to make a discord call in my laptop.
But I observed that the other person could hear nothing from my end.
I did try installing pulse audio, setting right microphone to minimum( as I guessed that would work as in a yt tutorial) but it did not work.
I tried another troubleshooting from garuda forum but was no luck.

System:
Kernel: 5.14.14-zen1-1-zen x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 11.1.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=f819063d-b089-4096-baf5-3d2eb4e8d8de
rw [email protected] quiet splash
rd.udev.log_priority=3
vt.global_cursor_default=0
systemd.unified_cgroup_hierarchy=1 loglevel=3
Desktop: KDE Plasma 5.23.1 tk: Qt 5.15.2
info: latte-dock wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM
Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Laptop System: LENOVO product: 81MT
v: Lenovo V145-15AST serial: <filter> Chassis:
type: 10 v: Lenovo V145-15AST serial: <filter>
Mobo: LENOVO model: LNVNB161216 v: No DPK
serial: <filter> UEFI-[Legacy]: LENOVO
v: 8ZCN27WW(V2.06) date: 01/12/2021
Battery:
ID-1: BAT1 charge: 26.8 Wh (100.0%)
condition: 26.8/30.0 Wh (89.4%) volts: 8.6
min: 7.5 model: 0x53 0x4D 0x50 0x00 0x31 0x
PABAS0241231
type: Li-ion serial: <filter> status: Charging
cycles: 441
CPU:
Info: Dual Core model: AMD A6-9225 RADEON R4 5
COMPUTE CORES 2C+3G
bits: 64 type: MCP arch: Excavator
family: 15 (21) model-id: 70 (112) stepping: 0
microcode: 6006705 cache: L2: 1024 KiB
flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1
sse4_2 sse4a ssse3 svm
bogomips: 10381
Speed: 2950 MHz min/max: 1300/2600 MHz
boost: enabled Core speeds (MHz): 1: 2950
2: 2941
Vulnerabilities: Type: itlb_multihit
status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative
Store Bypass disabled via prctl and seccomp
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs
barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Full AMD
retpoline, IBPB: conditional, STIBP: disabled,
RSB filling
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: AMD Stoney [Radeon R2/R3/R4/R5
Graphics]
vendor: Lenovo driver: amdgpu v: kernel
bus-ID: 00:01.0 chip-ID: 1002:98e4
class-ID: 0300
Device-2: Syntek EasyCamera type: USB
driver: uvcvideo bus-ID: 1-1.3:4
chip-ID: 174f:241a class-ID: 0e02
Display: x11 server: X.Org 1.20.13
compositor: kwin_x11 driver:
loaded: amdgpu,ati unloaded: modesetting
alternate: fbdev,vesa display-ID: :0
screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1366x768 s-dpi: 96
s-size: 361x203mm (14.2x8.0")
s-diag: 414mm (16.3")
Monitor-1: eDP res: 1366x768 hz: 60 dpi: 101
size: 344x193mm (13.5x7.6")
diag: 394mm (15.5")
OpenGL: renderer: AMD STONEY (DRM 3.42.0
5.14.14-zen1-1-zen LLVM 12.0.1)
v: 4.5 Mesa 21.2.4 direct render: Yes
Audio:
Device-1: AMD vendor: Lenovo
driver: snd_hda_intel v: kernel
bus-ID: 00:01.1 chip-ID: 1002:15b3
class-ID: 0403
Device-2: AMD Family 15h Audio vendor: Lenovo
driver: snd_hda_intel v: kernel
bus-ID: 00:09.2 chip-ID: 1022:157a
class-ID: 0403
Sound Server-1: ALSA v: k5.14.14-zen1-1-zen
running: yes
Sound Server-2: JACK v: 1.9.19 running: no
Sound Server-3: PulseAudio v: 15.0 running: no
Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.39
running: yes
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI
Express Gigabit Ethernet
vendor: Lenovo driver: r8168 v: 8.049.02-NAPI
modules: r8169 port: 3000 bus-ID: 01:00.0
chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
IF: enp1s0 state: down mac: <filter>
Device-2: Realtek RTL8821CE 802.11ac PCIe
Wireless Network Adapter
vendor: Lenovo driver: rtw_8821ce v: N/A
modules: rtw88_8821ce port: 2000
bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:c821
class-ID: 0280
IF: wlp2s0 state: up mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: Realtek Bluetooth Radio type: USB
driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 1-1.2:3
chip-ID: 0bda:c024 class-ID: e001
serial: <filter>
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 7
state: down bt-service: enabled,running
rfk-block: hardware: no software: no
address: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 945.97 GiB
used: 66.59 GiB (7.0%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root
privileges required.
ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Toshiba
model: MQ04ABF100 size: 931.51 GiB block-size:
physical: 4096 B logical: 512 B
speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 5400
serial: <filter> rev: 0E scheme: MBR
ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 type: USB
vendor: HP model: v236w size: 14.46 GiB
block-size: physical: 512 B logical: 512 B
type: N/A serial: <filter> rev: PMAP
scheme: MBR
SMART Message: Unknown USB bridge. Flash
drive/Unsupported enclosure?
Partition:
ID-1: / raw-size: 931.51 GiB
size: 931.51 GiB (100.00%)
used: 66.59 GiB (7.1%) fs: btrfs
dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
ID-2: /home raw-size: 931.51 GiB
size: 931.51 GiB (100.00%)
used: 66.59 GiB (7.1%) fs: btrfs
dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
ID-3: /var/log raw-size: 931.51 GiB
size: 931.51 GiB (100.00%)
used: 66.59 GiB (7.1%) fs: btrfs
dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
ID-4: /var/tmp raw-size: 931.51 GiB
size: 931.51 GiB (100.00%)
used: 66.59 GiB (7.1%) fs: btrfs
dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60)
cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 3.72 GiB
used: 1.3 GiB (35.0%) priority: 100
dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: 81.9 C mobo: N/A
gpu: amdgpu temp: 81.0 C
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 240 Uptime: 1d 1h 44m wakeups: 1
Memory: 3.72 GiB used: 2.4 GiB (64.5%)
Init: systemd v: 249 tool: systemctl
Compilers: gcc: 11.1.0 clang: 12.0.1 Packages:
pacman: 1636 lib: 490 Shell: fish v: 3.3.1
default: Bash v: 5.1.8 running-in: konsole
inxi: 3.3.08


Is there anything I can do?
Thank you in advance

This topic was automatically closed 14 days after the last reply. New replies are no longer allowed.