Inkscape Crash

Ive installed Inkscape from the Garuda Assistant on my Computer. It going to Opening but if i load any new file or create one it still Crash!

Did someone have the same issue?

i got this error bellow and have no gitlap account to Post it but i found others have same Problems. Maybe someone can report this as Garuda issue too. Thanks

<pre>
 0# Inkscape::Application::crash_handler(int) in /usr/bin/../lib/inkscape/libinkscape_base.so.1.3.2.0
 1# 0x0000718529050AE0 in /usr/lib/libc.so.6
 2# 0x0000718528912DC7 in /usr/bin/../lib/inkscape/../libgio-2.0.so.0
 3# 0x0000718528918D99 in /usr/bin/../lib/inkscape/../libgio-2.0.so.0
 4# g_dbus_connection_register_object in /usr/bin/../lib/inkscape/../libgio-2.0.so.0
 5# g_dbus_connection_export_menu_model in /usr/bin/../lib/inkscape/../libgio-2.0.so.0
 6# 0x0000718522D3984D in /usr/lib/gtk-3.0/modules/libappmenu-gtk-module.so
 7# Gtk::Widget_Class::realize_callback(_GtkWidget*) in /usr/bin/../lib/inkscape/../libgtkmm-3.0.so.1
 8# g_closure_invoke in /usr/bin/../lib/inkscape/../libgobject-2.0.so.0
 9# 0x0000718528D54E22 in /usr/bin/../lib/inkscape/../libgobject-2.0.so.0
10# 0x0000718528D455DC in /usr/bin/../lib/inkscape/../libgobject-2.0.so.0
11# g_signal_emit_valist in /usr/bin/../lib/inkscape/../libgobject-2.0.so.0
12# g_signal_emit in /usr/bin/../lib/inkscape/../libgobject-2.0.so.0
13# gtk_widget_realize in /usr/bin/../lib/inkscape/../libgtk-3.so.0
14# InkscapeWindow::setup_view() in /usr/bin/../lib/inkscape/libinkscape_base.so.1.3.2.0
15# InkscapeWindow::InkscapeWindow(SPDocument*) in /usr/bin/../lib/inkscape/libinkscape_base.so.1.3.2.0
16# InkscapeApplication::window_open(SPDocument*) in /usr/bin/../lib/inkscape/libinkscape_base.so.1.3.2.0
17# InkscapeApplication::create_window(SPDocument*, bool) in /usr/bin/../lib/inkscape/libinkscape_base.so.1.3.2.0
18# InkscapeApplication::process_document(SPDocument*, std::__cxx11::basic_string<char, std::char_traits<char>, std::allocator<char> >) in /usr/bin/../lib/inkscape/libinkscape_base.so.1.3.2.0
19# InkscapeApplication::on_activate() in /usr/bin/../lib/inkscape/libinkscape_base.so.1.3.2.0
20# Glib::SignalProxyNormal::slot0_void_callback(_GObject*, void*) in /usr/lib/libglibmm-2.4.so.1
21# g_closure_invoke in /usr/bin/../lib/inkscape/../libgobject-2.0.so.0
22# 0x0000718528D5504F in /usr/bin/../lib/inkscape/../libgobject-2.0.so.0
23# 0x0000718528D455DC in /usr/bin/../lib/inkscape/../libgobject-2.0.so.0
24# g_signal_emit_valist in /usr/bin/../lib/inkscape/../libgobject-2.0.so.0
25# g_signal_emit in /usr/bin/../lib/inkscape/../libgobject-2.0.so.0
26# 0x00007185289108E1 in /usr/bin/../lib/inkscape/../libgio-2.0.so.0
27# g_application_run in /usr/bin/../lib/inkscape/../libgio-2.0.so.0
28# main in /usr/bin/inkscape
29# 0x0000718529039C88 in /usr/lib/libc.so.6
30# __libc_start_main in /usr/lib/libc.so.6
31# _start in /usr/bin/inkscape
</pre>
<details><summary>System info</summary>
Inkscape 1.3.2 (091e20ef0f, 2023-11-25, custom)

    GLib version:     2.80.2
    GTK version:      3.24.41
    glibmm version:   2.66.7
    gtkmm version:    3.24.9
    libxml2 version:  2.12.6
    libxslt version:  1.1.39
    Cairo version:    1.18.0
    Pango version:    1.52.2
    HarfBuzz version: 8.4.0

    OS version:       Garuda Linux
</details>
╰─λ garuda-inxi
System:
Kernel: 6.6.30-2-lts arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 14.1.1
clocksource: tsc avail: hpet,acpi_pm
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-lts
root=UUID=37faf84c-7040-4856-a9df-053e0778978b rw rootflags=subvol=@
quiet loglevel=3 ibt=off
Desktop: KDE Plasma v: 6.0.4 tk: Qt v: N/A info: frameworks v: 6.2.0
wm: kwin_x11 vt: 2 dm: SDDM Distro: Garuda base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop System: ASUS product: N/A v: N/A serial: <superuser required>
Mobo: ASUSTeK model: ROG STRIX B550-F GAMING (WI-FI) v: Rev X.0x
serial: <superuser required> part-nu: SKU uuid: <superuser required>
UEFI: American Megatrends v: 3404 date: 10/07/2023
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 5 5600G with Radeon Graphics bits: 64 type: MT MCP
arch: Zen 3 gen: 4 level: v3 note: check built: 2021-22
process: TSMC n7 (7nm) family: 0x19 (25) model-id: 0x50 (80) stepping: 0
microcode: 0xA50000F
Topology: cpus: 1x cores: 6 tpc: 2 threads: 12 smt: enabled cache:
L1: 384 KiB desc: d-6x32 KiB; i-6x32 KiB L2: 3 MiB desc: 6x512 KiB
L3: 16 MiB desc: 1x16 MiB
Speed (MHz): avg: 400 min/max: 400/4464 scaling: driver: amd-pstate-epp
governor: powersave cores: 1: 400 2: 400 3: 400 4: 400 5: 400 6: 400 7: 400
8: 400 9: 400 10: 400 11: 400 12: 400 bogomips: 93631
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities: <filter>
Graphics:
Device-1: AMD Cezanne [Radeon Vega Series / Radeon Mobile Series]
vendor: ASUSTeK driver: amdgpu v: kernel arch: GCN-5 code: Vega
process: GF 14nm built: 2017-20 pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16
link-max: gen: 4 speed: 16 GT/s ports: active: HDMI-A-1 empty: DP-1
bus-ID: 07:00.0 chip-ID: 1002:1638 class-ID: 0300 temp: 26.0 C
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.13 with: Xwayland v: 23.2.7
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: amdgpu unloaded: modesetting
alternate: fbdev,vesa dri: radeonsi gpu: amdgpu display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1440x900 s-dpi: 96 s-size: 381x238mm (15.00x9.37")
s-diag: 449mm (17.69")
Monitor-1: HDMI-A-1 mapped: HDMI-A-0 model: HP LA1905 serial: <filter>
built: 2011 res: 1440x900 hz: 60 dpi: 90 gamma: 1.2
size: 408x255mm (16.06x10.04") diag: 481mm (18.9") ratio: 16:10 modes:
max: 1440x900 min: 720x400
API: EGL v: 1.5 hw: drv: amd radeonsi platforms: device: 0 drv: radeonsi
device: 1 drv: swrast surfaceless: drv: radeonsi x11: drv: radeonsi
inactive: gbm,wayland
API: OpenGL v: 4.6 compat-v: 4.5 vendor: amd mesa v: 24.0.7-arch1.3
glx-v: 1.4 direct-render: yes renderer: AMD Radeon Graphics (radeonsi
renoir LLVM 17.0.6 DRM 3.54 6.6.30-2-lts) device-ID: 1002:1638
memory: 500 MiB unified: no
API: Vulkan v: 1.3.279 layers: 9 device: 0 type: integrated-gpu name: AMD
Radeon Graphics (RADV RENOIR) driver: mesa radv v: 24.0.7-arch1.3
device-ID: 1002:1638 surfaces: xcb,xlib device: 1 type: cpu name: llvmpipe
(LLVM 17.0.6 256 bits) driver: mesa llvmpipe v: 24.0.7-arch1.3 (LLVM
17.0.6) device-ID: 10005:0000 surfaces: xcb,xlib
Audio:
Device-1: AMD Renoir Radeon High Definition Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16
link-max: gen: 4 speed: 16 GT/s bus-ID: 07:00.1 chip-ID: 1002:1637
class-ID: 0403
Device-2: AMD Family 17h/19h HD Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16
link-max: gen: 4 speed: 16 GT/s bus-ID: 07:00.6 chip-ID: 1022:15e3
class-ID: 0403
API: ALSA v: k6.6.30-2-lts status: kernel-api with: aoss
type: oss-emulator tools: N/A
Server-1: PipeWire v: 1.0.6 status: active with: 1: pipewire-pulse
status: active 2: wireplumber status: active 3: pipewire-alsa type: plugin
4: pw-jack type: plugin tools: pactl,pw-cat,pw-cli,wpctl
Network:
Device-1: Intel Wi-Fi 6 AX200 driver: iwlwifi v: kernel pcie: gen: 2
speed: 5 GT/s lanes: 1 bus-ID: 04:00.0 chip-ID: 8086:2723 class-ID: 0280
IF: wlp4s0 state: up mac: <filter>
Device-2: Intel Ethernet I225-V vendor: ASUSTeK driver: igc v: kernel
pcie: gen: 2 speed: 5 GT/s lanes: 1 port: N/A bus-ID: 05:00.0
chip-ID: 8086:15f3 class-ID: 0200
IF: enp5s0 state: down mac: <filter>
Info: services: NetworkManager, smbd, systemd-timesyncd, wpa_supplicant
Bluetooth:
Device-1: Intel AX200 Bluetooth driver: btusb v: 0.8 type: USB rev: 2.0
speed: 12 Mb/s lanes: 1 mode: 1.1 bus-ID: 1-5:2 chip-ID: 8087:0029
class-ID: e001
Report: btmgmt ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter> bt-v: 5.2
lmp-v: 11 status: discoverable: no pairing: no class-ID: 6c0104
Drives:
Local Storage: total: 713.11 GiB used: 46.49 GiB (6.5%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Western Digital
model: WD Blue SN570 500GB size: 465.76 GiB block-size: physical: 512 B
logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 tech: SSD serial: <filter>
fw-rev: 234100WD temp: 27.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Fanxiang model: S100 250GB
size: 232.89 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
tech: SSD serial: <filter> fw-rev: 0A0 scheme: MBR
ID-3: /dev/sdb maj-min: 8:16 model: USB DISK 2.0 size: 14.46 GiB
block-size: physical: 512 B logical: 512 B type: USB rev: 2.0 spd: 480 Mb/s
lanes: 1 mode: 2.0 tech: N/A serial: <filter> fw-rev: PMAP scheme: MBR
SMART Message: Unknown USB bridge. Flash drive/Unsupported enclosure?
Partition:
ID-1: / raw-size: 97.66 GiB size: 97.66 GiB (100.00%)
used: 46.49 GiB (47.6%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p3 maj-min: 259:3
ID-2: /boot/efi raw-size: 100 MiB size: 96 MiB (96.00%)
used: 1.5 MiB (1.5%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
ID-3: /home raw-size: 97.66 GiB size: 97.66 GiB (100.00%)
used: 46.49 GiB (47.6%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p3 maj-min: 259:3
ID-4: /var/log raw-size: 97.66 GiB size: 97.66 GiB (100.00%)
used: 46.49 GiB (47.6%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p3 maj-min: 259:3
ID-5: /var/tmp raw-size: 97.66 GiB size: 97.66 GiB (100.00%)
used: 46.49 GiB (47.6%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p3 maj-min: 259:3
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default) zswap: no
ID-1: swap-1 type: zram size: 62.1 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
comp: zstd avail: lzo,lzo-rle,lz4,lz4hc,842 max-streams: 12 dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: 32.4 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 27.0 C
Fan Speeds (rpm): N/A
Info:
Memory: total: 64 GiB note: est. available: 62.1 GiB used: 4.56 GiB (7.3%)
Processes: 346 Power: uptime: 31m states: freeze,mem,disk suspend: deep
avail: s2idle wakeups: 0 hibernate: platform avail: shutdown, reboot,
suspend, test_resume image: 24.83 GiB services: org_kde_powerdevil,
power-profiles-daemon, upowerd Init: systemd v: 255 default: graphical
tool: systemctl
Packages: pm: pacman pkgs: 1865 libs: 550 tools: octopi,paru Compilers:
clang: 17.0.6 gcc: 14.1.1 Shell: garuda-inxi default: fish v: 3.7.1
running-in: konsole inxi: 3.3.34
Garuda (2.6.26-1):
System install date:     2024-05-14
Last full system update: 2024-05-16
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       snapper NetworkManager dracut
Windows dual boot:       No/Undetected
Failed units:

Inkscape works fine here on KDE, i3wm and Hyprland.

Then open gitlab account, on the link you did not post, like your garuda-inxi.

  • Show us the results of your searches, and what you’ve tried

Did you try other kernels?

im sorry it says link to www.inkscape.org/report .

the inxi is added in the post =)

yes =)

Solution for me yet i downloaded the appimage version and it work =)

Inkscape-091e20e-x86_64.appimage

so the normal Inkscape working now too.

ive updated glib2 and Gtk 3 version =)

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.