Hyprland Downloads | 240131 | Fixes | Nvidia

Advanced Users Only :warning:

https://iso.builds.garudalinux.org/iso/community/hyprland/

Use modkey + I to install Garuda Hyprland or Garuda Welcome.

  • First boot after installation need some seconds (black screen, mouse cursor is visible and movable), seems it need time to check and set the network settings from live ISO.
Details

Alt key

For log file use terminal

sudo -E calamares -D8

Change all the pink to blue

In terminal use

sudo sed -i 's/c50ed2/226b99/g' /usr/share/themes/Sweet-Dark/gtk-3.0/gtk-dark.css
sudo sed -i 's/c50ed2/226b99/g' /usr/share/themes/Sweet-Dark/gtk-3.0/gtk.css

you get this and more :smiley:


Who is looking for ideas

Hints

Issue: 10 sec. blackscreen
Fix:
I got issues on hyprland, ~10 sec. blackscreen - #11 by veitw

Read also
Making your own garuda hyprland | Garuda Linux Community Version Available


Nvidia GPU

For Nvidia GPU , chroot, install hyprland-nvidia or hyprland-nvidia-git,
set env vars

export LIBVA_DRIVER_NAME=nvidia
export XDG_SESSION_TYPE=wayland
export GBM_BACKEND=nvidia-drm
export GBM_BACKEND=nvidia_drm
export __GLX_VENDOR_LIBRARY_NAME=nvidia
export WLR_NO_HARDWARE_CURSORS=1
export WLR_DRM_NO_ATOMIC=1

For Garuda theme install after reboot garuda-hyprland-settings.

sudo cp /etc/default/grub /etc/default/grub.bak && sudo sed '/^GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=/s/"$/ nvidia-drm.modeset=1 "/g' -i /etc/default/grub && sudo update-grub
12 Likes

I hope you guys don't mind Screenshots for this one. I tried it in VM and here are a few things I noticed:

  1. It doesn't show my mouse even though it registers mouse clicks and displays tool tip text when it registers a hover just like sway.
  2. works better than sway. I don't know why but I could never manage to make sway fit the screen like this.
  3. Works better with open source drivers.
  4. It's performance degrades over time for some reason. It starts out good, fast, snappy and responsive but then after a while (usually a minute or two) it starts to lag like someone is choking it. It takes minutes just to launch and close application menu.
  5. the icons are missing for some reason.
  6. The keybindings are all haywired for example pressing | maps to ' and pressing ' maps to some random unknown symbol. Infact this is the case with everything on keyboard except A to Z and 0 to 9
    Due to this I couldn't even paste my inxi output to termbin and provide it here. :sweat:
  7. the installer won't even open for some reason.
    In sway the calamares installer atleast guided me through the installation steps until I decided to finally remove the live ISO and use the actual installed OS in VM. After logging in sddm all you get is a black unresponsive screen. (Again note this small para was about sway hyprland won't even let me launch the installer).
  8. Cannot reboot or poweroff from terminal (haven't tried the small poweroff button in the waybar since it's unresponsive, clicking it does nothing). Both result in being stuck at this exact same screen.

    This is the screen before I enter the hyprland graphical session.
  9. As visible the seatd error is something that occurs at every boot even in sway.
    Apart from that it's doing fine I suppose.

    Notice waybar has missing icons. and trying to select the install option in application launcher does nothing.

1 Like

Short info :slight_smile:

  1. In live ISO no problem.
    Maybe VM problem? Like the rest

Did you check hyprland.conf, language is set to de ( for me ) :wink:

7 yes, it need sudo -E calamares -d in terminal for now. Same here on metal, no TTY black screen.
8 Power off work, or try win+shift+e

I had hoped that only my notebook was spinning.

Thank you for testing,

1 Like

Yeah all my mouse related problems are 100% VM related. The performance issue was solved by changing the pointing device type in VM from USB tablet to ps2 mouse. Don’t know why that fixed the performance issue but who am I to complain. :smile:

Yeah that was it, changed it to us and keyboard works fine now :smile: Though had to get vim to edit ~/.config/hypr/hyprland.conf using

garuda-update -- vim

Hmm this outputs error instead of launching calamares, here error log:
https://termbin.com/9orx

Logs Copy
QStandardPaths: runtime directory '/run/user/1000' is not owned by UID 0, but a directory permissions 0700 owned by UID 1000 GID 1000
QStandardPaths: runtime directory '/run/user/1000' is not owned by UID 0, but a directory permissions 0700 owned by UID 1000 GID 1000
20:51:03 [6]: Calamares::Settings::Settings(const QString&, bool)
    Using Calamares settings file at "/etc/calamares/settings.conf" 
    .. Required settings.conf key hide-back-and-next-during-exec is missing. 
20:51:03 [6]: void Logger::setupLogfile()
    Using log file: "/home/garuda/.cache/calamares/session.log" 
20:51:03 [6]: void CalamaresApplication::init()
    Calamares version: 3.3.0-alpha3 
    .. languages: ("ar", "as", "ast", "az", "az_AZ", "be", "bg", "bn", "ca", "ca@valencia", "cs_CZ", "da", "de", "el", "en", "en_GB", "es", "es_MX", "et", "eu", "fa", "fi_FI", "fr", "fur", "gl", "he", "hi", "hr", "hu", "id", "is", "it_IT", "ja", "ko", "lt", "ml", "mr", "nb", "nl", "oc", "pl", "pt_BR", "pt_PT", "ro", "ru", "si", "sk", "sl", "sq", "sr", "sr@latin", "sv", "tg", "th", "tr_TR", "uk", "vi", "zh_CN", "zh_TW") 
20:51:03 [6]: bool CalamaresUtils::initQmlModulesDir()
    Using Calamares QML directory "/usr/share/calamares/qml" 
20:51:03 [6]: Calamares::Branding::Branding(const QString&, QObject*)
    Using Calamares branding file at "/usr/share/calamares/branding/garuda/branding.desc" 
20:51:03 [2]: void Calamares::flavorAndSide(const YAML::Node&, const char*, Branding::PanelFlavor&, Branding::PanelSide&)
    WARNING: Branding setting for sidebar is missing, using "widget" "left" 
20:51:03 [2]: void Calamares::flavorAndSide(const YAML::Node&, const char*, Branding::PanelFlavor&, Branding::PanelSide&)
    WARNING: Branding setting for navigation is missing, using "widget" "bottom" 
20:51:03 [2]: Calamares::Branding::Branding(const QString&, QObject*)
    WARNING: the branding component "/usr/share/calamares/branding/garuda" does not ship translations. 
20:51:03 [6]: Calamares::Branding::Branding(const QString&, QObject*)
    Loaded branding component "garuda" 
    .. Loaded QRC translation "tz_" "en_US" 
    .. Loaded QRC translation "calamares_" "en_US" 
    .. STARTUP: initSettings, initQmlPath, initBranding done 
    .. STARTUP: initModuleManager: module init started 
20:51:03 [6]: void Calamares::ModuleManager::doInit()
    Found 55 modules 
20:51:03 [6]: void CalamaresApplication::initView()
    STARTUP: initModuleManager: all modules init done 
20:51:03 [6]: void CalamaresApplication::initView()
    STARTUP: initJobQueue done 
20:51:03 [6]: CalamaresWindow::CalamaresWindow(QWidget*)
    Available desktop QSize(1920, 1020) minimum size QSize(1024, 520) 
    .. Proposed window size: 1024 600 
20:51:03 [2]: QString Calamares::_stylesheet(const QDir&)
    WARNING: The branding component "/usr/share/calamares/branding/garuda" does not ship stylesheet.qss. 
20:51:03 [6]: void CalamaresApplication::initView()
    STARTUP: CalamaresWindow created; loadModules started 
20:51:03 [6]: void Config::initLanguages()
    Trying to match locale "en_US" 
20:51:03 [6]: void Config::initLanguages()
    Trying to match locale QLocale(English, Latin, United States) 
20:51:03 [6]: void Config::setLocaleIndex(int)
    Index 14 Selected locale "en" 
    .. Loaded QRC translation "tz_" "en" 
    .. Loaded QRC translation "calamares_" "en" 
20:51:03 [6]: virtual void Calamares::ViewModule::loadSelf()
    ViewModule "welcome@welcome" loading complete. 
20:51:03 [6]: QStringList loadLocales(const QString&)
    Loading locales from "/usr/share/i18n/SUPPORTED" 
    ..  Read 492 lines 
    ..  After filtering 317 lines 
20:51:03 [6]: virtual void Calamares::ViewModule::loadSelf()
    ViewModule "locale@locale" loading complete. 
20:51:03 [2]: void Calamares::Module::loadConfigurationFile(const QString&)
    WARNING: No config file for "keyboard" found anywhere at 
     "/home/garuda/.config/hypr/src/modules/keyboard/keyboard.conf" 
     "/etc/calamares/modules/keyboard.conf" 
     "/usr/share/calamares/modules/keyboard.conf" 
20:51:03 [6]: KeyboardModelsModel::KeyboardModelsModel(QObject*)
    Loaded 189 keyboard models 
20:51:03 [6]: KeyboardPage::KeyboardPage(Config*, QWidget*)
    Variants now total= 0 selected= -1 
    .. Loaded QRC translation "kb_" "en" 
20:51:04 [6]: virtual void Calamares::ViewModule::loadSelf()
    ViewModule "keyboard@keyboard" loading complete. 
20:51:04 [6]: CalamaresUtils::Partition::InternalManager::InternalManager()
    KPMCore backend starting .. 
20:51:04 [6]: Loaded backend plugin:  "pmsfdiskbackendplugin"
    .. Backend @0x560e6eef2930 "pmsfdiskbackendplugin" "1" 
20:51:04 [2]: virtual void PartitionViewStep::setConfigurationMap(const QVariantMap&)
    WARNING: Partition-module setting *defaultPartitionTableType* is unset, will use gpt for efi or msdos for bios 
20:51:04 [6]: virtual void Calamares::ViewModule::loadSelf()
    ViewModule "partition@partition" loading complete. 
20:51:04 [6]: virtual void Calamares::ViewModule::loadSelf()
    ViewModule "users@users" loading complete. 
20:51:04 [6]: virtual void Calamares::ViewModule::loadSelf()
    ViewModule "summary@summary" loading complete. 
20:51:04 [6]: void Calamares::ModuleManager::loadModules()
    Module "partition@partition" already loaded. 
20:51:04 [6]: Calamares::SlideshowQML::SlideshowQML(QWidget*)
    QML import paths: 
     "/usr/share/calamares/qml" 
     "/usr/bin" 
     "qrc:/qt-project.org/imports" 
     "/usr/lib/qt/qml" 
20:51:04 [2]: QThread::setPriority: Cannot set priority, thread is not running
20:51:04 [2]: virtual void MachineIdJob::setConfigurationMap(const QVariantMap&)
    WARNING: MachineId: configuration setting *symlink* is deprecated, use *dbus-symlink*. 
20:51:04 [6]: virtual void Calamares::CppJobModule::loadSelf()
    CppJobModule "machineid@machineid" loading complete. 
20:51:04 [2]: void Calamares::Module::loadConfigurationFile(const QString&)
    WARNING: No config file for "fstab" found anywhere at 
     "/home/garuda/.config/hypr/src/modules/fstab/fstab.conf" 
     "/etc/calamares/modules/fstab.conf" 
     "/usr/share/calamares/modules/fstab.conf" 
20:51:04 [6]: void Calamares::ModuleManager::loadModules()
    Module "locale@locale" already loaded. 
20:51:04 [6]: void Calamares::ModuleManager::loadModules()
    Module "keyboard@keyboard" already loaded. 
20:51:04 [2]: void Calamares::Module::loadConfigurationFile(const QString&)
    WARNING: No config file for "luksbootkeyfile" found anywhere at 
     "/home/garuda/.config/hypr/src/modules/luksbootkeyfile/luksbootkeyfile.conf" 
     "/etc/calamares/modules/luksbootkeyfile.conf" 
     "/usr/share/calamares/modules/luksbootkeyfile.conf" 
20:51:04 [6]: virtual void Calamares::CppJobModule::loadSelf()
    CppJobModule "luksbootkeyfile@luksbootkeyfile" loading complete. 
20:51:04 [6]: virtual void Calamares::CppJobModule::loadSelf()
    CppJobModule "dracutlukscfg@dracutlukscfg" loading complete. 
20:51:04 [6]: void Calamares::ModuleManager::loadModules()
    Module "users@users" already loaded. 
20:51:04 [2]: void Calamares::Module::loadConfigurationFile(const QString&)
    WARNING: No config file for "grubcfg" found anywhere at 
     "/home/garuda/.config/hypr/src/modules/grubcfg/grubcfg.conf" 
     "/etc/calamares/modules/grubcfg.conf" 
     "/usr/share/calamares/modules/grubcfg.conf" 
20:51:04 [2]: void Calamares::Module::loadConfigurationFile(const QString&)
    WARNING: No config file for "postcfg" found anywhere at 
     "/home/garuda/.config/hypr/src/modules/postcfg/postcfg.conf" 
     "/etc/calamares/modules/postcfg.conf" 
     "/usr/share/calamares/modules/postcfg.conf" 
20:51:04 [2]: void Calamares::Module::loadConfigurationFile(const QString&)
    WARNING: No config file for "umount" found anywhere at 
     "/home/garuda/.config/hypr/src/modules/umount/umount.conf" 
     "/etc/calamares/modules/umount.conf" 
     "/usr/share/calamares/modules/umount.conf" 
20:51:04 [6]: virtual void Calamares::CppJobModule::loadSelf()
    CppJobModule "umount@umount" loading complete. 
20:51:04 [2]: void Config::setConfigurationMap(const QVariantMap&)
    WARNING: Configuring the finished module with deprecated restartNowEnabled settings 
20:51:04 [6]: virtual void Calamares::ViewModule::loadSelf()
    ViewModule "finished@finished" loading complete. 
Authorization required, but no authorization protocol specified

Cannot open display ":0"
20:51:04 [6]: void Config::xkbApply()
    xkbmap selection changed to:  "custom" - "" 
    .. Loaded QRC translation "kb_" "en" 
20:51:04 [6]: void CalamaresApplication::initViewSteps()
    STARTUP: loadModules for all modules done 
20:51:04 [6]: void Calamares::ModuleManager::checkRequirements()
    Checking module requirements .. 
20:51:04 [6]: void CalamaresApplication::initViewSteps()
    STARTUP: Window now visible and ProgressTreeView populated 
    .. 8 view steps loaded. 
20:51:04 [6]: bool GeneralRequirements::checkHasPower()
    A battery exists, checking for mains power. 
20:51:04 [2]: The Wayland connection experienced a fatal error: Protocol error

And here is my inxi:
https://termbin.com/k118

inxi copy
System:
  Kernel: 6.3.8-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 13.1.1
    parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-x86_64 lang=en_US keytable=us tz=UTC
    misobasedir=garuda root=miso:LABEL=GARUDA_HYPRLAND_RAPTOR quiet
    systemd.show_status=1 ibt=off driver=free nouveau.modeset=1
    i915.modeset=1 radeon.modeset=1
  Desktop: Hyprland info: waybar vt: 1 dm: greetd Distro: Garuda Linux
    base: Arch Linux
Machine:
  Type: Virtualbox System: innotek GmbH product: VirtualBox v: 1.2
    serial: <superuser required> Chassis: Oracle Corporation type: 1
    serial: <superuser required>
  Mobo: Oracle model: VirtualBox v: 1.2 serial: <superuser required>
    BIOS: innotek GmbH v: VirtualBox date: 12/01/2006
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 44.0 Wh (88.0%) condition: 50.0/50.0 Wh (100.0%)
    volts: 10.0 min: 10.0 model: innotek 1 type: Unknown serial: N/A
    status: charging
CPU:
  Info: model: Intel Core i7-1065G7 bits: 64 type: MCP arch: Ice Lake
    gen: core 10 level: v2 built: 2019-21 process: Intel 10nm family: 6
    model-id: 0x7E (126) stepping: 5 microcode: N/A
  Topology: cpus: 1x cores: 4 smt: <unsupported> cache: L1: 320 KiB
    desc: d-4x48 KiB; i-4x32 KiB L2: 2 MiB desc: 4x512 KiB L3: 32 MiB
    desc: 4x8 MiB
  Speed (MHz): avg: 1498 min/max: N/A cores: 1: 1498 2: 1498 3: 1498 4: 1498
    bogomips: 11980
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3
  Vulnerabilities: <filter>
Graphics:
  Device-1: VMware SVGA II Adapter driver: vmwgfx v: 2.20.0.0 ports:
    active: Virtual-1 empty: Virtual-2, Virtual-3, Virtual-4, Virtual-5,
    Virtual-6, Virtual-7, Virtual-8 bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 15ad:0405
    class-ID: 0300
  Display: wayland server: Xwayland v: 23.1.2 compositor: Hyprland driver:
    gpu: vmwgfx display-ID: 1
  Monitor-1: Virtual-1 res: 1920x1020 hz: 60 scale: 1 size: N/A modes:
    max: 1920x1020 min: 640x480
  API: EGL/GBM Message: No known Wayland EGL/GBM data sources.
Audio:
  Device-1: Intel 82801AA AC97 Audio vendor: Dell driver: snd_intel8x0
    v: kernel bus-ID: 00:05.0 chip-ID: 8086:2415 class-ID: 0401
  API: ALSA v: k6.3.8-zen1-1-zen status: kernel-api tools: N/A
  Server-1: sndiod v: N/A status: off tools: aucat,midicat,sndioctl
  Server-2: PipeWire v: 0.3.71 status: active with: 1: pipewire-pulse
    status: active 2: wireplumber status: active 3: pipewire-alsa type: plugin
    4: pw-jack type: plugin tools: pactl,pw-cat,pw-cli,wpctl
Network:
  Device-1: Intel 82540EM Gigabit Ethernet driver: e1000 v: kernel port: d020
    bus-ID: 00:03.0 chip-ID: 8086:100e class-ID: 0200
  IF: enp0s3 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
  Device-2: Intel 82371AB/EB/MB PIIX4 ACPI type: network bridge
    driver: piix4_smbus v: N/A modules: i2c_piix4 port: N/A bus-ID: 00:07.0
    chip-ID: 8086:7113 class-ID: 0680
Drives:
  Local Storage: total: 30 GiB used: 0 KiB (0.0%)
  SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
  ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: VirtualBox model: VBOX HARDDISK
    size: 30 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 3.0 Gb/s
    tech: N/A serial: <filter> fw-rev: 1.0
Partition:
  Message: No partition data found.
Swap:
  Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
  ID-1: swap-1 type: zram size: 6.61 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
    dev: /dev/zram0
Sensors:
  Src: lm-sensors+/sys Message: No sensor data found using /sys/class/hwmon
    or lm-sensors.
Info:
  Processes: 139 Uptime: 37m wakeups: 8700 Memory: available: 6.61 GiB
  used: 2.01 GiB (30.4%) Init: systemd v: 253 default: graphical
  tool: systemctl Compilers: gcc: 13.1.1 Packages: pm: pacman pkgs: 1240
  libs: 328 tools: pamac,paru Shell: fish v: 3.6.1 default: Bash v: 5.1.16
  running-in: foot inxi: 3.3.27
Garuda (2.6.16-1):
  System install date:     2023-06-19
  Last full system update: 2023-06-19 ↻
  Is partially upgraded:   No
  Relevant software:       snapper NetworkManager dracut
  Windows dual boot:       <superuser required>
  Failed units:            snapper-cleanup.service

I guess this is just another weird virtualbox issue. I tried the meta+shift+e got the options to choose from lock screen. reboot, poweroff etc I choose poweroff and still got infinity stuck at the screen I attached before.

I guess I will try it baremetal tommorow. Gotta sleep now already 3 in the morning here. :smile:

1 Like

I change kb_layout to “empty” and hope it uses the boot settings. No, us is needed or de :smiley:
Use the newest ISO in https://iso.builds.garudalinux.org/iso/community/hyprland/
I push new ISO tonight.

Again, thanks for your help.

BTW, we use micro and I put kate in the ISO. Or use gedit.
I never use ktexteditor .
Seems we can remove later some of them :smiley:

Sleep well.

Edit:
For log files use

sudo -E calamares -D8

Must be a shorter log.

I try autostart via hyprland.conf,
nmtui-colors (shell script, better colors for reading) in workspace 1 , failed
calamares , workspace 2, start without root, my fault
keyhint.sh, workspace 3, failed
firedragon, workspace 4, works

1 Like

Hi,
I tried this beta this morning.
Couldnt get calamares to install via gui but yes it did install using terminal.
On live iso works great .
Hasnt booted up on the metal though. Blank screens, no prompt at all.
so no logs to provide.
Will reinstall again now, I am finished work for the day.
(Looks / feel great implimentation though).
Regards,
Nebo

1 Like


Tried bare metal AMD Ryzen 9 5900X , 32gb ram, again,
Same result, calmares says done, reboot comes Arch slash screen blip less than 1 sec then blank screens. power is on but no output to them.
2) tried vm...output stopped at pic attached.
(Ive never been able to run Hyprland / sway /etc in a vm so I am not surprised here.)
3) tried bare metal Dell Ryzen 5 laptop. Same result as PC.
calmares reports finished ok but reboot fails to display on screen.
Unfortunately I am not talented enough to give reasons or follow up further as I am definitely not technical.....just a user. Just wanted to help out in a small way.
Live iso displays and runs hyprland seemingly fine. (All be it, with the missing fonts and icons in the waybar etc already described above).
Regards,
Nebo

1 Like

Its seatd, it failed.

I am just searching about.

1 Like

Where da inxi bruh
Oh a serious note I really wanna try hyprland so will when home lol

1 Like

Thanks friend. :blush:

Thanks that stopped the weird keyboard glitch.

I see thanks for informing it’s just that I am too used to vim. :smile:

Alright I have been testing the new ISO in VM again. A few things I found:

  1. Workspace 4 and firedragon are up and running when I boot into the ISO but I can’t use firedragon at all. I tried clicking on it’s icon on waybar but couldn’t get to access it be it in Workspace 1 or 4 Ultimately I killed it’s process and tried relaunching it from app launcher which did nothing, again tried launching it from terminal it output nothing. Even the keybinding meta+O does nothing.

  2. Another anomaly I noticed was that alacritty even though it works with the shortcut meta+return it refuses to launch from application launcher or when I simply type it’s binary name in the open terminal.
    error log for alacritty

[destroyed object]: error 7: importing the supplied dmabufs failed
thread 'main' panicked at 'failed to dispatch wayland event queue: Os { code: 71, kind: Uncategorized, message: "Protocol error" }', alacritty/src/event.rs:1560:30
note: run with `RUST_BACKTRACE=1` environment variable to display a backtrace
warning: queue 0x7f72d8000ca0 destroyed while proxies still attached:
  zwp_primary_selection_device_v1@25 still attached
  zwp_primary_selection_device_manager_v1@21 still attached
  wl_data_device@24 still attached
  wl_seat@23 still attached
  wl_data_device_manager@22 still attached
  wl_registry@20 still attached
warning: queue 0x55d2dd1461b0 destroyed while proxies still attached:
  xdg_wm_base@34 still attached
  wl_output@15 still attached
  wp_fractional_scale_manager_v1@14 still attached
  xdg_activation_v1@13 still attached
  zwp_text_input_manager_v3@12 still attached
  zwp_relative_pointer_manager_v1@11 still attached
  zwp_pointer_constraints_v1@10 still attached
  zxdg_decoration_manager_v1@9 still attached
  wl_seat@8 still attached
  wp_viewporter@7 still attached
  wl_subcompositor@6 still attached
  wl_compositor@5 still attached
  wl_shm@4 still attached
  wl_registry@2 still attached
warning: queue 0x55d2dd189780 destroyed while proxies still attached:
  wl_callback@29 still attached
  wl_surface@31 still attached
  1. I have tried to use a few different browsers namely vivaldi, google-chrome and firefox since firedragon doesn’t bother launching and have noticed that firefox exits with this error message
Gdk-Message: 10:31:00.920: Error flushing display: Broken pipe
Exiting due to channel error.
Exiting due to channel error.

and google-chrome and vivaldi just crash the entire OS and everything goes back to this screen:


google chrome does output some error log unlike vivladi but the crash happens as soon as it’s done reporting which makes reading what’s happening kinda hard.

It’s not that no apps launch at all as can be seen in this ss:

  1. The waybar has missing icons I am not sure this is something that’s related to the VM

here:
https://termbin.com/ie3l

Logs copy
QStandardPaths: runtime directory '/run/user/1000' is not owned by UID 0, but a directory permissions 0700 owned by UID 1000 GID 1000
QStandardPaths: runtime directory '/run/user/1000' is not owned by UID 0, but a directory permissions 0700 owned by UID 1000 GID 1000
11:36:51 [6]: Calamares::Settings::Settings(const QString&, bool)
    Using Calamares settings file at "/etc/calamares/settings.conf" 
    .. Required settings.conf key hide-back-and-next-during-exec is missing. 
11:36:51 [6]: void Logger::setupLogfile()
    Using log file: "/home/garuda/.cache/calamares/session.log" 
11:36:51 [6]: void CalamaresApplication::init()
    Calamares version: 3.3.0-alpha3 
    .. languages: ("ar", "as", "ast", "az", "az_AZ", "be", "bg", "bn", "ca", "ca@valencia", "cs_CZ", "da", "de", "el", "en", "en_GB", "es", "es_MX", "et", "eu", "fa", "fi_FI", "fr", "fur", "gl", "he", "hi", "hr", "hu", "id", "is", "it_IT", "ja", "ko", "lt", "ml", "mr", "nb", "nl", "oc", "pl", "pt_BR", "pt_PT", "ro", "ru", "si", "sk", "sl", "sq", "sr", "sr@latin", "sv", "tg", "th", "tr_TR", "uk", "vi", "zh_CN", "zh_TW") 
11:36:51 [6]: bool CalamaresUtils::initQmlModulesDir()
    Using Calamares QML directory "/usr/share/calamares/qml" 
11:36:51 [6]: Calamares::Branding::Branding(const QString&, QObject*)
    Using Calamares branding file at "/usr/share/calamares/branding/garuda/branding.desc" 
11:36:51 [2]: void Calamares::flavorAndSide(const YAML::Node&, const char*, Branding::PanelFlavor&, Branding::PanelSide&)
    WARNING: Branding setting for sidebar is missing, using "widget" "left" 
11:36:51 [2]: void Calamares::flavorAndSide(const YAML::Node&, const char*, Branding::PanelFlavor&, Branding::PanelSide&)
    WARNING: Branding setting for navigation is missing, using "widget" "bottom" 
11:36:51 [2]: Calamares::Branding::Branding(const QString&, QObject*)
    WARNING: the branding component "/usr/share/calamares/branding/garuda" does not ship translations. 
11:36:51 [6]: Calamares::Branding::Branding(const QString&, QObject*)
    Loaded branding component "garuda" 
    .. Loaded QRC translation "tz_" "en_US" 
    .. Loaded QRC translation "calamares_" "en_US" 
    .. STARTUP: initSettings, initQmlPath, initBranding done 
    .. STARTUP: initModuleManager: module init started 
11:36:51 [6]: void Calamares::ModuleManager::doInit()
    Found 55 modules 
11:36:51 [6]: void CalamaresApplication::initView()
    STARTUP: initModuleManager: all modules init done 
11:36:51 [6]: void CalamaresApplication::initView()
    STARTUP: initJobQueue done 
11:36:51 [6]: CalamaresWindow::CalamaresWindow(QWidget*)
    Available desktop QSize(1920, 1020) minimum size QSize(1024, 520) 
    .. Proposed window size: 1024 600 
11:36:51 [2]: QString Calamares::_stylesheet(const QDir&)
    WARNING: The branding component "/usr/share/calamares/branding/garuda" does not ship stylesheet.qss. 
11:36:51 [6]: void CalamaresApplication::initView()
    STARTUP: CalamaresWindow created; loadModules started 
11:36:51 [6]: void Config::initLanguages()
    Trying to match locale "en_US" 
11:36:51 [6]: void Config::initLanguages()
    Trying to match locale QLocale(English, Latin, United States) 
11:36:51 [6]: void Config::setLocaleIndex(int)
    Index 14 Selected locale "en" 
    .. Loaded QRC translation "tz_" "en" 
    .. Loaded QRC translation "calamares_" "en" 
11:36:51 [6]: virtual void Calamares::ViewModule::loadSelf()
    ViewModule "welcome@welcome" loading complete. 
11:36:51 [6]: QStringList loadLocales(const QString&)
    Loading locales from "/usr/share/i18n/SUPPORTED" 
    ..  Read 492 lines 
    ..  After filtering 317 lines 
11:36:51 [6]: virtual void Calamares::ViewModule::loadSelf()
    ViewModule "locale@locale" loading complete. 
11:36:51 [2]: void Calamares::Module::loadConfigurationFile(const QString&)
    WARNING: No config file for "keyboard" found anywhere at 
     "/etc/calamares/modules/keyboard.conf" 
     "/usr/share/calamares/modules/keyboard.conf" 
11:36:51 [6]: KeyboardModelsModel::KeyboardModelsModel(QObject*)
    Loaded 189 keyboard models 
11:36:51 [6]: KeyboardPage::KeyboardPage(Config*, QWidget*)
    Variants now total= 0 selected= -1 
    .. Loaded QRC translation "kb_" "en" 
11:36:52 [6]: virtual void Calamares::ViewModule::loadSelf()
    ViewModule "keyboard@keyboard" loading complete. 
11:36:52 [6]: CalamaresUtils::Partition::InternalManager::InternalManager()
    KPMCore backend starting .. 
11:36:52 [6]: Loaded backend plugin:  "pmsfdiskbackendplugin"
    .. Backend @0x561aaff656d0 "pmsfdiskbackendplugin" "1" 
11:36:52 [2]: virtual void PartitionViewStep::setConfigurationMap(const QVariantMap&)
    WARNING: Partition-module setting *defaultPartitionTableType* is unset, will use gpt for efi or msdos for bios 
11:36:52 [6]: virtual void Calamares::ViewModule::loadSelf()
    ViewModule "partition@partition" loading complete. 
11:36:52 [6]: virtual void Calamares::ViewModule::loadSelf()
    ViewModule "users@users" loading complete. 
11:36:52 [6]: virtual void Calamares::ViewModule::loadSelf()
    ViewModule "summary@summary" loading complete. 
11:36:52 [6]: void Calamares::ModuleManager::loadModules()
    Module "partition@partition" already loaded. 
11:36:52 [6]: Calamares::SlideshowQML::SlideshowQML(QWidget*)
    QML import paths: 
     "/usr/share/calamares/qml" 
     "/usr/bin" 
     "qrc:/qt-project.org/imports" 
     "/usr/lib/qt/qml" 
11:36:52 [2]: QThread::setPriority: Cannot set priority, thread is not running
11:36:52 [2]: virtual void MachineIdJob::setConfigurationMap(const QVariantMap&)
    WARNING: MachineId: configuration setting *symlink* is deprecated, use *dbus-symlink*. 
11:36:52 [6]: virtual void Calamares::CppJobModule::loadSelf()
    CppJobModule "machineid@machineid" loading complete. 
11:36:52 [2]: void Calamares::Module::loadConfigurationFile(const QString&)
    WARNING: No config file for "fstab" found anywhere at 
     "/etc/calamares/modules/fstab.conf" 
     "/usr/share/calamares/modules/fstab.conf" 
11:36:52 [6]: void Calamares::ModuleManager::loadModules()
    Module "locale@locale" already loaded. 
11:36:52 [6]: void Calamares::ModuleManager::loadModules()
    Module "keyboard@keyboard" already loaded. 
11:36:52 [2]: void Calamares::Module::loadConfigurationFile(const QString&)
    WARNING: No config file for "luksbootkeyfile" found anywhere at 
     "/etc/calamares/modules/luksbootkeyfile.conf" 
     "/usr/share/calamares/modules/luksbootkeyfile.conf" 
11:36:52 [6]: virtual void Calamares::CppJobModule::loadSelf()
    CppJobModule "luksbootkeyfile@luksbootkeyfile" loading complete. 
11:36:52 [6]: virtual void Calamares::CppJobModule::loadSelf()
    CppJobModule "dracutlukscfg@dracutlukscfg" loading complete. 
11:36:52 [6]: void Calamares::ModuleManager::loadModules()
    Module "users@users" already loaded. 
11:36:52 [2]: void Calamares::Module::loadConfigurationFile(const QString&)
    WARNING: No config file for "grubcfg" found anywhere at 
     "/etc/calamares/modules/grubcfg.conf" 
     "/usr/share/calamares/modules/grubcfg.conf" 
11:36:52 [2]: void Calamares::Module::loadConfigurationFile(const QString&)
    WARNING: No config file for "postcfg" found anywhere at 
     "/etc/calamares/modules/postcfg.conf" 
     "/usr/share/calamares/modules/postcfg.conf" 
11:36:52 [2]: void Calamares::Module::loadConfigurationFile(const QString&)
    WARNING: No config file for "umount" found anywhere at 
     "/etc/calamares/modules/umount.conf" 
     "/usr/share/calamares/modules/umount.conf" 
11:36:52 [6]: virtual void Calamares::CppJobModule::loadSelf()
    CppJobModule "umount@umount" loading complete. 
11:36:52 [2]: void Config::setConfigurationMap(const QVariantMap&)
    WARNING: Configuring the finished module with deprecated restartNowEnabled settings 
11:36:52 [6]: virtual void Calamares::ViewModule::loadSelf()
    ViewModule "finished@finished" loading complete. 
Authorization required, but no authorization protocol specified

Cannot open display ":0"
11:36:52 [6]: void Config::xkbApply()
    xkbmap selection changed to:  "custom" - "" 
11:36:52 [6]: void CalamaresApplication::initViewSteps()
    STARTUP: loadModules for all modules done 
11:36:52 [6]: void Calamares::ModuleManager::checkRequirements()
    Checking module requirements .. 
11:36:52 [6]: void CalamaresApplication::initViewSteps()
    STARTUP: Window now visible and ProgressTreeView populated 
    .. 8 view steps loaded. 
    .. Loaded QRC translation "kb_" "en" 
11:36:52 [2]: Could not find any platform plugin
11:36:52 [6]: bool GeneralRequirements::checkHasPower()
    A battery exists, checking for mains power. 
11:36:52 [2]: The Wayland connection experienced a fatal error: Protocol error

I will try it on baremetal and report back.

1 Like

In VM you need to enable 3d acceleration for wayland to work

1 Like

I update via chroot, boot, login via TTY. :smiley:

Strg+Alt+F3, sgs, password, Hyprland

So, scripts does not work as autostart but flameshot and Firedragon work so far.

Reminder, hyprland can be very buggy :slight_smile:

1 Like

Hey SGS I noticed the ~/.config/waybar/config is using depreciated codepoints for its icons. Can you check if the following file with updated codepoints makes any difference in the waybar for you:

{
    "layer": "top", // Waybar at top layer
    "position": "top", // Waybar position (top|bottom|left|right)
    "height": 30,
    //"width": 1350, // Waybar width
    // Choose the order of the modules idle_inhibitor
    "modules-left": ["custom/launcher","wlr/workspaces", "wlr/mode", "wlr/taskbar"],
    "modules-right": ["custom/pacman", "backlight", "custom/keyboard-layout", "cpu", "memory", "battery", "network", "pulseaudio","tray", "idle_inhibitor", "clock","custom/power"], 
    
 // Modules configuration
 
    "wlr/workspaces": {
        "disable-scroll": true,
        "all-outputs": true,
        "format": "{icon}",
        "format-icons": {
		"1": "1",
		"2": "2",
		"3": "3",
		"4": "4",
		"5": "5",
		"6": "6",
		"7": "7",
		"8": "8",
		"9": "9",
		"10": "10",
        }
    },
    "wlr/mode": {
        "format": "<span style=\"italic\">{}</span>"
    },
    "wlr/taskbar": {
        "format": "{icon}",
	"all-output":false,
	"active-first":true
    },
    "idle_inhibitor": {
        "format": "{icon}",
       "format-icons": {
            "activated": "",
            "deactivated": ""
        }
    },
    "tray": {
        "icon-size": 14,
        "spacing": 5
    },
    "clock": {
        "tooltip-format": "{:%A %B %d %Y | %H:%M}",
        "format": " {:%a %d %b  %I:%M %p}",	//12 hour format
        //"format": " {:%a %d %b  %H:%M}",	//24 hour format
        "format-alt": " {:%d/%m/%Y  %H:%M:%S}",
        //"timezones": [ "Kolkata" ],
        //"max-length": 200
        "interval": 1
    },
    "cpu": {
        "format": "󰘚 {usage: >3}%",
        "on-click": "alacritty -e htop"
    },
    "memory": {
        "format": "󰍛 {: >3}%",
        "on-click": "alacritty -e htop"
    },
    "temperature": {
        // "thermal-zone": 2,
        // "hwmon-path": "/sys/class/hwmon/hwmon2/temp1_input",
        "critical-threshold": 80,
        // "format-critical": "{temperatureC}°C ",
        "format": "{temperatureC}°C "
    },
    "backlight": {
        // "device": "acpi_video1",
        "format": "{icon} {percent: >3}%",
        "format-icons": ["", ""],
        "on-scroll-down": "brightnessctl -c backlight set 1%-",
        "on-scroll-up": "brightnessctl -c backlight set +1%"
    },
    "battery": {
        "states": {
            // "good": 95,
            "warning": 30,
            "critical": 15
        },       
        "format": "{icon} {capacity: >3}%",
        // "format-good": "", // An empty format will hide the module
        // "format-full": "",
        "format-icons": ["", "", "", "", ""]
        //"format-icons": ["󰂎", "󰁺", "󰁼", "󰁽", "󰁾", "󰁿", "󰂀", "󰂁", "󰂂", "󰁹"]
    },
     "network": {
        // "interface": "wlp2s0", // (Optional) To force the use of this interface
        "format": "⚠ Disabled",
        "format-wifi": " {essid}",
        "format-ethernet": " {ifname}: {ipaddr}/{cidr}",
        "format-disconnected": "⚠ Disconnected",
        "on-click": "alacritty -e nmtui"
    },
    "pulseaudio": {
        "scroll-step": 5,
        "format": "{icon} {volume: >3}%",
        "format-bluetooth": "{icon} {volume: >3}%",
        "format-muted":" muted",
        "format-icons": {
            "headphones": "",
            "handsfree": "",
            "headset": "",
            "phone": "",
            "portable": "",
            "car": "",
            "default": ["", ""]
        },
        "on-click": "pavucontrol"
    },
     "custom/pacman": {
        "format": " {}",
        "interval": 7200,                     // every two hours
        "exec": "i=$(checkupdates); echo \"$i\" |wc -l; echo \"$i\" |column -t |tr '\n' '\r'",       // # of updates and tooltip details
        "exec-if": "exit 0",                  // always run; consider advanced run conditions
        "on-click": "alacritty -e sudo pacman -Syu", // update system
        "signal": 8
    },
    "custom/power": {
      	"format":"⏻",
       	"on-click": "nwg-bar",
      	"tooltip": false,
   },
   "custom/keyboard-layout": {
      	"exec": "swaymsg -t get_inputs | grep -m1 'xkb_active_layout_name' | cut -d '\"' -f4",
      	// Interval set only as a fallback, as the value is updated by signal
      	"interval": 30,
      	"format": "  {}", // Icon: keyboard
      	// Signal sent by Sway key binding (~/.config/sway/key-bindings)
      	"signal": 1, // SIGHUP
      	"tooltip": false,
        "on-click": "~/.config/waybar/scripts/keyhint.sh",
},
     "custom/launcher": {
    	"format":" ",
    	"on-click": "exec nwg-drawer -c 7 -is 70 -spacing 23",
    	"tooltip": false,
},
}
1 Like

Live ISO just build

Icon work now, we add some fonts.
After install dolphin and kate are light versions.

1 Like

ooh :open_mouth: so it was just the fonts all along causing those weird missing icons.

1 Like

sorry for this noob question but how do you set font in this sway hyprland setup? I have been trying to searx this out for a good while now and most results say that I need to edit

~/.config/sway/config

and add font pago:<font-name> to it.
But this file doesn't exist so where exactly is it defined? How do I change it?

1 Like

Don't hit me :slight_smile:
Font is set per application or globally for gtk-X settings.ini like

/.config/gtk-4.0/settings.ini

Correct me please if I am wrong. :rofl:

1 Like

New :slight_smile:

https://iso.builds.garudalinux.org/iso/community/hyprland/230622/

5 Likes

https://iso.builds.garudalinux.org/iso/community/hyprland/230623/

1 Like

New build is out.

https://iso.builds.garudalinux.org/iso/community/hyprland/230624/

Representations in the picture may differ from the original.
:smiley:

1 Like