Garuda sytem update issue

Hey Folks,
I was on holidays 2 weeks and i get now this error when i try to update :

error: failed to prepare transaction (could not satisfy dependencies)
:: installing libdisplay-info (0.2.0-1) breaks dependency 'libdisplay-info.so=1-64' required by gamescope-amd-color

So I try this command :

sudo pacman -Syu --ignore=libdisplay-info

The system update well but after i am unable to boot into Wayland, only X11 is working, so i restore the system with the snapshot before the update.

Also When i open the terminal i have this error on top of the window :

Error: failed to parse JSON config file `/usr/share/fastfetch/presets/dr460nized` at (1, 2): no digit after minus sign

Do you have an idea how i can solve theses issues?

garuda-inxi
System:
Kernel: 6.9.3-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 14.1.1
clocksource: tsc avail: hpet,acpi_pm
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=47a5e59d-c1a3-40b9-a0bb-bb47e82afe67 rw rootflags=subvol=@
quiet resume=UUID=0cb10512-f2ea-4a95-a5bc-d5d067138f92 loglevel=3 ibt=off
Desktop: KDE Plasma v: 6.0.5 tk: Qt v: N/A info: frameworks v: 6.3.0
wm: kwin_wayland vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop System: ASUS product: N/A v: N/A serial: <superuser required>
Mobo: ASUSTeK model: TUF GAMING X670E-PLUS WIFI v: Rev 1.xx
serial: <superuser required> part-nu: SKU uuid: <superuser required>
UEFI: American Megatrends v: 1636 date: 07/28/2023
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 7 7800X3D bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 4 gen: 5
level: v4 note: check built: 2022+ process: TSMC n5 (5nm) family: 0x19 (25)
model-id: 0x61 (97) stepping: 2 microcode: 0xA601203
Topology: cpus: 1x cores: 8 tpc: 2 threads: 16 smt: enabled cache:
L1: 512 KiB desc: d-8x32 KiB; i-8x32 KiB L2: 8 MiB desc: 8x1024 KiB
L3: 96 MiB desc: 1x96 MiB
Speed (MHz): avg: 1897 high: 4397 min/max: 400/5050 scaling:
driver: amd-pstate-epp governor: powersave cores: 1: 4397 2: 400 3: 400
4: 400 5: 400 6: 4396 7: 400 8: 4392 9: 4394 10: 4391 11: 400 12: 4387
13: 400 14: 400 15: 400 16: 400 bogomips: 134411
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities: <filter>
Graphics:
Device-1: AMD Navi 21 [Radeon RX 6950 XT] vendor: Sapphire driver: amdgpu
v: kernel arch: RDNA-2 code: Navi-2x process: TSMC n7 (7nm) built: 2020-22
pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16 ports: active: HDMI-A-1 empty: DP-1,
DP-2, DP-3, Writeback-1 bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 1002:73a5 class-ID: 0300
Display: wayland server: X.org v: 1.21.1.13 with: Xwayland v: 24.1.0
compositor: kwin_wayland driver: X: loaded: amdgpu
unloaded: modesetting,radeon alternate: fbdev,vesa dri: radeonsi
gpu: amdgpu display-ID: 0
Monitor-1: HDMI-A-1 res: 3072x1728 size: N/A modes: N/A
API: EGL v: 1.5 hw: drv: amd radeonsi platforms: device: 0 drv: radeonsi
device: 1 drv: swrast surfaceless: drv: radeonsi wayland: drv: radeonsi x11:
drv: radeonsi inactive: gbm
API: OpenGL v: 4.6 compat-v: 4.5 vendor: amd mesa v: 24.1.1-arch1.1
glx-v: 1.4 direct-render: yes renderer: AMD Radeon RX 6950 XT (radeonsi
navi21 LLVM 17.0.6 DRM 3.57 6.9.3-zen1-1-zen) device-ID: 1002:73a5
memory: 15.62 GiB unified: no display-ID: :1.0
API: Vulkan v: 1.3.279 layers: 11 device: 0 type: discrete-gpu name: AMD
Radeon RX 6950 XT (RADV NAVI21) driver: mesa radv v: 24.1.1-arch1.1
device-ID: 1002:73a5 surfaces: xcb,xlib,wayland device: 1 type: cpu
name: llvmpipe (LLVM 17.0.6 256 bits) driver: mesa llvmpipe
v: 24.1.1-arch1.1 (LLVM 17.0.6) device-ID: 10005:0000
surfaces: xcb,xlib,wayland
Audio:
Device-1: AMD Navi 21/23 HDMI/DP Audio driver: snd_hda_intel v: kernel pcie:
gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16 bus-ID: 03:00.1 chip-ID: 1002:ab28
class-ID: 0403
Device-2: AMD Family 17h/19h HD Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16
bus-ID: 13:00.6 chip-ID: 1022:15e3 class-ID: 0403
Device-3: Native Instruments Komplete Audio 6 driver: snd-usb-audio
type: USB rev: 2.0 speed: 480 Mb/s lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 1-3:2
chip-ID: 17cc:1001 class-ID: fe01 serial: <filter>
API: ALSA v: k6.9.3-zen1-1-zen status: kernel-api with: aoss
type: oss-emulator tools: N/A
Server-1: PipeWire v: 1.0.7 status: active with: 1: pipewire-pulse
status: active 2: wireplumber status: active 3: pipewire-alsa type: plugin
4: pw-jack type: plugin tools: pactl,pw-cat,pw-cli,wpctl
Network:
Device-1: Realtek RTL8125 2.5GbE vendor: ASUSTeK driver: r8169 v: kernel
pcie: gen: 2 speed: 5 GT/s lanes: 1 port: e000 bus-ID: 0b:00.0
chip-ID: 10ec:8125 class-ID: 0200
IF: eno1 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
Device-2: MEDIATEK MT7922 802.11ax PCI Express Wireless Network Adapter
vendor: Foxconn driver: mt7921e v: kernel pcie: gen: 2 speed: 5 GT/s
lanes: 1 bus-ID: 0c:00.0 chip-ID: 14c3:0616 class-ID: 0280
IF: wlp12s0 state: down mac: <filter>
IF-ID-1: virbr0 state: down mac: <filter>
Info: services: NetworkManager,systemd-timesyncd
Bluetooth:
Device-1: Foxconn / Hon Hai Wireless_Device driver: btusb v: 0.8 type: USB
rev: 2.1 speed: 480 Mb/s lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 3-2:2 chip-ID: 0489:e0e2
class-ID: e001 serial: <filter>
Report: btmgmt ID: hci0 rfk-id: 0 state: down bt-service: enabled,running
rfk-block: hardware: no software: no address: <filter> bt-v: 5.2 lmp-v: 11
status: discoverable: no pairing: no
Drives:
Local Storage: total: 8.64 TiB used: 4.14 TiB (47.9%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:3 vendor: Western Digital
model: WD BLACK SN850X 2000GB size: 1.82 TiB block-size: physical: 512 B
logical: 512 B speed: 63.2 Gb/s lanes: 4 tech: SSD serial: <filter>
fw-rev: 620331WD temp: 36.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/nvme1n1 maj-min: 259:0 vendor: Western Digital
model: WD BLACK SN850X 2000GB size: 1.82 TiB block-size: physical: 512 B
logical: 512 B speed: 63.2 Gb/s lanes: 4 tech: SSD serial: <filter>
fw-rev: 620331WD temp: 39.9 C scheme: GPT
ID-3: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Samsung model: SSD 870 EVO 1TB
size: 931.51 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
tech: SSD serial: <filter> fw-rev: 1B6Q scheme: GPT
SMART Message: Unknown smartctl error. Unable to generate data.
ID-4: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Samsung model: SSD 870 QVO 2TB
size: 1.82 TiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
tech: SSD serial: <filter> fw-rev: 2B6Q scheme: GPT
SMART Message: Unknown smartctl error. Unable to generate data.
ID-5: /dev/sdc maj-min: 8:32 vendor: Western Digital
model: WD20EFRX-68EUZN0 size: 1.82 TiB block-size: physical: 4096 B
logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s tech: HDD rpm: 5400 serial: <filter>
fw-rev: 0A82 scheme: GPT
SMART Message: Unknown smartctl error. Unable to generate data.
ID-6: /dev/sdd maj-min: 8:48 vendor: Samsung model: SSD 850 EVO 500GB
size: 465.76 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
tech: SSD serial: <filter> fw-rev: 2B6Q scheme: GPT
SMART Message: Unknown smartctl error. Unable to generate data.
Partition:
ID-1: / raw-size: 1.79 TiB size: 1.79 TiB (100.00%) used: 945.9 GiB (51.7%)
fs: btrfs block-size: 4096 B dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:5
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 612 KiB (0.2%) fs: vfat block-size: 512 B dev: /dev/nvme0n1p1
maj-min: 259:4
ID-3: /home raw-size: 1.79 TiB size: 1.79 TiB (100.00%)
used: 945.9 GiB (51.7%) fs: btrfs block-size: 4096 B dev: /dev/nvme0n1p2
maj-min: 259:5
ID-4: /var/log raw-size: 1.79 TiB size: 1.79 TiB (100.00%)
used: 945.9 GiB (51.7%) fs: btrfs block-size: 4096 B dev: /dev/nvme0n1p2
maj-min: 259:5
ID-5: /var/tmp raw-size: 1.79 TiB size: 1.79 TiB (100.00%)
used: 945.9 GiB (51.7%) fs: btrfs block-size: 4096 B dev: /dev/nvme0n1p2
maj-min: 259:5
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default) zswap: no
ID-1: swap-1 type: zram size: 31.08 GiB used: 52.5 MiB (0.2%)
priority: 100 comp: zstd avail: lzo,lzo-rle,lz4,lz4hc,842 max-streams: 16
dev: /dev/zram0
ID-2: swap-2 type: partition size: 34.18 GiB used: 0 KiB (0.0%)
priority: -2 dev: /dev/nvme0n1p3 maj-min: 259:6
Sensors:
System Temperatures: cpu: 47.5 C mobo: 38.0 C gpu: amdgpu temp: 45.0 C
mem: 44.0 C
Fan Speeds (rpm): N/A gpu: amdgpu fan: 1111
Info:
Memory: total: 32 GiB note: est. available: 31.08 GiB used: 4 GiB (12.9%)
Processes: 359 Power: uptime: 1h 18m states: freeze,mem,disk suspend: deep
avail: s2idle wakeups: 0 hibernate: platform avail: shutdown, reboot,
suspend, test_resume image: 12.42 GiB services: org_kde_powerdevil,
power-profiles-daemon, upowerd Init: systemd v: 255 default: graphical
tool: systemctl
Packages: pm: pacman pkgs: 1931 libs: 518 tools: octopi,pamac,paru,trizen
pm: appimage pkgs: 0 Compilers: clang: 17.0.6 gcc: 14.1.1 Shell: garuda-inxi
default: fish v: 3.7.1 running-in: konsole inxi: 3.3.34
Garuda (2.6.26-1):
System install date:     2024-05-20
Last full system update: 2024-06-10
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       snapper NetworkManager dracut
Windows dual boot:       Probably (Run as root to verify)
Failed units:

Remove that package. It doesn’t even exist anymore in the AUR.
https://wiki.archlinux.org/title/Gamescope#Linux_kernel_with_experimental_AMD_color_management_enabled
Then you’ll be able to update.

5 Likes

This has been fixed. As soon as your system is up to date, it should work again without this message.

1 Like

Thank you very much @filo, you solve the issue.
My system is updated <3

1 Like

Hi @nepti, Thank you very much for your message.
Unfortunately i still get this message. My system is up to date.
This issue don’t give the the logo and the system settings information in the terminal window. I hope it’ll be fixed after future updates to get things clean as it should.

I open the file in Kate and it looks like that :

--kitty /usr/share/icons/garuda/dr460nized-fastfetch.png
--logo-width 36
--structure Title:Separator:OS:Host:Kernel:Uptime:Battery:Break:Packages:Shell:Resolution:Terminal:Break:CPU:GPU:Memory:Break:Colors
--host-format "{/2}{-}{/}{2}{?3} {3}{?}"
--battery-format "{/4}{-}{/}{4}%{?5} [{5}]{?}"
--gpu-key "GPU"

Check if you have installed fastfetch from the extra repo (select replace when asked):

sudo pacman -S fastfetch
2 Likes

Please open a dedicated topic if the issue persists. We need to keep the forum tidy for future “searchers”.

4 Likes

thanks @nepti, i updated but it change nothing. The message is still there

ok @filo, i’ll open a new topic with this issue

1 Like

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.