Fish: Job 1, 'mpv video.mp4' terminated by signal SIGSEGV (Address boundary error)

Hello Everyone

After update i can’t use mpv. MPV can’t play a video or audio file.

its shows the error- Cannot load libcuda.so.1
Using hardware decoding (vaapi).
AO: [pipewire] 44100Hz stereo 2ch floatp
VO: [gpu] 1280x720 vaapi[nv12]
fish: Job 1, ‘mpv video.mp4’ terminated by signal SIGSEGV (Address boundary error)

please help me.

garuda-inxi

System:
  Kernel: 6.5.5-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 13.2.1 clocksource: tsc
    available: acpi_pm parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
    root=UUID=2e2f92d9-5365-45e8-b7c8-4f3f533dc160 rw rootflags=subvol=@ quiet quiet
    rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0 loglevel=3 ibt=off
  Desktop: GNOME v: 44.5 tk: GTK v: 3.24.38 wm: gnome-shell dm: GDM v: 44.1 Distro: Garuda Linux
    base: Arch Linux
Machine:
  Type: Laptop System: Dell product: Vostro 3491 v: N/A serial: <superuser required> Chassis:
    type: 10 serial: <superuser required>
  Mobo: Dell model: 073DJG v: A00 serial: <superuser required> UEFI: Dell v: 1.26.0
    date: 03/13/2023
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 27.7 Wh (100.0%) condition: 27.7/42.0 Wh (65.9%) volts: 12.6 min: 11.4
    model: BYD DELL 1VX1H06 type: Li-poly serial: <filter> status: full
CPU:
  Info: model: Intel Core i3-1005G1 bits: 64 type: MT MCP arch: Ice Lake gen: core 10 level: v4
    note: check built: 2019-21 process: Intel 10nm family: 6 model-id: 0x7E (126) stepping: 5
    microcode: 0xBC
  Topology: cpus: 1x cores: 2 tpc: 2 threads: 4 smt: enabled cache: L1: 160 KiB
    desc: d-2x48 KiB; i-2x32 KiB L2: 1024 KiB desc: 2x512 KiB L3: 4 MiB desc: 1x4 MiB
  Speed (MHz): avg: 1912 high: 3400 min/max: 400/3400 scaling: driver: intel_pstate
    governor: powersave cores: 1: 3400 2: 399 3: 3238 4: 614 bogomips: 9523
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
  Vulnerabilities: <filter>
Graphics:
  Device-1: Intel Iris Plus Graphics G1 vendor: Dell driver: i915 v: kernel arch: Gen-11
    process: Intel 10nm built: 2019-21 ports: active: eDP-1 empty: HDMI-A-1 bus-ID: 00:02.0
    chip-ID: 8086:8a56 class-ID: 0300
  Device-2: Microdia Integrated_Webcam_HD driver: uvcvideo type: USB rev: 2.0 speed: 480 Mb/s
    lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 1-6:5 chip-ID: 0c45:671e class-ID: 0e02
  Display: x11 server: X.Org v: 21.1.8 with: Xwayland v: 23.2.1 compositor: gnome-shell driver:
    X: loaded: modesetting alternate: fbdev,intel,vesa dri: iris gpu: i915 display-ID: :1 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 1366x768 s-dpi: 96 s-size: 361x203mm (14.21x7.99") s-diag: 414mm (16.31")
  Monitor-1: eDP-1 model: AU Optronics 0xb68d built: 2019 res: 1366x768 hz: 60 dpi: 112
    gamma: 1.2 size: 309x173mm (12.17x6.81") diag: 354mm (13.9") ratio: 16:9 modes: 1366x768
  API: Vulkan v: 1.3.264 layers: 3 device: 0 type: integrated-gpu name: Intel UHD Graphics (ICL
    GT1) driver: mesa intel v: 23.2.1-arch1.1 device-ID: 8086:8a56 surfaces: xcb,xlib device: 1
    type: cpu name: llvmpipe (LLVM 16.0.6 256 bits) driver: mesa llvmpipe v: 23.2.1-arch1.1 (LLVM
    16.0.6) device-ID: 10005:0000 surfaces: xcb,xlib
  API: OpenGL Message: Unable to show GL data. glxinfo is missing.
Audio:
  Device-1: Intel Ice Lake-LP Smart Sound Audio vendor: Dell driver: snd_hda_intel v: kernel
    alternate: snd_sof_pci_intel_icl bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:34c8 class-ID: 0403
  API: ALSA v: k6.5.5-zen1-1-zen status: kernel-api tools: N/A
  Server-1: PipeWire v: 0.3.80 status: active with: 1: pipewire-pulse status: active
    2: wireplumber status: active 3: pipewire-alsa type: plugin 4: pw-jack type: plugin
    tools: pactl,pw-cat,pw-cli,wpctl
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: Dell driver: r8169
    v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: 3000 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10ec:8168
    class-ID: 0200
  IF: enp1s0 state: down mac: <filter>
  Device-2: Qualcomm Atheros QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter vendor: Dell
    driver: ath10k_pci v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 bus-ID: 02:00.0
    chip-ID: 168c:0042 class-ID: 0280
  IF: wlp2s0 state: up mac: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: Qualcomm Atheros driver: btusb v: 0.8 type: USB rev: 2.0 speed: 12 Mb/s lanes: 1
    mode: 1.1 bus-ID: 1-10:6 chip-ID: 0cf3:e009 class-ID: e001
  Report: btmgmt ID: hci0 rfk-id: 0 state: down bt-service: enabled,running rfk-block:
    hardware: no software: yes address: <filter> bt-v: 4.2 lmp-v: 8 status: discoverable: no
    pairing: no
RAID:
  Hardware-1: Intel 82801 Mobile SATA Controller [RAID mode] driver: ahci v: 3.0 port: 4060
    bus-ID: 00:17.0 chip-ID: 8086:282a rev: N/A class-ID: 0104
Drives:
  Local Storage: total: 931.51 GiB used: 9.76 GiB (1.0%)
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends
  ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Seagate model: ST1000LM035-1RK172 size: 931.51 GiB
    block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s tech: HDD rpm: 5400 serial: <filter>
    fw-rev: SDM3 scheme: GPT
Partition:
  ID-1: / raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%) used: 9.76 GiB (1.0%) fs: btrfs
    dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
  ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%) used: 576 KiB (0.2%) fs: vfat
    dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
  ID-3: /home raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%) used: 9.76 GiB (1.0%) fs: btrfs
    dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
  ID-4: /var/log raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%) used: 9.76 GiB (1.0%) fs: btrfs
    dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
  ID-5: /var/tmp raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%) used: 9.76 GiB (1.0%) fs: btrfs
    dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
Swap:
  Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default) zswap: no
  ID-1: swap-1 type: zram size: 15.4 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100 comp: zstd
    avail: lzo,lzo-rle,lz4,lz4hc,842 max-streams: 4 dev: /dev/zram0
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 63.0 C mobo: 49.0 C
  Fan Speeds (rpm): cpu: 2576
Info:
  Processes: 231 Uptime: 41m wakeups: 40860 Memory: total: 16 GiB note: est. available: 15.4 GiB
  used: 2.97 GiB (19.3%) Init: systemd v: 254 default: graphical tool: systemctl Compilers:
  gcc: 13.2.1 Packages: pm: pacman pkgs: 1134 libs: 374 tools: pamac,paru Client: shell wrapper
  v: 5.1.16-release inxi: 3.3.30
Garuda (2.6.16-1):

Your garuda-inxi seems truncated.
Have you rebooted after the last update?
If so, maybe give a look at this suggestion. But it seems very strange to me that the issue is occurring only now:

1 Like

yes, i reboot the system.

thanks for help! But i don’t understand the solution of it there is a lot about .config and so on.
i am new to linux
can you guided me step by step.

Please, post the complete garuda-inxi.

System:
  Kernel: 6.5.5-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 13.2.1 clocksource: tsc
    available: acpi_pm parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
    root=UUID=2e2f92d9-5365-45e8-b7c8-4f3f533dc160 rw rootflags=subvol=@ quiet quiet
    rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0 loglevel=3 ibt=off
  Desktop: GNOME v: 44.5 tk: GTK v: 3.24.38 wm: gnome-shell dm: GDM v: 44.1 Distro: Garuda Linux
    base: Arch Linux
Machine:
  Type: Laptop System: Dell product: Vostro 3491 v: N/A serial: <superuser required> Chassis:
    type: 10 serial: <superuser required>
  Mobo: Dell model: 073DJG v: A00 serial: <superuser required> UEFI: Dell v: 1.26.0
    date: 03/13/2023
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 27.7 Wh (100.0%) condition: 27.7/42.0 Wh (65.9%) volts: 12.6 min: 11.4
    model: BYD DELL 1VX1H06 type: Li-poly serial: <filter> status: full
CPU:
  Info: model: Intel Core i3-1005G1 bits: 64 type: MT MCP arch: Ice Lake gen: core 10 level: v4
    note: check built: 2019-21 process: Intel 10nm family: 6 model-id: 0x7E (126) stepping: 5
    microcode: 0xBC
  Topology: cpus: 1x cores: 2 tpc: 2 threads: 4 smt: enabled cache: L1: 160 KiB
    desc: d-2x48 KiB; i-2x32 KiB L2: 1024 KiB desc: 2x512 KiB L3: 4 MiB desc: 1x4 MiB
  Speed (MHz): avg: 1038 high: 2952 min/max: 400/3400 scaling: driver: intel_pstate
    governor: powersave cores: 1: 2952 2: 400 3: 400 4: 400 bogomips: 9523
  Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
  Vulnerabilities: <filter>
Graphics:
  Device-1: Intel Iris Plus Graphics G1 vendor: Dell driver: i915 v: kernel arch: Gen-11
    process: Intel 10nm built: 2019-21 ports: active: eDP-1 empty: HDMI-A-1 bus-ID: 00:02.0
    chip-ID: 8086:8a56 class-ID: 0300
  Device-2: Microdia Integrated_Webcam_HD driver: uvcvideo type: USB rev: 2.0 speed: 480 Mb/s
    lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 1-6:5 chip-ID: 0c45:671e class-ID: 0e02
  Display: x11 server: X.Org v: 21.1.8 with: Xwayland v: 23.2.1 compositor: gnome-shell driver:
    X: loaded: modesetting alternate: fbdev,intel,vesa dri: iris gpu: i915 display-ID: :1 screens: 1
  Screen-1: 0 s-res: 1366x768 s-dpi: 96 s-size: 361x203mm (14.21x7.99") s-diag: 414mm (16.31")
  Monitor-1: eDP-1 model: AU Optronics 0xb68d built: 2019 res: 1366x768 hz: 60 dpi: 112
    gamma: 1.2 size: 309x173mm (12.17x6.81") diag: 354mm (13.9") ratio: 16:9 modes: 1366x768
  API: Vulkan v: 1.3.264 layers: 3 device: 0 type: integrated-gpu name: Intel UHD Graphics (ICL
    GT1) driver: mesa intel v: 23.2.1-arch1.1 device-ID: 8086:8a56 surfaces: xcb,xlib device: 1
    type: cpu name: llvmpipe (LLVM 16.0.6 256 bits) driver: mesa llvmpipe v: 23.2.1-arch1.1 (LLVM
    16.0.6) device-ID: 10005:0000 surfaces: xcb,xlib
  API: OpenGL Message: Unable to show GL data. glxinfo is missing.
Audio:
  Device-1: Intel Ice Lake-LP Smart Sound Audio vendor: Dell driver: snd_hda_intel v: kernel
    alternate: snd_sof_pci_intel_icl bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:34c8 class-ID: 0403
  API: ALSA v: k6.5.5-zen1-1-zen status: kernel-api tools: N/A
  Server-1: PipeWire v: 0.3.80 status: active with: 1: pipewire-pulse status: active
    2: wireplumber status: active 3: pipewire-alsa type: plugin 4: pw-jack type: plugin
    tools: pactl,pw-cat,pw-cli,wpctl
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: Dell driver: r8169
    v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: 3000 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10ec:8168
    class-ID: 0200
  IF: enp1s0 state: down mac: <filter>
  Device-2: Qualcomm Atheros QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter vendor: Dell
    driver: ath10k_pci v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 bus-ID: 02:00.0
    chip-ID: 168c:0042 class-ID: 0280
  IF: wlp2s0 state: up mac: <filter>
Bluetooth:
  Device-1: Qualcomm Atheros driver: btusb v: 0.8 type: USB rev: 2.0 speed: 12 Mb/s lanes: 1
    mode: 1.1 bus-ID: 1-10:6 chip-ID: 0cf3:e009 class-ID: e001
  Report: btmgmt ID: hci0 rfk-id: 0 state: down bt-service: enabled,running rfk-block:
    hardware: no software: yes address: <filter> bt-v: 4.2 lmp-v: 8 status: discoverable: no
 
   pairing: no
RAID:
  Hardware-1: Intel 82801 Mobile SATA Controller [RAID mode] driver: ahci v: 3.0 port: 4060
    bus-ID: 00:17.0 chip-ID: 8086:282a rev: N/A class-ID: 0104
Drives:
  Local Storage: total: 931.51 GiB used: 9.87 GiB (1.1%)
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends
  ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Seagate model: ST1000LM035-1RK172 size: 931.51 GiB
    block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s tech: HDD rpm: 5400 serial: <filter>
    fw-rev: SDM3 scheme: GPT
Partition:
  ID-1: / raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%) used: 9.87 GiB (1.1%) fs: btrfs
    dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
  ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%) used: 576 KiB (0.2%) fs: vfat
    dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1
  ID-3: /home raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%) used: 9.87 GiB (1.1%) fs: btrfs
    dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
  ID-4: /var/log raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%) used: 9.87 GiB (1.1%) fs: btrfs
    dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
  ID-5: /var/tmp raw-size: 931.22 GiB size: 931.22 GiB (100.00%) used: 9.87 GiB (1.1%) fs: btrfs
    dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
Swap:
  Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default) zswap: no
  ID-1: swap-1 type: zram size: 15.4 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100 comp: zstd
    avail: lzo,lzo-rle,lz4,lz4hc,842 max-streams: 4 dev: /dev/zram0
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 65.0 C mobo: 52.0 C
  Fan Speeds (rpm): cpu: 3384
Info:
  Processes: 224 Uptime: 22m wakeups: 56354 Memory: total: 16 GiB note: est. available: 15.4 GiB
  used: 2.53 GiB (16.4%) Init: systemd v: 254 default: graphical tool: systemctl Compilers:
  gcc: 13.2.1 Packages: pm: pacman pkgs: 1134 libs: 374 tools: pamac,paru Client: shell wrapper
  v: 5.1.16-release inxi: 3.3.30
Garuda (2.6.16-1):
  System install date:     2023-10-05
  Last full system update: 2023-10-05
  Is partially upgraded:   No
  Relevant software:       snapper NetworkManager dracut
  Windows dual boot:       No/Undetected
  Failed units:            
1 Like

This topic was automatically closed 14 days after the last reply. New replies are no longer allowed.