Error while using os-prober-btrfs

System:    Kernel: 5.14.2-zen1-2-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0
           parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen root=UUID=89f37aa2-90e1-481e-82b6-c9df960360cb rw
           rootflags=subvol=@ quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
           systemd.unified_cgroup_hierarchy=1 loglevel=3
           Desktop: N/A vt: 1 dm: N/A Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:   Type: Desktop System: Gigabyte product: B560M D3H v: -CF serial: <filter>
           Mobo: Gigabyte model: B560M D3H v: x.x serial: <filter> UEFI: American Megatrends LLC. v: F1 date: 01/14/2021
Battery:   Device-1: sony_controller_battery_30:0e:d5:72:ef:08 model: N/A serial: N/A charge: N/A status: Charging
CPU:       Info: 6-Core model: 11th Gen Intel Core i5-11400F bits: 64 type: MT MCP arch: Rocket Lake family: 6
           model-id: A7 (167) stepping: 1 microcode: 40 cache: L2: 12 MiB
           flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx bogomips: 62208
           Speed: 4400 MHz min/max: 800/4400 MHz Core speeds (MHz): 1: 4400 2: 4400 3: 4400 4: 4362 5: 4390 6: 4327 7: 4400
           8: 4387 9: 4400 10: 4400 11: 4400 12: 4400
           Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: Not affected
           Type: l1tf status: Not affected
           Type: mds status: Not affected
           Type: meltdown status: Not affected
           Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp
           Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
           Type: spectre_v2 mitigation: Enhanced IBRS, IBPB: conditional, RSB filling
           Type: srbds status: Not affected
           Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:  Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Navi 10 [Radeon RX 5600 OEM/5600 XT / 5700/5700 XT]
           vendor: Micro-Star MSI driver: amdgpu v: kernel bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 1002:731f class-ID: 0300
           Device-2: Logitech HD Webcam C910 type: USB driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus-ID: 1-2:2 chip-ID: 046d:0821
           class-ID: 0e02 serial: <filter>
           Display: wayland server: X.Org 1.21.1.2 compositor: wayfire driver: loaded: amdgpu note: n/a (using device driver)
           display-ID: :0 screens: 1
           Screen-1: 0 s-res: 2560x1440 s-dpi: 96 s-size: 677x381mm (26.7x15.0") s-diag: 777mm (30.6")
           Monitor-1: XWAYLAND0 res: 2560x1440 hz: 60 dpi: 108 size: 600x340mm (23.6x13.4") diag: 690mm (27.2")
           OpenGL: renderer: AMD Radeon RX 5700 XT (NAVI10 DRM 3.42.0 5.14.2-zen1-2-zen LLVM 12.0.1) v: 4.6 Mesa 21.2.1
           direct render: Yes
Audio:     Device-1: Intel Tiger Lake-H HD Audio vendor: Gigabyte driver: snd_hda_intel v: kernel
           alternate: snd_sof_pci_intel_tgl bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:43c8 class-ID: 0403
           Device-2: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Navi 10 HDMI Audio driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 03:00.1
           chip-ID: 1002:ab38 class-ID: 0403
           Device-3: Logitech HD Webcam C910 type: USB driver: snd-usb-audio,uvcvideo bus-ID: 1-2:2 chip-ID: 046d:0821
           class-ID: 0e02 serial: <filter>
           Device-4: Oculus VR Rift S type: USB driver: cdc_acm,hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 1-4.2:6
           chip-ID: 2833:0051 class-ID: 0300 serial: <filter>
           Sound Server-1: ALSA v: k5.14.2-zen1-2-zen running: yes
           Sound Server-2: sndio v: N/A running: no
           Sound Server-3: JACK v: 1.9.19 running: no
           Sound Server-4: PulseAudio v: 15.0 running: no
           Sound Server-5: PipeWire v: 0.3.35 running: yes
Network:   Device-1: Intel Ethernet I219-V vendor: Gigabyte driver: e1000e v: kernel port: efa0 bus-ID: 00:1f.6
           chip-ID: 8086:15fa class-ID: 0200
           IF: eno1 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:    Local Storage: total: 3.76 TiB used: 31.27 GiB (0.8%)
           SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends
           ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Samsung model: MZVLW128HEGR-000H1 size: 119.24 GiB block-size:
           physical: 512 B logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: CXB73H1Q temp: 44.9 C
           scheme: GPT
           ID-2: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Seagate model: ST1000DM003-1SB102 size: 931.51 GiB block-size: physical: 4096 B
           logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 7200 serial: <filter> rev: HPH4 scheme: GPT
           ID-3: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Toshiba model: DT01ACA100 size: 931.51 GiB block-size: physical: 4096 B
           logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 7200 serial: <filter> rev: A750 scheme: GPT
           ID-4: /dev/sdc maj-min: 8:32 vendor: Samsung model: SSD 870 QVO 1TB size: 931.51 GiB block-size: physical: 512 B
           logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s type: SSD serial: <filter> rev: 1B6Q scheme: GPT
           ID-5: /dev/sdd maj-min: 8:48 type: USB vendor: Toshiba model: External USB 3.0 size: 931.51 GiB block-size:
           physical: 512 B logical: 512 B type: N/A serial: <filter> rev: 5438 scheme: MBR
Partition: ID-1: / raw-size: 99.49 GiB size: 99.49 GiB (100.00%) used: 31.25 GiB (31.4%) fs: btrfs dev: /dev/sda3 maj-min: 8:3
           ID-2: /boot/efi raw-size: 512 MiB size: 511 MiB (99.80%) used: 26.1 MiB (5.1%) fs: vfat dev: /dev/sda2 maj-min: 8:2
           ID-3: /home raw-size: 99.49 GiB size: 99.49 GiB (100.00%) used: 31.25 GiB (31.4%) fs: btrfs dev: /dev/sda3
           maj-min: 8:3
           ID-4: /var/log raw-size: 99.49 GiB size: 99.49 GiB (100.00%) used: 31.25 GiB (31.4%) fs: btrfs dev: /dev/sda3
           maj-min: 8:3
           ID-5: /var/tmp raw-size: 99.49 GiB size: 99.49 GiB (100.00%) used: 31.25 GiB (31.4%) fs: btrfs dev: /dev/sda3
           maj-min: 8:3
Swap:      Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
           ID-1: swap-1 type: zram size: 15.5 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100 dev: /dev/zram0
Sensors:   System Temperatures: cpu: 39.0 C mobo: 16.8 C gpu: amdgpu temp: 56.0 C mem: 54.0 C
           Fan Speeds (RPM): N/A gpu: amdgpu fan: 0
Info:      Processes: 330 Uptime: 39m wakeups: 1 Memory: 15.5 GiB used: 4.07 GiB (26.3%) Init: systemd v: 249 tool: systemctl
           Compilers: gcc: 11.1.0 clang: 12.0.1 Packages: pacman: 1248 lib: 406 Shell: fish v: 3.3.1 default: Bash v: 5.1.8
           running-in: alacritty inxi: 3.3.06

While trying to use os-prober, it gave me an error message:

os-prober
/usr/share/os-prober/common.sh: line 2: /usr/lib/newns: No such file or directory

3 posts were split to a new topic: Replace os-prober-garuda with chaotic-aur/os-prober-btrfs?

How?

In terminal?

1 Like

This is not where that file should be located, it should be here:

$ pacman -F newns
community/os-prober 1.79-1
    usr/lib/os-prober/newns

Have you made any manual changes to your system?

What version of os-prober do you have installed?

2 Likes

Update the system.
And it should be solved.

1 Like