Desktop enviroment (UI/icons) not working

After a update and reboot yesterday, my desktop enviroment (visual info) from Garuda it's not working
Icons does't working when hit click, the applications side bar and applications menu
garuda-inxi output:

System:
Kernel: 6.0.2-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=bc353270-e875-4543-b097-3235e6decead rw [email protected]
quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
resume=UUID=55ea3e2b-9ed7-4d7b-b74f-53b1ac43a2fa loglevel=3 ibt=off
Desktop: KDE Plasma v: 5.26.1 tk: Qt v: 5.15.6 info: latte-dock
wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Laptop System: Acer product: Nitro AN515-44 v: V1.04
serial: <superuser required>
Mobo: RO model: Stonic_RNS v: V1.04 serial: <superuser required>
UEFI: Insyde v: 1.04 date: 02/04/2021
Battery:
ID-1: BAT1 charge: 57.6 Wh (100.0%) condition: 57.6/58.8 Wh (98.1%)
volts: 17.0 min: 15.4 model: SMP AP18E7M type: Li-ion serial: <filter>
status: full
Device-1: hidpp_battery_0 model: Logitech G305 Lightspeed Wireless Gaming
Mouse serial: <filter> charge: 100% (should be ignored) rechargeable: yes
status: discharging
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 5 4600H with Radeon Graphics bits: 64 type: MT MCP
arch: Zen 2 gen: 3 level: v3 note: check built: 2020-22 process: TSMC n7
(7nm) family: 0x17 (23) model-id: 0x60 (96) stepping: 1
microcode: 0x8600103
Topology: cpus: 1x cores: 6 tpc: 2 threads: 12 smt: enabled cache:
L1: 384 KiB desc: d-6x32 KiB; i-6x32 KiB L2: 3 MiB desc: 6x512 KiB
L3: 8 MiB desc: 2x4 MiB
Speed (MHz): avg: 2504 high: 3994 min/max: 1400/3000 boost: enabled
scaling: driver: acpi-cpufreq governor: schedutil cores: 1: 3992 2: 2131
3: 1771 4: 1680 5: 3992 6: 1432 7: 3978 8: 3994 9: 1767 10: 1774 11: 1774
12: 1774 bogomips: 71859
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: mmio_stale_data status: Not affected
Type: retbleed mitigation: untrained return thunk; SMT enabled with STIBP
protection
Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
prctl
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, STIBP:
always-on, RSB filling, PBRSB-eIBRS: Not affected
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: NVIDIA TU117M vendor: Acer Incorporated ALI driver: nvidia
v: 520.56.06 alternate: nouveau,nvidia_drm non-free: 515.xx+ status: current
(as of 2022-10) arch: Turing code: TUxxx process: TSMC 12nm
built: 2018-22 pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 8 link-max: gen: 3
speed: 8 GT/s lanes: 16 ports: active: none off: HDMI-A-1 empty: none
bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:1f99 class-ID: 0300
Device-2: AMD Renoir vendor: Acer Incorporated ALI driver: amdgpu
v: kernel arch: GCN-5.1 code: Vega-2 process: TSMC n7 (7nm) built: 2018-21
pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16 ports: active: eDP-1 empty: none
bus-ID: 06:00.0 chip-ID: 1002:1636 class-ID: 0300 temp: 42.0 C
Device-3: Quanta HD User Facing type: USB driver: uvcvideo bus-ID: 3-3:5
chip-ID: 0408:a061 class-ID: 0e02
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.3
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: modesetting,nvidia dri: radeonsi
gpu: amdgpu,nvidia,nvidia-nvswitch display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 3200x1080 s-dpi: 96 s-size: 844x285mm (33.23x11.22")
s-diag: 891mm (35.07")
Monitor-1: HDMI-A-1 mapped: HDMI-1-0 note: disabled pos: bottom-r
model: AOC 712Sa serial: <filter> built: 2007 res: 1280x1024 hz: 75 dpi: 96
gamma: 1.2 size: 340x270mm (13.39x10.63") diag: 434mm (17.1") ratio: 5:4
modes: max: 1280x1024 min: 640x400
Monitor-2: eDP-1 pos: primary,top-left model: AU Optronics 0xaf90
built: 2020 res: 1920x1080 hz: 144 dpi: 142 gamma: 1.2
size: 344x193mm (13.54x7.6") diag: 394mm (15.5") ratio: 16:9 modes:
max: 1920x1080 min: 640x480
OpenGL: renderer: RENOIR (renoir LLVM 14.0.6 DRM 3.48 6.0.2-zen1-1-zen)
v: 4.6 Mesa 22.2.1 direct render: Yes
Audio:
Device-1: NVIDIA vendor: Acer Incorporated ALI driver: snd_hda_intel
v: kernel bus-ID: 1-2:2 chip-ID: 0951:1713 pcie: class-ID: 0300 gen: 1
speed: 2.5 GT/s serial: <filter> lanes: 8 link-max: gen: 3 speed: 8 GT/s
lanes: 16 bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:10fa class-ID: 0403
Device-2: AMD ACP/ACP3X/ACP6x Audio Coprocessor vendor: Acer Incorporated
ALI driver: N/A alternate: snd_pci_acp3x, snd_rn_pci_acp3x,
snd_pci_acp5x, snd_pci_acp6x, snd_acp_pci, snd_rpl_pci_acp6x,
snd_sof_amd_renoir pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16 bus-ID: 06:00.5
chip-ID: 1022:15e2 class-ID: 0480
Device-3: AMD Family 17h/19h HD Audio vendor: Acer Incorporated ALI
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16
bus-ID: 06:00.6 chip-ID: 1022:15e3 class-ID: 0403
Device-4: Kingston HyperX Cloud Stinger Core (Wireless) – PS type: USB
driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid
Sound API: ALSA v: k6.0.2-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-1: PulseAudio v: 16.1 running: no
Sound Server-2: PipeWire v: 0.3.59 running: yes
Network:
Device-1: Realtek vendor: Acer Incorporated ALI driver: r8169 v: kernel
pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: 2000 bus-ID: 04:00.0
chip-ID: 10ec:2600 class-ID: 0200
IF: enp4s0 state: down mac: <filter>
Device-2: Intel Wi-Fi 6 AX200 driver: iwlwifi v: kernel pcie: gen: 2
speed: 5 GT/s lanes: 1 bus-ID: 05:00.0 chip-ID: 8086:2723 class-ID: 0280
IF: wlp5s0 state: up mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: Intel AX200 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8
bus-ID: 1-4:3 chip-ID: 8087:0029 class-ID: e001
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 2 state: down
bt-service: enabled,running rfk-block: hardware: no software: yes
address: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 953.88 GiB used: 87.44 GiB (9.2%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Western Digital model: PC SN530
SDBPNPZ-512G-1014 size: 476.94 GiB block-size: physical: 512 B
logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter>
rev: 21103900 temp: 37.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/nvme1n1 maj-min: 259:3 vendor: KingSpec model: NE-512
size: 476.94 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B
speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: U0914A0L
temp: 38.9 C scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 460.07 GiB size: 460.07 GiB (100.00%) used: 87.42 GiB
(19.0%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:5
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%) used: 25.8 MiB
(8.6%) fs: vfat dev: /dev/nvme1n1p1 maj-min: 259:4
ID-3: /home raw-size: 460.07 GiB size: 460.07 GiB (100.00%) used: 87.42
GiB (19.0%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:5
ID-4: /var/log raw-size: 460.07 GiB size: 460.07 GiB (100.00%) used: 87.42
GiB (19.0%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:5
ID-5: /var/tmp raw-size: 460.07 GiB size: 460.07 GiB (100.00%) used: 87.42
GiB (19.0%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p2 maj-min: 259:5
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 15 GiB used: 12.5 MiB (0.1%) priority: 100
dev: /dev/zram0
ID-2: swap-2 type: partition size: 16.57 GiB used: 0 KiB (0.0%)
priority: -2 dev: /dev/nvme1n1p3 maj-min: 259:6
Sensors:
System Temperatures: cpu: 60.9 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 43.0 C
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 346 Uptime: 34m wakeups: 4 Memory: 15 GiB used: 6.27 GiB (41.8%)
Init: systemd v: 251 default: graphical tool: systemctl Compilers:
gcc: 12.2.0 clang: 14.0.6 Packages: pm: pacman pkgs: 1508 libs: 387
tools: octopi,paru Shell: fish v: 3.5.1 default: Bash v: 5.1.16
running-in: konsole inxi: 3.3.22
Garuda (2.6.8-1):
System install date:     2022-01-28
Last full system update: 2022-10-19
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       Probably (Run as root to verify)
Snapshots:               Snapper
Failed units:

Please always provide the output garuda-inxi when creating new topics, as requested in the template.

2 Likes

Thanks, fixed

Theoretically this could depend on one of the updated packages, so you could check what you changed in the last update.
But, honestly, so many massive/impactive things changed lately (kernel, Nvidia drivers, KDE 5.26, etc.), so, first of all, in my opinion you could consider rolling back to the latest working snapshot and garuda-update again, just to make sure nothing went wrong during the previous update process.
Another thing you could try is to create a new user, to see if it is affected by the same problem. This would shift the focus to the local configuration (home folder).
See also:
https://wiki.archlinux.org/title/KDE#Configuration_related

4 Likes

This topic was automatically closed 14 days after the last reply. New replies are no longer allowed.