Can't use Nvidia Drivers in xanmod-rog Kernel

Hello.

Post your terminal/konsole in- and output as text (no pictures) from:

[email protected] in ~ took 2ms
λ garuda-inxi
System:
Kernel: 5.16.10-zen1-1-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=ba2fb729-b4b9-49f0-8223-47f0378d19c9 rw [email protected]
quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
systemd.unified_cgroup_hierarchy=1 loglevel=3
Desktop: KDE Plasma 5.24.1 tk: Qt 5.15.2 info: latte-dock wm: kwin_x11
vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Laptop System: ASUSTeK product: ROG Strix G513QM_G513QM v: 1.0
serial: <superuser required>
Mobo: ASUSTeK model: G513QM v: 1.0 serial: <superuser required>
UEFI: American Megatrends LLC. v: G513QM.314 date: 09/03/2021
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 81.7 Wh (100.0%) condition: 81.7/90.0 Wh (90.7%)
volts: 17.3 min: 15.9 model: AS3GWAF3KC GA50358 type: Li-ion
serial: <filter> status: Full
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 9 5900HX with Radeon Graphics bits: 64 type: MT MCP
arch: Zen 3 family: 0x19 (25) model-id: 0x50 (80) stepping: 0
microcode: 0xA50000B
Topology: cpus: 1x cores: 8 tpc: 2 threads: 16 smt: enabled cache:
L1: 512 KiB desc: d-8x32 KiB; i-8x32 KiB L2: 4 MiB desc: 8x512 KiB
L3: 16 MiB desc: 1x16 MiB
Speed (MHz): avg: 1529 high: 2307 min/max: 1200/4889 boost: enabled
scaling: driver: acpi-cpufreq governor: performance cores: 1: 1653 2: 1397
3: 1396 4: 2307 5: 1515 6: 1670 7: 1397 8: 1396 9: 1397 10: 1579 11: 1396
12: 1394 13: 1395 14: 1754 15: 1433 16: 1396 bogomips: 105397
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: spec_store_bypass
mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
Type: spectre_v1
mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Full AMD retpoline, IBPB: conditional,
IBRS_FW, STIBP: always-on, RSB filling
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: NVIDIA GA106M [GeForce RTX 3060 Mobile / Max-Q] vendor: ASUSTeK
driver: nvidia v: 510.54 alternate: nouveau,nvidia_drm bus-ID: 01:00.0
chip-ID: 10de:2520 class-ID: 0300
Device-2: AMD Cezanne vendor: ASUSTeK driver: amdgpu v: kernel
bus-ID: 06:00.0 chip-ID: 1002:1638 class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org 1.21.1.3 compositor: kwin_x11 driver:
loaded: modesetting,nvidia display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.0x11.2")
s-diag: 582mm (22.9")
Monitor-1: eDP-1 res: 1920x1080 hz: 144 dpi: 142
size: 344x193mm (13.5x7.6") diag: 394mm (15.5")
OpenGL: renderer: AMD RENOIR (DRM 3.44.0 5.16.10-zen1-1-zen LLVM 13.0.1)
v: 4.6 Mesa 21.3.6 direct render: Yes
Audio:
Device-1: NVIDIA vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel v: kernel
bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:228e class-ID: 0403
Device-2: AMD Renoir Radeon High Definition Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 06:00.1 chip-ID: 1002:1637
class-ID: 0403
Device-3: AMD Raven/Raven2/FireFlight/Renoir Audio Processor
vendor: ASUSTeK driver: N/A
alternate: snd_pci_acp3x, snd_rn_pci_acp3x, snd_pci_acp5x, snd_pci_acp6x
bus-ID: 06:00.5 chip-ID: 1022:15e2 class-ID: 0480
Device-4: AMD Family 17h HD Audio vendor: ASUSTeK driver: snd_hda_intel
v: kernel bus-ID: 06:00.6 chip-ID: 1022:15e3 class-ID: 0403
Device-5: SteelSeries ApS SteelSeries Arctis 1 Wireless type: USB
driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 1-1:2 chip-ID: 1038:12b3
class-ID: 0300
Sound Server-1: ALSA v: k5.16.10-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 15.0 running: no
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.47 running: yes
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: ASUSTeK driver: r8169 v: kernel port: e000 bus-ID: 02:00.0
chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
IF: enp2s0 state: down mac: <filter>
Device-2: MEDIATEK MT7921 802.11ax PCI Express Wireless Network Adapter
vendor: AzureWave driver: mt7921e v: kernel bus-ID: 03:00.0
chip-ID: 14c3:7961 class-ID: 0280
IF: wlp3s0 state: up mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: IMC Networks Wireless_Device type: USB driver: btusb v: 0.8
bus-ID: 3-4:3 chip-ID: 13d3:3563 class-ID: e001 serial: <filter>
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 1.4 TiB used: 338.1 GiB (23.6%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:2 vendor: SK Hynix model: HFM001TD3JX013N
size: 953.87 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B
speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: 41000C20
temp: 29.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/nvme1n1 maj-min: 259:0 vendor: Intel model: SSDPEKKW512G8
size: 476.94 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B
speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter> rev: 004C
temp: 35.9 C scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 476.94 GiB size: 476.94 GiB (100.00%)
used: 338.08 GiB (70.9%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p1 maj-min: 259:1
ID-2: /boot/efi raw-size: 100 MiB size: 96 MiB (96.00%)
used: 25.5 MiB (26.6%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:3
ID-3: /home raw-size: 476.94 GiB size: 476.94 GiB (100.00%)
used: 338.08 GiB (70.9%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p1 maj-min: 259:1
ID-4: /var/log raw-size: 476.94 GiB size: 476.94 GiB (100.00%)
used: 338.08 GiB (70.9%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p1 maj-min: 259:1
ID-5: /var/tmp raw-size: 476.94 GiB size: 476.94 GiB (100.00%)
used: 338.08 GiB (70.9%) fs: btrfs dev: /dev/nvme1n1p1 maj-min: 259:1
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 15.12 GiB used: 2.2 MiB (0.0%)
priority: 100 dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: 50.0 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 45.0 C
Fan Speeds (RPM): cpu: 3000
Info:
Processes: 420 Uptime: 1m wakeups: 5 Memory: 15.12 GiB
used: 3.99 GiB (26.4%) Init: systemd v: 250 tool: systemctl Compilers:
gcc: 11.2.0 clang: 13.0.1 Packages: pacman: 1879 lib: 554 Shell: fish
v: 3.3.1 running-in: konsole inxi: 3.3.12
Garuda (2.5.4-2):
System install date:     2022-02-15
Last full system update: 2022-02-18
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       Probably (Run as root to verify)
Snapshots:               Snapper
Failed units:

Nvidia and Optimus seems to work fine in the Zen kernel. It looks like Nvidia should also work on the xanmod-rog kernel but Nvidia (and Vbox but that's not the main issue here) won't work on the kernel for me. I tried:

1: Trying to install Proprietary via Garuda-Assistant; fails due to optimus conflict ti says
2: reinstalling drivers; no change
3: found an option about this garuda-nvidia-470xx-prime-config. and that just made nvidia not run at all it seemsed
4: confirmed via optimus-manager --status that it wasn't running.

It all works fine on Zen

What's the build status of the kernel module, or the output of the DKMS make.log?

1 Like

Why not use the solutions provided by ASUS NoteBook Linux ?

They suggest using supergfxctl developed for the purpose of graphics switching. It's available in a custom repo called g14 (works on all ROG laptops)

I am using zephyrus g14, and supergfxctl works better( it has additional capabilities like vfio and more). You can ask or discuss more about this related to ROG laptops on their discord server, including xanmod-rog kernel, they are super friendly and helpful.

PS : You have to uninstall all the other packages like optimus-manager and garuda-optimus etc, since they conflict with supergfxctl.

Their fix, seems to largely be get rid of all Garuda tweaks, which I didn't think would be the best option. I guess the fact that Vbox and nvida won't work on the kernel isn't a Garuda issue but a kernel one. Thanks

how would I check for just those for you for just nvidia?
I tried running auto-install again and it just says already installed. Is there a way to re-run the auto install for Garuda like happens on first install? Because I can only get nvidia to load their dkms on the zen kernel it seems

This topic was automatically closed 14 days after the last reply. New replies are no longer allowed.