Cannot create btrfs partition while installing

I am running in legacy bios as it is MBR. First tried to replace the partition with windows 10. Then tried manual partitioning but same result came. The installation stopped when creating btrfs file.

System:
Kernel: 6.0.2-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-x86_64 lang=en_US keytable=us tz=UTC
misobasedir=garuda misolabel=GARUDA_DR460NIZED_TALON quiet
systemd.show_status=1 ibt=off driver=free nouveau.modeset=1
i915.modeset=1 radeon.modeset=1
Desktop: KDE Plasma v: 5.26.1 tk: Qt v: 5.15.6 info: latte-dock
wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop Mobo: Gigabyte model: H81M-S2PV v: x.x
serial: <superuser required> BIOS: American Megatrends v: F1
date: 10/13/2014
CPU:
Info: model: Intel Pentium G3250 bits: 64 type: MCP arch: Haswell level: v2
built: 2013-15 process: Intel 22nm family: 6 model-id: 0x3C (60)
stepping: 3 microcode: 0x28
Topology: cpus: 1x cores: 2 smt: <unsupported> cache: L1: 128 KiB
desc: d-2x32 KiB; i-2x32 KiB L2: 512 KiB desc: 2x256 KiB L3: 3 MiB
desc: 1x3 MiB
Speed (MHz): avg: 3193 min/max: 800/3200 scaling: driver: intel_cpufreq
governor: schedutil cores: 1: 3193 2: 3193 bogomips: 12770
Flags: ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled
Type: l1tf mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT
disabled
Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT disabled
Type: meltdown mitigation: PTI
Type: mmio_stale_data status: Unknown: No mitigations
Type: retbleed status: Not affected
Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
prctl
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, IBRS_FW,
STIBP: disabled, RSB filling, PBRSB-eIBRS: Not affected
Type: srbds mitigation: Microcode
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics
vendor: Gigabyte driver: i915 v: kernel arch: Gen-5.75 process: Intel 45nm
built: 2010 ports: active: VGA-1 empty: HDMI-A-1 bus-ID: 00:02.0
chip-ID: 8086:0402 class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.3
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: modesetting
alternate: fbdev,intel,vesa dri: crocus gpu: i915 display-ID: :0
screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1366x768 s-dpi: 96 s-size: 361x203mm (14.21x7.99")
s-diag: 414mm (16.31")
Monitor-1: VGA-1 model: Samsung S19C300 serial: <filter> built: 2015
res: 1366x768 hz: 60 dpi: 85 gamma: 1.2 size: 410x230mm (16.14x9.06")
diag: 470mm (18.5") ratio: 16:9 modes: max: 1366x768 min: 720x400
OpenGL: renderer: Mesa Intel HD Graphics (HSW GT1) v: 4.6 Mesa 22.2.1
direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio
driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:03.0 chip-ID: 8086:0c0c
class-ID: 0403
Device-2: Intel 8 Series/C220 Series High Definition Audio
vendor: Gigabyte driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:1b.0
chip-ID: 8086:8c20 class-ID: 0403
Sound API: ALSA v: k6.0.2-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-1: PulseAudio v: 16.1 running: no
Sound Server-2: PipeWire v: 0.3.59 running: yes
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: Gigabyte driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s
lanes: 1 port: e000 bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
IF: enp2s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 480.47 GiB used: 0 KiB (0.0%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Toshiba model: DT01ACA050
size: 465.76 GiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B
speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 7200 serial: <filter> rev: A750
scheme: MBR
ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 type: USB vendor: Transcend
model: JetFlash 16GB size: 14.71 GiB block-size: physical: 512 B
logical: 512 B type: SSD serial: <filter> rev: 1100 scheme: MBR
SMART Message: Unknown USB bridge. Flash drive/Unsupported enclosure?
Partition:
Message: No partition data found.
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 9.19 GiB used: 357.2 MiB (3.8%)
priority: 100 dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: 71.0 C mobo: N/A
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 172 Uptime: 1h 35m wakeups: 0 Memory: 9.19 GiB used: 3.11 GiB
(33.9%) Init: systemd v: 251 default: graphical tool: systemctl
Compilers: gcc: 12.2.0 Packages: pm: pacman pkgs: 1176 libs: 303
tools: octopi,paru Shell: fish v: 3.5.1 default: Bash v: 5.1.16
running-in: konsole inxi: 3.3.22
warning: database file for 'garuda' does not exist (use '-Sy' to download)
warning: database file for 'core' does not exist (use '-Sy' to download)
warning: database file for 'extra' does not exist (use '-Sy' to download)
warning: database file for 'community' does not exist (use '-Sy' to download)
warning: database file for 'multilib' does not exist (use '-Sy' to download)
warning: database file for 'chaotic-aur' does not exist (use '-Sy' to download)
Garuda (2.6.8-1):
System install date:     2022-11-10
Last full system update: 2022-11-10 ↻
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       <superuser required>
Snapshots:               Snapper
Failed units:            snapper-cleanup.service

Output of inxi -Fxxxiza

System:
Kernel: 6.0.2-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-x86_64 lang=en_US keytable=us tz=UTC
misobasedir=garuda misolabel=GARUDA_DR460NIZED_TALON quiet
systemd.show_status=1 ibt=off driver=free nouveau.modeset=1
i915.modeset=1 radeon.modeset=1
Desktop: KDE Plasma v: 5.26.1 tk: Qt v: 5.15.6 info: latte-dock
wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop Mobo: Gigabyte model: H81M-S2PV v: x.x
serial: <superuser required> BIOS: American Megatrends v: F1
date: 10/13/2014
CPU:
Info: model: Intel Pentium G3250 bits: 64 type: MCP arch: Haswell level: v2
built: 2013-15 process: Intel 22nm family: 6 model-id: 0x3C (60)
stepping: 3 microcode: 0x28
Topology: cpus: 1x cores: 2 smt: <unsupported> cache: L1: 128 KiB
desc: d-2x32 KiB; i-2x32 KiB L2: 512 KiB desc: 2x256 KiB L3: 3 MiB
desc: 1x3 MiB
Speed (MHz): avg: 850 high: 900 min/max: 800/3200 scaling:
driver: intel_cpufreq governor: schedutil cores: 1: 800 2: 900
bogomips: 12770
Flags: ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled
Type: l1tf mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT
disabled
Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT disabled
Type: meltdown mitigation: PTI
Type: mmio_stale_data status: Unknown: No mitigations
Type: retbleed status: Not affected
Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
prctl
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, IBRS_FW,
STIBP: disabled, RSB filling, PBRSB-eIBRS: Not affected
Type: srbds mitigation: Microcode
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics
vendor: Gigabyte driver: i915 v: kernel arch: Gen-5.75 process: Intel 45nm
built: 2010 ports: active: VGA-1 empty: HDMI-A-1 bus-ID: 00:02.0
chip-ID: 8086:0402 class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.3
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: modesetting
alternate: fbdev,intel,vesa dri: crocus gpu: i915 display-ID: :0
screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1366x768 s-dpi: 96 s-size: 361x203mm (14.21x7.99")
s-diag: 414mm (16.31")
Monitor-1: VGA-1 model: Samsung S19C300 serial: <filter> built: 2015
res: 1366x768 hz: 60 dpi: 85 gamma: 1.2 size: 410x230mm (16.14x9.06")
diag: 470mm (18.5") ratio: 16:9 modes: max: 1366x768 min: 720x400
OpenGL: renderer: Mesa Intel HD Graphics (HSW GT1) v: 4.6 Mesa 22.2.1
direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio
driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:03.0 chip-ID: 8086:0c0c
class-ID: 0403
Device-2: Intel 8 Series/C220 Series High Definition Audio
vendor: Gigabyte driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:1b.0
chip-ID: 8086:8c20 class-ID: 0403
Sound API: ALSA v: k6.0.2-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-1: PulseAudio v: 16.1 running: no
Sound Server-2: PipeWire v: 0.3.59 running: yes
Network:
Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: Gigabyte driver: r8169 v: kernel pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s
lanes: 1 port: e000 bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 10ec:8168 class-ID: 0200
IF: enp2s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 480.47 GiB used: 0 KiB (0.0%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Toshiba model: DT01ACA050
size: 465.76 GiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B
speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 7200 serial: <filter> rev: A750
scheme: MBR
ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 type: USB vendor: Transcend
model: JetFlash 16GB size: 14.71 GiB block-size: physical: 512 B
logical: 512 B type: SSD serial: <filter> rev: 1100 scheme: MBR
SMART Message: Unknown USB bridge. Flash drive/Unsupported enclosure?
Partition:
Message: No partition data found.
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 9.19 GiB used: 367.5 MiB (3.9%)
priority: 100 dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: 54.0 C mobo: N/A
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 159 Uptime: 2h 1m wakeups: 0 Memory: 9.19 GiB used: 2.95 GiB
(32.0%) Init: systemd v: 251 default: graphical tool: systemctl
Compilers: gcc: 12.2.0 Packages: pm: pacman pkgs: 1176 libs: 303
tools: octopi,paru Shell: fish v: 3.5.1 default: Bash v: 5.1.16
running-in: konsole inxi: 3.3.22

What is the specific error message you are getting? Copy and paste into the thread if you can.

Please confirm secure boot and fast boot are disabled in the BIOS settings.

Fast boot and secure boot were already disabled.
The error says,

Create a new partition (126.95 GiB, btrfs) on ‘/dev/sda’


Job: Create new partition on device ‘/dev/sda’


Command: sfdisk --force --append /dev/sda

Failed to add partition ‘New Partition’ to device ‘/dev/sda’.

Failed to add partition ‘New Partition’ to device ‘/dev/sda’.

Can you provide info on what your current and desired partitioning is?
Do you have partitions you want to save from that HD?
sudo parted /dev/sda print is one of many ways to print the partition table.

1 Like
Model: ATA TOSHIBA DT01ACA0 (scsi)
Disk /dev/sda: 500GB
Sector size (logical/physical): 512B/4096B
Partition Table: msdos
Disk Flags:

Number  Start   End     Size    Type      File system  Flags
1      1049kB  21.7GB  21.7GB  primary
3      158GB   500GB   342GB   extended               lba
5      158GB   272GB   114GB   logical   ntfs
6      272GB   386GB   114GB   logical   ntfs
7      386GB   386GB   78.2MB  logical   ntfs

I want to keep the ntfs files. And install garuda in the extended part.

First of all, obligatory disclaimer: I'm not an expert and the last thing I want is to help you destroy your files, so double check and maybe wait for more feedback.
If possible, backup important files before proceeding.


The primary was the win10 you tried to replace, right?
It's a bit small, the website recommends 30GB minimum.
The extended is the one holding the three ntfs logical you want to keep.
Looks like another logical could be created inside there, ~36GB.
I think installing in that free space would work.


If you feel adventurous, you could also convert the MBR to GPT using gdisk.
Then you could boot UEFI instead of BIOS if your machine supports it (I think so because you said "legacy bios as it is MBR"), or boot with BIOS if it doesn't (my case), but then you'd need a small "bios_grub" partition for the boot loader files.

As always when partitioning there is a chance for data loss, beware. It worked for me though.

It looks like P2 is missing, from 21.7GB to 158GB (that's about 136 GB). If you add a P2 partition that will be large enough to proceed.

Otherwise you'll have to cut a new partition in after the NTFS ones; it looks like 386GB to 500 GB is not being used at the moment (that's 114 GB). That would also be plenty of space to proceed.

Either way, you should create the new partition before starting the installer (as opposed to trying to create a new partition from within the installer). Doing it from the live media is fine, just not from within Calamares.

3 Likes