BT headset connect but disconect when i play any sound

I recently update my laptop and after the update before the reboot my headset disconect. I didnt think a lot of it. But after reboot imposible to play any sound on it. Every time i trie it get disconected. I read arch wiki and tried some things. I copy the config that was at /share/usr/pipwire cause the folder at etc/pipewire was empty but it still doesnt work i tried other things and can put min finger on it.

wpctl status give me this

PipeWire 'pipewire-0' [0.3.72, serial@serial-cremwxx9, cookie:1665772584]
└─ Clients:
32. xdg-desktop-portal                  [0.3.72, serial@serial-cremwxx9, pid:2070]
33. WirePlumber                         [0.3.72, serial@serial-cremwxx9, pid:2307]
34. WirePlumber [export]                [0.3.72, serial@serial-cremwxx9, pid:2307]
60. pipewire                            [0.3.72, serial@serial-cremwxx9, pid:2760]
61. telegram-desktop                    [0.3.72, serial@serial-cremwxx9, pid:2488]
62. Plasma PA                           [0.3.72, serial@serial-cremwxx9, pid:2198]
63. Chromium input                      [0.3.72, serial@serial-cremwxx9, pid:3150]
67. plasmashell                         [0.3.72, serial@serial-cremwxx9, pid:2198]
70. kwin_wayland                        [0.3.72, serial@serial-cremwxx9, pid:2061]
74. FireDragon                          [0.3.72, serial@serial-cremwxx9, pid:4298]
78. wpctl                               [0.3.72, serial@serial-cremwxx9, pid:6435]

Audio
├─ Devices:
│      43. Renoir Radeon High Definition Audio Controller [alsa]
│      44. Family 17h/19h HD Audio Controller  [alsa]
│      68. WH-1000XM3                          [bluez5]
│
├─ Sinks:
│      49. Family 17h/19h HD Audio Controller Speaker + Headphones [vol: 0.10]
│  *   76. WH-1000XM3                          [vol: 0.31]
│
├─ Sink endpoints:
│
├─ Sources:
│      50. Family 17h/19h HD Audio Controller Headphones Stereo Microphone [vol: 1.00]
│  *   51. Family 17h/19h HD Audio Controller Digital Microphone [vol: 1.00 MUTED]
│
├─ Source endpoints:
│
└─ Streams:

Video
├─ Devices:
│      40. HD Camera                           [v4l2]
│      41. HD Camera                           [v4l2]
│      42. HD Camera: HD Camera                [libcamera]
│
├─ Sinks:
│
├─ Sink endpoints:
│
├─ Sources:
│  *   45. HD Camera (V4L2)
│      47. Built-in Front Camera
│
├─ Source endpoints:
│
└─ Streams:
71. kwin_wayland
73. output_1        > plasmashell:input_1  [init]
72. plasmashell
69. input_1         < kwin_wayland:output_1        [init]

Settings
└─ Default Configured Node Names:
0. Audio/Sink    bluez_output.CC_98_8B_21_38_79.1
1. Audio/Source  alsa_input.pci-0000_03_00.6.3.HiFi__hw_Generic_1__source
garuda-inxi
System:
Kernel: 6.4.0-AMD-znver3 arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 13.1.1
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-amd-znver3
root=UUID=8a5c4a7e-513b-4735-85fb-56edd6a6758d rw rootflags=subvol=@
loglevel=3 splash mitigations=off ibt=off
Desktop: KDE Plasma v: 5.27.6 tk: Qt v: 5.15.10 wm: kwin_wayland vt: 1
dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Laptop System: HUAWEI product: CREM-WXX9 v: M1010
serial: <superuser required>
Mobo: HUAWEI model: CREM-WXX9-PCB-B1 v: M1010 serial: <superuser required>
UEFI: HUAWEI v: 2.26 date: 05/13/2022
Battery:
ID-1: BATT charge: 53.3 Wh (70.0%) condition: 76.1/83.1 Wh (91.5%)
volts: 12.1 min: 11.5 model: DYNAPACK HB9790T7ECW-32T0 type: Li-ion
serial: <filter> status: not charging cycles: 131
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 7 5800H with Radeon Graphics bits: 64 type: MT MCP
arch: Zen 3 gen: 4 level: v3 note: check built: 2021-22
process: TSMC n7 (7nm) family: 0x19 (25) model-id: 0x50 (80) stepping: 0
microcode: 0xA50000C
Topology: cpus: 1x cores: 8 tpc: 2 threads: 16 smt: enabled cache:
L1: 512 KiB desc: d-8x32 KiB; i-8x32 KiB L2: 4 MiB desc: 8x512 KiB
L3: 16 MiB desc: 1x16 MiB
Speed (MHz): avg: 2776 high: 4079 min/max: 1200/4462 boost: enabled
scaling: driver: acpi-cpufreq governor: schedutil cores: 1: 2449 2: 3465
3: 4079 4: 3374 5: 3553 6: 1200 7: 1459 8: 3553 9: 3553 10: 1200 11: 3552
12: 1200 13: 1200 14: 3553 15: 3841 16: 3200 bogomips: 102241
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities: <filter>
Graphics:
Device-1: AMD Cezanne [Radeon Vega Series / Radeon Mobile Series]
vendor: Wingtech driver: amdgpu v: kernel arch: GCN-5 code: Vega
process: GF 14nm built: 2017-20 pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16
link-max: gen: 4 speed: 16 GT/s ports: active: eDP-1
empty: DP-1,DP-2,HDMI-A-1 bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 1002:1638
class-ID: 0300 temp: 46.0 C
Device-2: ShineTech HD Camera driver: uvcvideo type: USB rev: 2.0
speed: 480 Mb/s lanes: 1 mode: 2.0 bus-ID: 1-3:2 chip-ID: 3277:0003
class-ID: 0e02 serial: <filter>
Display: wayland server: X.org v: 1.21.1.8 with: Xwayland v: 23.1.2
compositor: kwin_wayland driver: X: loaded: amdgpu unloaded: modesetting
alternate: fbdev,vesa dri: radeonsi gpu: amdgpu display-ID: 0
Monitor-1: eDP-1 res: 1626x1084 size: N/A modes: N/A
API: OpenGL v: 4.6 Mesa 23.1.3 renderer: AMD Radeon Graphics (renoir LLVM
15.0.7 DRM 3.52 6.4.0-AMD-znver3) direct-render: Yes
Audio:
Device-1: AMD Renoir Radeon High Definition Audio vendor: Wingtech
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16
link-max: gen: 4 speed: 16 GT/s bus-ID: 03:00.1 chip-ID: 1002:1637
class-ID: 0403
Device-2: AMD ACP/ACP3X/ACP6x Audio Coprocessor vendor: Wingtech
driver: snd_rn_pci_acp3x v: kernel alternate: snd_pci_acp3x, snd_pci_acp5x,
snd_pci_acp6x, snd_acp_pci pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16 link-max:
gen: 4 speed: 16 GT/s bus-ID: 03:00.5 chip-ID: 1022:15e2 class-ID: 0480
Device-3: AMD Family 17h/19h HD Audio vendor: Wingtech
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 3 speed: 8 GT/s lanes: 16
link-max: gen: 4 speed: 16 GT/s bus-ID: 03:00.6 chip-ID: 1022:15e3
class-ID: 0403
API: ALSA v: k6.4.0-AMD-znver3 status: kernel-api with: aoss
type: oss-emulator tools: N/A
Server-1: sndiod v: N/A status: off tools: aucat,midicat,sndioctl
Server-2: PipeWire v: 0.3.72 status: active with: 1: pipewire-pulse
status: active 2: wireplumber status: active 3: pipewire-alsa type: plugin
4: pw-jack type: plugin tools: pactl,pw-cat,pw-cli,wpctl
Network:
Device-1: Realtek RTL8822CE 802.11ac PCIe Wireless Network Adapter
vendor: & Tele RSH driver: rtw_8822ce v: N/A modules: rtw88_8822ce pcie:
gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: 2000 bus-ID: 01:00.0
chip-ID: 10ec:c822 class-ID: 0280
IF: wlp1s0 state: up mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: Realtek 802.11ac WLAN Adapter driver: btusb v: 0.8 type: USB
rev: 1.0 speed: 12 Mb/s lanes: 1 mode: 1.1 bus-ID: 1-4:3 chip-ID: 1358:c123
class-ID: e001 serial: <filter>
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 1 state: up address: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 476.94 GiB used: 424.05 GiB (88.9%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Western Digital
model: PC SN730 SDBPNTY-512G size: 476.94 GiB block-size: physical: 512 B
logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 tech: SSD serial: <filter>
fw-rev: 11120000 temp: 39.9 C scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 460.16 GiB size: 460.16 GiB (100.00%)
used: 424.05 GiB (92.2%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 576 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
ID-3: /home raw-size: 460.16 GiB size: 460.16 GiB (100.00%)
used: 424.05 GiB (92.2%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-4: /var/log raw-size: 460.16 GiB size: 460.16 GiB (100.00%)
used: 424.05 GiB (92.2%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-5: /var/tmp raw-size: 460.16 GiB size: 460.16 GiB (100.00%)
used: 424.05 GiB (92.2%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: partition size: 16.48 GiB used: 0 KiB (0.0%)
priority: -2 dev: /dev/nvme0n1p3 maj-min: 259:3
ID-2: swap-2 type: zram size: 14.99 GiB used: 11 MiB (0.1%) priority: 100
dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: 55.0 C mobo: N/A gpu: amdgpu temp: 46.0 C
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 411 Uptime: 4m wakeups: 15817 Memory: available: 14.99 GiB
used: 6.17 GiB (41.2%) Init: systemd v: 253 default: graphical
tool: systemctl Compilers: gcc: 13.1.1 clang: 15.0.7 Packages: pm: pacman
pkgs: 1760 libs: 528 tools: octopi,paru Shell: fish v: 3.6.1 default: Zsh
v: 5.9 running-in: yakuake inxi: 3.3.27
Garuda (2.6.16-1):
System install date:     2023-03-05
Last full system update: 2023-06-30
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       snapper tlp NetworkManager mkinitcpio
Windows dual boot:       No/Undetected
Failed units:

Please post always your terminal in- and output as text like
~~~
garuda-inxi
System:
Kernel: 5.18.15-zen1-2-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.1.1
parameters:
~~~

looks like

garuda-inxi
System:
  Kernel: 5.18.15-zen1-2-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.1.1
    parameters:

in forum.

I have edited your post.

2 Likes

Having the similiar if not same issue as well. Just updated, running gnome. In bluetooth settings, when connected it will connect and disconnect immediately, but still show connected. My speakers indicate when connected and disconnected.

[ 2814.602846] bluetoothd[48742]: segfault at 20 ip 0000562472a9ffa5 sp 00007fff9bf1e8c0 error 4 in bluetoothd[562472a84000+d4000] likely on CPU 5 (core 6, socket 0)
[ 2814.602862] Code: 08 00 0f 1f 00 f3 0f 1e fa 41 55 41 54 55 53 48 83 ec 18 48 8b 2a 4c 8b 62 08 64 48 8b 04 25 28 00 00 00 48 89 44 24 08 31 c0 <48> 8b 45 20 48 8b 00 41 c7 44 24 08 00 00 00 00 85 f6 74 27 48 89
[ 2818.393946] input: VIZIO V21 (AVRCP) as /devices/virtual/input/input27

seems I'm using a different kernel

System:
  Kernel: 6.3.9-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 13.1.1

Thanks

Solution:

4 Likes

The first thing to do whenever you start experiencing issues with BT is to test alternate kernels such as the mainline or LTS kernels.

3 Likes

will do next time. I tried with the install kernel and i didnt have mainline or lts at this time, since i reinstall the os cause iit was also time for summer cleaning

This topic was automatically closed 14 days after the last reply. New replies are no longer allowed.