Bluetooth is not starting

Bluetooth devices are not showing in the window. After starting Bluetooth, it disables automatically. I have installed bluez, utilities, pulseaudio, etc already.
Kindly look forward to this problem or give me the solution. I am struggling since I have installed this version.

Looking forward to solutions:)
Thank You

Welcome to forums!

Please post output of

inxi -Fxxxza
2 Likes
 inxi -Fxxxza                          
System:
  Kernel: 5.10.15-120-tkg-bmq x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 10.2.1 
  parameters: intel_pstate=passive BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-tkg-bmq 
  root=UUID=99a634f4-b6de-41e3-90e0-0fe29546ff36 rw rootflags=subvol=@ 
  quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0 
  systemd.unified_cgroup_hierarchy=1 loglevel=3 
  Desktop: GNOME 3.38.3 tk: GTK 3.24.25 wm: gnome-shell dm: GDM 3.38.2.1 
  Distro: Garuda Linux 
Machine:
  Type: Portable System: Dell product: Inspiron 3542 v: N/A 
  serial: <filter> Chassis: type: 8 serial: <filter> 
  Mobo: Dell model: 0KHNVP v: A03 serial: <filter> BIOS: Dell v: A03 
  date: 05/27/2014 
Battery:
  ID-1: BAT0 charge: 3.9 Wh condition: 21.3/41.4 Wh (51%) volts: 14.5/14.8 
  model: SMP-SDI2.8 DELL FW1MN31 type: Li-ion serial: <filter> 
  status: Discharging 
CPU:
  Info: Dual Core model: Intel Core i3-4005U bits: 64 type: MT MCP 
  arch: Haswell family: 6 model-id: 45 (69) stepping: 1 microcode: 26 
  L2 cache: 3 MiB 
  flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx 
  bogomips: 13580 
  Speed: 1696 MHz min/max: 800/1600 MHz Core speeds (MHz): 1: 1696 2: 1697 
  3: 1696 4: 1699 
  Vulnerabilities: Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled 
  Type: l1tf 
  mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT vulnerable 
  Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable 
  Type: meltdown mitigation: PTI 
  Type: spec_store_bypass 
  mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl and seccomp 
  Type: spectre_v1 
  mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization 
  Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional, 
  IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling 
  Type: srbds mitigation: Microcode 
  Type: tsx_async_abort status: Not affected 
Graphics:
  Device-1: Intel Haswell-ULT Integrated Graphics vendor: Dell driver: i915 
  v: kernel bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:0a16 class ID: 0300 
  Device-2: Microdia Integrated_Webcam_HD type: USB driver: uvcvideo 
  bus ID: 1-1.5:3 chip ID: 0c45:6a04 class ID: 0e02 
  Display: x11 server: X.Org 1.20.10 compositor: gnome-shell driver: 
  loaded: intel unloaded: modesetting alternate: fbdev,vesa display ID: :0 
  screens: 1 
  Screen-1: 0 s-res: 1366x768 s-dpi: 96 s-size: 361x203mm (14.2x8.0") 
  s-diag: 414mm (16.3") 
  Monitor-1: eDP1 res: 1366x768 hz: 60 dpi: 102 size: 340x190mm (13.4x7.5") 
  diag: 389mm (15.3") 
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 4400 (HSW GT2) 
  v: 4.5 Mesa 20.3.4 compat-v: 3.0 direct render: Yes 
Audio:
  Device-1: Intel Haswell-ULT HD Audio vendor: Dell driver: snd_hda_intel 
  v: kernel bus ID: 00:03.0 chip ID: 8086:0a0c class ID: 0403 
  Device-2: Intel 8 Series HD Audio vendor: Dell driver: snd_hda_intel 
  v: kernel bus ID: 00:1b.0 chip ID: 8086:9c20 class ID: 0403 
  Sound Server: ALSA v: k5.10.15-120-tkg-bmq 
Network:
  Device-1: Qualcomm Atheros QCA9565 / AR9565 Wireless Network Adapter 
  vendor: Dell driver: ath9k v: kernel port: f040 bus ID: 06:00.0 
  chip ID: 168c:0036 class ID: 0280 
  IF: wlp6s0 state: up mac: <filter> 
  Device-2: Realtek RTL810xE PCI Express Fast Ethernet vendor: Dell 
  driver: r8169 v: kernel port: e000 bus ID: 07:00.0 chip ID: 10ec:8136 
  class ID: 0200 
  IF: enp7s0 state: down mac: <filter> 
  Device-3: Qualcomm Atheros AR9462 Bluetooth type: USB driver: btusb 
  bus ID: 1-1.6:9 chip ID: 0cf3:0036 class ID: e001 
Bluetooth:
  Device-1: Qualcomm Atheros AR9462 Bluetooth type: USB driver: btusb 
  v: 0.8 bus ID: 1-1.6:9 chip ID: 0cf3:0036 class ID: e001 
  Message: Required tool hciconfig not installed. Check --recommends 
Drives:
  Local Storage: total: 298.09 GiB used: 19.4 GiB (6.5%) 
  SMART Message: Required tool smartctl not installed. Check --recommends 
  ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Western Digital 
  model: WD3200BPVT-75JJ5T0 size: 298.09 GiB block size: physical: 4096 B 
  logical: 512 B speed: 3.0 Gb/s rotation: 5400 rpm serial: <filter> 
  rev: 1A03 scheme: MBR 
Partition:
  ID-1: / raw size: 298.09 GiB size: 298.09 GiB (100.00%) 
  used: 19.4 GiB (6.5%) fs: btrfs dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1 
  ID-2: /home raw size: 298.09 GiB size: 298.09 GiB (100.00%) 
  used: 19.4 GiB (6.5%) fs: btrfs dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1 
  ID-3: /var/log raw size: 298.09 GiB size: 298.09 GiB (100.00%) 
  used: 19.4 GiB (6.5%) fs: btrfs dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1 
  ID-4: /var/tmp raw size: 298.09 GiB size: 298.09 GiB (100.00%) 
  used: 19.4 GiB (6.5%) fs: btrfs dev: /dev/sda1 maj-min: 8:1 
Swap:
  Kernel: swappiness: 10 (default 60) cache pressure: 75 (default 100) 
  ID-1: swap-1 type: zram size: 958.4 MiB used: 2.2 MiB (0.2%) 
  priority: 32767 dev: /dev/zram0 
  ID-2: swap-2 type: zram size: 958.4 MiB used: 2.1 MiB (0.2%) 
  priority: 32767 dev: /dev/zram1 
  ID-3: swap-3 type: zram size: 958.4 MiB used: 2.5 MiB (0.3%) 
  priority: 32767 dev: /dev/zram2 
  ID-4: swap-4 type: zram size: 958.4 MiB used: 2.5 MiB (0.3%) 
  priority: 32767 dev: /dev/zram3 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 49.0 C mobo: 46.0 C 
  Fan Speeds (RPM): cpu: 0 
Info:
  Processes: 257 Uptime: 1h 48m wakeups: 2 Memory: 3.74 GiB 
  used: 2.55 GiB (68.1%) Init: systemd v: 247 Compilers: gcc: 10.2.0 
  clang: 11.1.0 Packages: pacman: 1355 lib: 354 Shell: Zsh v: 5.8 
  running in: gnome-terminal inxi: 3.3.01 

Did you read your own output?

Best to consult the Archwiki:

Some tools such as hcitool and hciconfig have been deprecated upstream, and are no longer included in bluez-utils. Since these tools will no longer be updated, it is recommended that scripts be updated to avoid using them. If you still desire to use them, install bluez-utils-compat (AUR).

Also:

Sometimes you may need to switch the Bluetooth mode from HID to HCI. If you require this then you can install the bluez-hid2hci package.

Perhaps you should expend a little more more effort on researching Bluetooth on the Arch Wiki and elsewhere:

https://wiki.archlinux.org/index.php/Bluetooth

https://wiki.archlinux.org/index.php/Bluetooth#Troubleshooting

https://wiki.archlinux.org/index.php/bluetooth_headset

https://wiki.archlinux.org/index.php/bluetooth_keyboard

Find the answer to your question

5 Likes

So what should I do next? I have installed bluez-hid2hci
Bluetooth is still not starting.

This was listed first and you should have done that first.

1 Like