Bluetooth Earphones/ Earbuds connecting and no or choppy sound coming from them

Hello Garuda users.

perl: warning: Setting locale failed.
perl: warning: Please check that your locale settings:
LANGUAGE = "",
LC_ALL = (unset),
LC_ADDRESS = "en_US.UTF-8",
LC_NAME = "en_US.UTF-8",
LC_MONETARY = "om_KE.UTF-8",
LC_PAPER = "en_US.UTF-8",
LC_IDENTIFICATION = "en_US.UTF-8",
LC_TELEPHONE = "en_US.UTF-8",
LC_MEASUREMENT = "en_US.UTF-8",
LC_TIME = "en_US.UTF-8",
LC_NUMERIC = "en_US.UTF-8",
LANG = "en_US.UTF-8"
are supported and installed on your system.
perl: warning: Falling back to a fallback locale ("en_US.UTF-8").
System:
Kernel: 6.0.8-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 12.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=4c3e451d-5643-49a7-846d-10ef744f5132 rw [email protected]
quiet quiet splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
loglevel=3
Desktop: KDE Plasma v: 5.26.3 tk: Qt v: 5.15.7 info: latte-dock
wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Laptop System: HP product: HP EliteBook 840 G3 v: N/A
serial: Chassis: type: 10 serial:
Mobo: HP model: 8079 v: KBC Version 85.79 serial:
UEFI: HP v: N75 Ver. 01.57 date: 07/28/2022
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 8.7 Wh (23.6%) condition: 36.9/46.5 Wh (79.4%)
volts: 10.8 min: 11.4 model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion
serial: status: discharging cycles: 404
CPU:
Info: model: Intel Core i7-6600U bits: 64 type: MT MCP arch: Skylake
gen: core 6 level: v3 note: check built: 2015 process: Intel 14nm family: 6
model-id: 0x4E (78) stepping: 3 microcode: 0xF0
Topology: cpus: 1x cores: 2 tpc: 2 threads: 4 smt: enabled cache:
L1: 128 KiB desc: d-2x32 KiB; i-2x32 KiB L2: 512 KiB desc: 2x256 KiB
L3: 4 MiB desc: 1x4 MiB
Speed (MHz): avg: 500 min/max: 400/3400 scaling: driver: intel_pstate
governor: powersave cores: 1: 500 2: 500 3: 500 4: 500 bogomips: 22399
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled
Type: l1tf mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT
vulnerable
Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
Type: meltdown mitigation: PTI
Type: mmio_stale_data mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
Type: retbleed mitigation: IBRS
Type: spec_store_bypass mitigation: Speculative Store Bypass disabled via
prctl
Type: spectre_v1 mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer
sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: IBRS, IBPB: conditional, RSB filling,
PBRSB-eIBRS: Not affected
Type: srbds mitigation: Microcode
Type: tsx_async_abort mitigation: TSX disabled
Graphics:
Device-1: Intel Skylake GT2 [HD Graphics 520] vendor: Hewlett-Packard
EliteBook 840 G3 driver: i915 v: kernel arch: Gen-9 process: Intel 14n
built: 2015-16 ports: active: eDP-1 empty: DP-1, DP-2, HDMI-A-1, HDMI-A-2
bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:1916 class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.4 with: Xwayland v: 22.1.5
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: modesetting
alternate: fbdev,intel,vesa dri: iris gpu: i915 display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.00x11.22")
s-diag: 582mm (22.93")
Monitor-1: eDP-1 model: AU Optronics 0x123d built: 2013 res: 1920x1080
hz: 60 dpi: 158 gamma: 1.2 size: 309x173mm (12.17x6.81") diag: 354mm (13.9")
ratio: 16:9 modes: 1920x1080
API: OpenGL v: 4.6 Mesa 22.2.3 renderer: Mesa Intel HD Graphics 520 (SKL
GT2) direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel Sunrise Point-LP HD Audio vendor: Hewlett-Packard EliteBook
840 G3 driver: snd_hda_intel v: kernel alternate: snd_soc_skl,snd_soc_avs
bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:9d70 class-ID: 0403
Sound API: ALSA v: k6.0.8-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-1: PulseAudio v: 16.1 running: no
Sound Server-2: PipeWire v: 0.3.59 running: yes
Network:
Device-1: Intel Ethernet I219-LM vendor: Hewlett-Packard EliteBook 840 G3
driver: e1000e v: kernel port: N/A bus-ID: 00:1f.6 chip-ID: 8086:156f
class-ID: 0200
IF: enp0s31f6 state: down mac:
Device-2: Intel Wireless 8260 driver: iwlwifi v: kernel pcie: gen: 1
speed: 2.5 GT/s lanes: 1 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 8086:24f3 class-ID: 0280
IF: wlp1s0 state: up mac:
Bluetooth:
Device-1: Intel Bluetooth wireless interface type: USB driver: btusb v: 0.8
bus-ID: 1-7:3 chip-ID: 8087:0a2b class-ID: e001
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address:
Drives:
Local Storage: total: 704.24 GiB used: 42.55 GiB (6.0%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Seagate model: ST500VT000-1BS142
size: 465.76 GiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 3.0 Gb/s
type: HDD rpm: 5400 serial: rev: PTC1 scheme: GPT
ID-2: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Intel model: SSDSCKKF256G8H
size: 238.47 GiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: SSD serial: rev: H03N scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 238.17 GiB size: 238.17 GiB (100.00%)
used: 42.53 GiB (17.9%) fs: btrfs dev: /dev/sdb2 maj-min: 8:18
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 25.8 MiB (8.6%) fs: vfat dev: /dev/sdb1 maj-min: 8:17
ID-3: /home raw-size: 238.17 GiB size: 238.17 GiB (100.00%)
used: 42.53 GiB (17.9%) fs: btrfs dev: /dev/sdb2 maj-min: 8:18
ID-4: /var/log raw-size: 238.17 GiB size: 238.17 GiB (100.00%)
used: 42.53 GiB (17.9%) fs: btrfs dev: /dev/sdb2 maj-min: 8:18
ID-5: /var/tmp raw-size: 238.17 GiB size: 238.17 GiB (100.00%)
used: 42.53 GiB (17.9%) fs: btrfs dev: /dev/sdb2 maj-min: 8:18
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 7.06 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: 45.0 C pch: 35.5 C mobo: N/A
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 198 Uptime: 6m wakeups: 1 Memory: 7.06 GiB used: 3.27 GiB (46.4%)
Init: systemd v: 252 default: graphical tool: systemctl Compilers:
gcc: 12.2.0 clang: 14.0.6 Packages: pm: pacman pkgs: 1388 libs: 353
tools: octopi,paru Shell: fish v: 3.5.1 running-in: konsole inxi: 3.3.23
Garuda (2.6.9-1):
System install date: 2022-10-02
Last full system update: 2022-11-11
Is partially upgraded: No
Relevant software: NetworkManager
Windows dual boot: No
Snapshots: Snapper
Failed units:

I recently updated my machine and I cant really get any sound coming out of my earbuds or generally Bluetooth audio devices its kind of hit and miss really sometimes it might work with choppy sound or sometimes it might go to the extend of powering off my bluetooth speakers/ earbuds.

From my research ive heard the problem is related to jamesdsp and pulse audio and so I uninstalled and installed it but to no avail. I also get that its possible that there might be interference with the Bluetooth speakers but I can assure you that there is no interference.

Anyone please help

Hi there, welcome to the forum!

You should give a look at your pacman.log to see what could have had an impact on bluetooth.
If you got a kernel update, my first suggestion would be to try switching to the linux-lts kernel.
This is an example of kernel bluetooth bug which seems to be on and off across releases. Not necessarily your case. You should check the dmesg for that timeout.
https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=215167

3 Likes

This topic was automatically closed 14 days after the last reply. New replies are no longer allowed.