Audio notificaition symbol and audio settings are disappear

System:
Kernel: 5.16.1-zen1-1-zen x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.1.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=8036683d-e3aa-4e06-91b3-3774cebc7a89 rw [email protected]
splash rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
systemd.unified_cgroup_hierarchy=1
resume=UUID=5f72f88b-747a-42ab-a2c6-06e4be723fb7 loglevel=3 quiet
Desktop: KDE Plasma 5.23.5 tk: Qt 5.15.2 info: latte-dock wm: kwin_x11
vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Laptop System: Micro-Star product: GP75 Leopard 9SD v: REV:1.0
serial: <superuser required> Chassis: type: 10 serial: <superuser required>
Mobo: Micro-Star model: MS-17E2 v: REV:1.0 serial: <superuser required>
UEFI: American Megatrends v: E17E2IMS.10E date: 03/28/2019
Battery:
ID-1: BAT1 charge: 38.5 Wh (96.0%) condition: 40.1/51.6 Wh (77.8%)
volts: 12.0 min: 10.9 model: MSI BIF0_9 type: Li-ion serial: N/A
status: Charging
CPU:
Info: model: Intel Core i7-9750H bits: 64 type: MT MCP arch: Coffee Lake
family: 6 model-id: 0x9E (158) stepping: 0xA (10) microcode: 0xEA
Topology: cpus: 1x cores: 6 tpc: 2 threads: 12 smt: enabled cache:
L1: 384 KiB desc: d-6x32 KiB; i-6x32 KiB L2: 1.5 MiB desc: 6x256 KiB
L3: 12 MiB desc: 1x12 MiB
Speed (MHz): avg: 800 min/max: 800/4500 scaling: driver: intel_pstate
governor: powersave cores: 1: 800 2: 800 3: 800 4: 800 5: 800 6: 800 7: 800
8: 800 9: 800 10: 800 11: 800 12: 800 bogomips: 62399
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: KVM: VMX disabled
Type: l1tf
mitigation: PTE Inversion; VMX: conditional cache flushes, SMT vulnerable
Type: mds mitigation: Clear CPU buffers; SMT vulnerable
Type: meltdown mitigation: PTI
Type: spec_store_bypass
mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
Type: spectre_v1
mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Full generic retpoline, IBPB: conditional,
IBRS_FW, STIBP: conditional, RSB filling
Type: srbds mitigation: Microcode
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: Intel CoffeeLake-H GT2 [UHD Graphics 630] vendor: Micro-Star MSI
driver: i915 v: kernel bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:3e9b class-ID: 0300
Device-2: NVIDIA TU116M [GeForce GTX 1660 Ti Mobile]
vendor: Micro-Star MSI driver: nvidia v: 495.46
alternate: nouveau,nvidia_drm bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:2191
class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org 1.21.1.3 compositor: kwin_x11 driver:
loaded: modesetting,nvidia display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1920x1080 s-dpi: 96 s-size: 508x285mm (20.0x11.2")
s-diag: 582mm (22.9")
Monitor-1: eDP-1 res: 1920x1080 hz: 144 dpi: 128
size: 381x214mm (15.0x8.4") diag: 437mm (17.2")
OpenGL: renderer: Mesa Intel UHD Graphics 630 (CFL GT2)
v: 4.6 Mesa 21.3.4 direct render: Yes
Audio:
Device-1: Intel Cannon Lake PCH cAVS vendor: Micro-Star MSI
driver: snd_hda_intel v: kernel
alternate: snd_soc_skl,snd_sof_pci_intel_cnl bus-ID: 00:1f.3
chip-ID: 8086:a348 class-ID: 0403
Device-2: NVIDIA TU116 High Definition Audio vendor: Micro-Star MSI
driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 01:00.1 chip-ID: 10de:1aeb
class-ID: 0403
Sound Server-1: ALSA v: k5.16.1-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: sndio v: N/A running: no
Sound Server-3: PulseAudio v: 15.0 running: no
Sound Server-4: PipeWire v: 0.3.43 running: yes
Network:
Device-1: Intel Cannon Lake PCH CNVi WiFi driver: iwlwifi v: kernel
bus-ID: 00:14.3 chip-ID: 8086:a370 class-ID: 0280
IF: wlo1 state: up mac: <filter>
Device-2: Qualcomm Atheros Killer E2400 Gigabit Ethernet
vendor: Micro-Star MSI driver: alx v: kernel port: 3000 bus-ID: 05:00.0
chip-ID: 1969:e0a1 class-ID: 0200
IF: enp5s0 state: down mac: <filter>
IF-ID-1: anbox0 state: down mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: Intel Bluetooth 9460/9560 Jefferson Peak (JfP) type: USB
driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 1-14:5 chip-ID: 8087:0aaa class-ID: e001
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: down
bt-service: enabled,running rfk-block: hardware: no software: yes
address: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 1.61 TiB used: 25.51 GiB (1.5%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:0 vendor: Silicon Power
model: SPCC M.2 PCIe SSD size: 476.94 GiB block-size: physical: 512 B
logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter>
rev: ECFM22.5 temp: 26.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/nvme1n1 maj-min: 259:4 vendor: Kingston
model: RBUSNS8154P3256GJ size: 238.47 GiB block-size: physical: 512 B
logical: 512 B speed: 15.8 Gb/s lanes: 2 type: SSD serial: <filter>
rev: E8FK11.C temp: 34.9 C scheme: GPT
ID-3: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Seagate model: ST1000LM049-2GH172
size: 931.51 GiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B
speed: 6.0 Gb/s type: HDD rpm: 7200 serial: <filter> rev: SDM1
scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 459.68 GiB size: 459.68 GiB (100.00%)
used: 25.51 GiB (5.5%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 580 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:1
ID-3: /home raw-size: 459.68 GiB size: 459.68 GiB (100.00%)
used: 25.51 GiB (5.5%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-4: /var/log raw-size: 459.68 GiB size: 459.68 GiB (100.00%)
used: 25.51 GiB (5.5%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
ID-5: /var/tmp raw-size: 459.68 GiB size: 459.68 GiB (100.00%)
used: 25.51 GiB (5.5%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p2 maj-min: 259:2
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: partition size: 16.96 GiB used: 0 KiB (0.0%)
priority: -2 dev: /dev/nvme0n1p3 maj-min: 259:3
ID-2: swap-2 type: zram size: 15.42 GiB used: 0 KiB (0.0%) priority: 100
dev: /dev/zram0
Sensors:
System Temperatures: cpu: 51.0 C pch: 47.0 C mobo: N/A
Fan Speeds (RPM): N/A
Info:
Processes: 333 Uptime: 54m wakeups: 1 Memory: 15.42 GiB
used: 4.21 GiB (27.3%) Init: systemd v: 250 tool: systemctl Compilers:
gcc: 11.1.0 clang: 13.0.0 Packages: pacman: 2382 lib: 539 Shell: fish
v: 3.3.1 default: Bash v: 5.1.16 running-in: konsole inxi: 3.3.11
Please use three ~ in first and last line from terminal output.

Hi, when i tried to remove totally pulseaudio to import and install pipewire, i tried to remove some pulseaudio library, and i think that after that i can't found any audio settings on my pc, what package or library i have to reinstall?

Please use three ~ in first and last line from terminal output.

If you removed pulseaudio (i.e. it was previously installed), make sure that pipewire-pulse is installed.

2 Likes

Yes it is installed

I tried -sudo pacman -Syyuu and i will soon try to install ALL what i can find on octopi and in -sudo pacman Ss pipewire, but i don't know if it will be correct

Careful here! the "uu" means that it will downgrade all the packages. To be used only in very exceptional cases.

This is only to search for a package.
If you come from a different Linux distro, you might find useful:
https://wiki.archlinux.org/title/Pacman/Rosetta

As far as the audio configuration is concerned, unfortunately, I cannot help much...

Maybe you could install pavucontrol and check if your can configure your audio correctly with it and also read:
https://wiki.archlinux.org/title/PipeWire

2 Likes

I never had this problem before, i don't have any audio settings in settings menu, and i can't control any volume from the keyboard. Now i installed all pipewire function that i found with -sudo pacman -Ss pipewire, nothing.
I am trying to reinstall all packages with garuda assistant

Ok, i reinstalled all, but the problem is still here, no control with keyboard, no audio settings in the main settings, no notification symbol about audio

This topic was automatically closed 14 days after the last reply. New replies are no longer allowed.