Apps won't open after leaving Garuda idle

Hello all,

I've been using Garuda for maybe about 9 months now and never really had any problems I couldn't fix myself, until now.

I'm a total Linux noob but Garuda has so many built-in features that help make using it so easy.

Anyway, my issue is that whenever I leave my PC idle for a few hours and come back apps will not open. It's the weirdest thing. I lose control over my ability to log in/out shut down, etc so I'm forced to use the restart button on my tower. I tried locking the screen to see if maybe I could use the controls from there to log out and got a message that the screen lock was broken and I needed to use a terminal.

I never really had these problems until I recently reinstalled Garuda so that I could encrypt my drive. I encrypted with a swap on a newly formatted drive. Other than that the only changes I've made have been to change out my Ryzen 5 processor for a Ryzen 9.

Usually, when Garuda starts giving me trouble I use the Garuda assistant app to make sure everything is updated, reset configs to default, and/or reinstall all packages. That hasn't worked.

Hi there, welcome to the community.

Please post output of

garuda-inxi

command from terminal as text enclosed within ~~~
For example
~~~
Hello World
~~~

3 Likes
System:
Kernel: 5.17.4-zen1-1-zen arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 11.2.0
parameters: BOOT_IMAGE=/@/boot/vmlinuz-linux-zen
root=UUID=f2c1a4aa-0018-4995-993e-0efeea6378fc rw [email protected]
quiet
cryptdevice=UUID=b8e4a7b6-9b6a-44fd-ae21-5f821357034c:luks-b8e4a7b6-9b6a-44fd-ae21-5f821357034c
root=/dev/mapper/luks-b8e4a7b6-9b6a-44fd-ae21-5f821357034c quiet splash
rd.udev.log_priority=3 vt.global_cursor_default=0
resume=/dev/mapper/luks-ed0733ff-1cdd-4c31-b7eb-37b9edb97f2a loglevel=3
Desktop: KDE Plasma v: 5.24.4 tk: Qt v: 5.15.3 info: latte-dock
wm: kwin_x11 vt: 1 dm: SDDM Distro: Garuda Linux base: Arch Linux
Machine:
Type: Desktop Mobo: ASUSTeK model: ROG STRIX B450-F GAMING v: Rev 1.xx
serial: <superuser required> UEFI: American Megatrends v: 4602
date: 08/17/2021
CPU:
Info: model: AMD Ryzen 9 5900X bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 3
family: 0x19 (25) model-id: 0x21 (33) stepping: 2 microcode: 0xA201204
Topology: cpus: 1x cores: 12 tpc: 2 threads: 24 smt: enabled cache:
L1: 768 KiB desc: d-12x32 KiB; i-12x32 KiB L2: 6 MiB desc: 12x512 KiB
L3: 64 MiB desc: 2x32 MiB
Speed (MHz): avg: 3614 high: 3776 min/max: 2200/4950 boost: enabled
scaling: driver: acpi-cpufreq governor: performance cores: 1: 3584 2: 3591
3: 3593 4: 3586 5: 3602 6: 3588 7: 3646 8: 3587 9: 3728 10: 3776 11: 3578
12: 3589 13: 3593 14: 3591 15: 3584 16: 3587 17: 3588 18: 3596 19: 3584
20: 3588 21: 3588 22: 3584 23: 3734 24: 3686 bogomips: 177272
Flags: avx avx2 ht lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
Vulnerabilities:
Type: itlb_multihit status: Not affected
Type: l1tf status: Not affected
Type: mds status: Not affected
Type: meltdown status: Not affected
Type: spec_store_bypass
mitigation: Speculative Store Bypass disabled via prctl
Type: spectre_v1
mitigation: usercopy/swapgs barriers and __user pointer sanitization
Type: spectre_v2 mitigation: Retpolines, IBPB: conditional, IBRS_FW,
STIBP: always-on, RSB filling
Type: srbds status: Not affected
Type: tsx_async_abort status: Not affected
Graphics:
Device-1: AMD Navi 21 [Radeon RX 6800/6800 XT / 6900 XT]
vendor: Micro-Star MSI driver: amdgpu v: kernel pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s
lanes: 16 ports: active: DP-2,HDMI-A-1 empty: DP-1,DP-3 bus-ID: 0b:00.0
chip-ID: 1002:73bf class-ID: 0300
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.3 with: Xwayland v: 22.1.1
compositor: kwin_x11 driver: X: loaded: amdgpu unloaded: modesetting,radeon
alternate: fbdev,vesa gpu: amdgpu display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 3840x1080 s-dpi: 96 s-size: 1016x285mm (40.00x11.22")
s-diag: 1055mm (41.54")
Monitor-1: DP-2 mapped: DisplayPort-1 pos: primary,right
model: Sceptre L27 built: 2020 res: 1920x1080 dpi: 81 gamma: 1.2
size: 600x330mm (23.62x12.99") diag: 685mm (27") ratio: 16:9 modes:
max: 1920x1080 min: 720x400
Monitor-2: HDMI-A-1 mapped: HDMI-A-0 pos: primary,left model: Sceptre L27
serial: <filter> built: 2020 res: 1920x1080 dpi: 81 gamma: 1.2
size: 600x330mm (23.62x12.99") diag: 685mm (27") ratio: 16:9 modes:
max: 1920x1080 min: 720x400
OpenGL: renderer: AMD Radeon RX 6900 XT (sienna_cichlid LLVM 13.0.1 DRM
3.44 5.17.4-zen1-1-zen)
v: 4.6 Mesa 22.0.1 direct render: Yes
Audio:
Device-1: AMD Navi 21/23 HDMI/DP Audio driver: snd_hda_intel v: kernel
pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16 bus-ID: 0b:00.1 chip-ID: 1002:ab28
class-ID: 0403
Device-2: AMD Starship/Matisse HD Audio vendor: ASUSTeK
driver: snd_hda_intel v: kernel pcie: gen: 4 speed: 16 GT/s lanes: 16
bus-ID: 0e:00.4 chip-ID: 1022:1487 class-ID: 0403
Device-3: C-Media Hifi Audio type: USB
driver: hid-generic,snd-usb-audio,usbhid bus-ID: 3-2:3 chip-ID: 0d8c:0158
class-ID: 0300
Sound Server-1: ALSA v: k5.17.4-zen1-1-zen running: yes
Sound Server-2: PulseAudio v: 15.0 running: no
Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.50 running: yes
Network:
Device-1: Intel I211 Gigabit Network vendor: ASUSTeK driver: igb v: kernel
pcie: gen: 1 speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: e000 bus-ID: 04:00.0
chip-ID: 8086:1539 class-ID: 0200
IF: enp4s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: <filter>
Bluetooth:
Device-1: Broadcom BCM20702A0 Bluetooth 4.0 type: USB driver: btusb v: 0.8
bus-ID: 3-3:4 chip-ID: 0a5c:21e8 class-ID: fe01 serial: <filter>
Report: bt-adapter ID: hci0 rfk-id: 0 state: up address: <filter>
Drives:
Local Storage: total: 9.1 TiB used: 7.49 TiB (82.3%)
SMART Message: Unable to run smartctl. Root privileges required.
ID-1: /dev/nvme0n1 maj-min: 259:2 vendor: Smart Modular Tech.
model: SHGP31-1000GM-2 size: 931.51 GiB block-size: physical: 512 B
logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter>
rev: 41062C20 temp: 51.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/nvme1n1 maj-min: 259:0 vendor: Smart Modular Tech.
model: SHGP31-1000GM-2 size: 931.51 GiB block-size: physical: 512 B
logical: 512 B speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: <filter>
rev: 41062C20 temp: 48.9 C scheme: GPT
ID-3: /dev/sda maj-min: 8:0 vendor: Seagate model: ST4000NE001
size: 3.64 TiB block-size: physical: 512 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: HDD rpm: 7200 serial: <filter> rev: SN07 scheme: GPT
ID-4: /dev/sdb maj-min: 8:16 vendor: Seagate model: ST4000NE001-2MA101
size: 3.64 TiB block-size: physical: 4096 B logical: 512 B speed: 6.0 Gb/s
type: HDD rpm: 7200 serial: <filter> rev: EN01 scheme: GPT
Partition:
ID-1: / raw-size: 896.75 GiB size: 896.75 GiB (100.00%)
used: 356.01 GiB (39.7%) fs: btrfs dev: /dev/dm-0 maj-min: 254:0
mapped: luks-b8e4a7b6-9b6a-44fd-ae21-5f821357034c
ID-2: /boot/efi raw-size: 300 MiB size: 299.4 MiB (99.80%)
used: 720 KiB (0.2%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 maj-min: 259:3
ID-3: /home raw-size: 896.75 GiB size: 896.75 GiB (100.00%)
used: 356.01 GiB (39.7%) fs: btrfs dev: /dev/dm-0 maj-min: 254:0
mapped: luks-b8e4a7b6-9b6a-44fd-ae21-5f821357034c
ID-4: /var/log raw-size: 896.75 GiB size: 896.75 GiB (100.00%)
used: 356.01 GiB (39.7%) fs: btrfs dev: /dev/dm-0 maj-min: 254:0
mapped: luks-b8e4a7b6-9b6a-44fd-ae21-5f821357034c
ID-5: /var/tmp raw-size: 896.75 GiB size: 896.75 GiB (100.00%)
used: 356.01 GiB (39.7%) fs: btrfs dev: /dev/dm-0 maj-min: 254:0
mapped: luks-b8e4a7b6-9b6a-44fd-ae21-5f821357034c
Swap:
Kernel: swappiness: 133 (default 60) cache-pressure: 100 (default)
ID-1: swap-1 type: zram size: 31.33 GiB used: 2.2 MiB (0.0%)
priority: 100 dev: /dev/zram0
ID-2: swap-2 type: partition size: 34.46 GiB used: 0 KiB (0.0%)
priority: -2 dev: /dev/dm-1 maj-min: 254:1
mapped: luks-ed0733ff-1cdd-4c31-b7eb-37b9edb97f2a
Sensors:
System Temperatures: cpu: 48.0 C mobo: 35.0 C gpu: amdgpu temp: 57.0 C
mem: 60.0 C
Fan Speeds (RPM): cpu: 2070 case-1: 1021 case-2: 880 case-3: 710
gpu: amdgpu fan: 1190
Power: 12v: 10.08 5v: N/A 3.3v: N/A vbat: 3.23 gpu: amdgpu watts: 20.00
Info:
Processes: 534 Uptime: 19m wakeups: 0 Memory: 31.33 GiB
used: 4.51 GiB (14.4%) Init: systemd v: 250 tool: systemctl Compilers:
gcc: 11.2.0 Packages: pacman: 2078 lib: 585 Shell: fish v: 3.4.1
default: Bash v: 5.1.16 running-in: konsole inxi: 3.3.15
Garuda (2.6.1-3):
System install date:     2022-04-13
Last full system update: 2022-04-24 ↻
Is partially upgraded:   No
Relevant software:       NetworkManager
Windows dual boot:       No/Undetected
Snapshots:               Snapper
Failed units:

First of all, please update your bios.

Secondly, disable lock screen and sleep on idle settings if you don't need them.

Third, this is a general bug in KDE. Read all the comments of the given posts

And

3 Likes

Thank you! I'll get started looking into all of this rn.

edit: I did everything you told me to as well as turn off the screen energy saving. At first, I tried just switching off lock screen and sleep on idle but I still had the same issue. Now, I've updated the BIOS and switched off screen energy saving on AC power in addition to your advice. I will report back with the results.

2 Likes

I couldn't edit my last post so I just wanted to say that the above was indeed the solution to the problem I was experiencing. To recap:

switch off screen lock and sleep on idle in screen locking settings
switch off sleep on idle in power saving in power management settings

This topic was automatically closed 2 days after the last reply. New replies are no longer allowed.